Koji vitamini su nam važni sa 30 i 40, a koji sa 50 godina?

Odgovor na pitanje da li treba uzimati vitaminske dodatke ishrani, zavisi od nekoliko faktora, a jedan od njih su godine starosti.

Potreba našeg tela menja se s godinama tako da nema jedinstvenog odgovora. Uz napomenu da je uvek bolje sve potrebne nutrijente dobijati iz hrane, evo orijentira kad posegnuti za kojim vitaminskim dodatkom.

Tinejdžerske godine: Vitamin D i kalcijum

To su godine usredsređene na dobijanje dovoljno vitamina D i kalcijuma, kažu stručnjaci. Potreban nam je kalcijum za rast kostiju i mišića, ali se ne apsorbuje bez vitamina D. To su godine izgradnje kostiju i za dečake i devojčice, a ako ne izgrade dovoljno kosti, biće skloni krhkim kostima kasnije u životu.

Devojke i tinejdžerke trebalo bi da dobiju 600 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D po danu i 1300 mg kalcijuma dnevno, tvrde stručnjaci. Naravno, uvek je najbolje dobiti hranljive stvari iz hrane koju jedemo.

Dvadesete: Kako se hraniš?

Još uvek želite da uzimate kalcijum i vitamin D u dvadesetima, kažu stručnjaci. Možda će vam u ovim godinama biti potrebni i drugi vitamini ili minerali, u zavisnosti od ishrane. Na primer, veganima je često potreban dodatni B12, jer se ti vitamini uglavnom nalaze u proizvodima životinjskog porekla. Hrana je uvek bolja od dodataka ishrani jer, ako uzimate dodatke, izvlačite tek jednu hranljivu stvar. Hrana sadrži vitamine, minerale i vlakna.

Dvadesete i tridesete: Možda ti nedostaje gvožđe?

Za mnoge žene to su “godine rađanja“. Ako planirate trudnoću, počnite da uzimate prenatalne vitamine s folnom kiselinom i B-kompleksom. Folna kiselina smanjuje rizik od defekta neuralne cevi ploda, a drugi vitamini B pomažu zdravoj trudnoći. Uzimanje ovih vitamina može da smanji rizik za autizam kod beba. Žene s teškim menstrualnim ciklusima takođe treba dodatno da uzimaju gvožđe, kažu stručnjaci. I ne zaboravite kalcijum i vitamin D.

Tridesete: Omega-3 masne kiseline čuvaju srce

Neki stručnjaci preporučuju protivupalne omega-3 masne kiseline koje pomažu u smanjenju rizika od bolesti srca. Preporučuje se konzumiranje masne ribe (poput skuše ili lososa) najmanje dva puta nedeljno za optimalno zdravlje srca.

Pročitajte i: Perimenopauza nastaje već u tridesetim – prepoznajte je na vreme

Četrdesete: Vitamin D postaje ključan

Vitamin D postaje još važniji u četrdesetim godinama, kažu stručnjaci. Nizak nivo vitamina D povezan je s nizom bolesti – od raka i autoimunih stanja pa sve do dijabetesa i gojaznosti – a rizici imaju tendenciju povećanja s godinama. Proverite nivo vitamina D u krvi kako biste znali kakvo je stanje. To važi i za muškarce i za žene u četvrtoj deceniji života.

Gotovo je nemoguće dobiti svu potrebnu količinu vitamina D od hrane i gotovo niko od nas ne dobija dovoljno sunčeve svetlosti u eri kreme za sunčanje, tako da će možda biti potrebni suplementi. I kalcijum je važan. I ne zaboravite svoje omega-3, jer rizik od bolesti srca raste s godinama i kod muškaraca i kod žena.

Pedesete: Čuvaj kosti kakve imaš

Vaša dnevna potreba za kalcijumom je 1.200 mg tokom pete decenije, a vitamin D je još uvek bitan kako bi pomogao telu da apsorbuje taj važan mineral. Sada umesto izgradnje kostiju čuvate kosti koje već imate.

Važno je razgovarati s lekarom o potrebama za kalcijumom i vitaminom D – kod žena je veći rizik za osteoporozu nego kod muškaraca. Žene možda ulaze u menopauzu tokom ove decenije, a određeni prirodni lekovi mogu da pomognu u smanjenju znakova i simptoma menopauze.

Šezdesete: Još kalcijuma, molim

Kalcijum i vitamin D su sve važniji kako postajete stariji. Pobrinite se da dobijate sve što vam je potrebno iz hrane ili dodataka ishrani. Razgovarajte sa svojim lekarom o ishrani kako biste utvrdili da li su ti potrebni neki drugi vitamini – kako i šta jedemo može se menjati s godinama. Zdravlje srca je takođe važno, zato se pobrinite da dobijete dovoljno omega-3, savetuju lekari.

Sedamdesete: Telo sve teže proizvodi vitamin B

Osim kalcijuma i vitamina D, možda će vam trebati dodatnih vitamina B12. Što ste stariji, vašem telu je teže da proizvodi i koristiti B12, a možda će biti potrebni i dodaci.

Osamdesete: Sve što već uzimate, samo više

Suplement vitamina B12 može da bude važan i tokom osamdesetih godina, tvrde lekari. I dalje držite korak s kalcijumom, vitaminom D i omega-3 tokom osamdesetih godina, i pazite da obavestite svog lekara o bilo kakvim promenama u ishrani ili režimu lekova.

Upozorenje

Bez obzira na vaše godine ili stadijum života, setite se da „više nije bolje“ – takođe važi i kada su u pitanju vitamini i minerali, upozoravaju stručnjaci, piše miss7.

 

Foto: Anna Shvets from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka