Ko su „helikopter“ roditelji i da li ste to vi?

Helikopter roditelji su oni roditelji koji neprestano bde nad svojom decom i po potrebi uskaču kad god negde zaškripi uklanjajući svaku prepreku pred kojom bi dete moglo da se nađe. To su mame i tate koji su kontrol-frikovi.

Ovaj tip roditeljstva je sasvim suprotan slobodnom odgajanju dece (free range parenting) koje primenjuju roditelji koji slobodno puštaju decu da se sama suočavaju sa izazovima i greškama.

Evo šta treba da znate kako biste odgojili razumno i psihički stabilno dete a da pritom ne budete helikopter roditelji.

Kontrolisanje dečjih aktivnosti nosi veliki rizik

Lako je brinuti se u situacijama kada deca kreiraju sopstvenu igru„, tvrdi dr Stjuart Braun, autor knjige Igra: kako oblikuje mozak, podstiče maštu i okrepljuje dušu.

Ali, deo roditeljskog posla je da naučimo da prihvatimo svoja ograničenja u tome da decu uvek štitimo i da moramo uvek da budemo sigurni da su uspešna i srećna. Svaki roditelj treba da neguje taj unutrašnji nagon dece za samostalnom igrom koji će deci dozvoliti da razviju samopouzdanje. Naravno da postoje rizici i njih treba nadgledati i minimalizovati. Ali, sprečavanje slobodne igre ili strogo kontrolisanje dečijih aktivnosti sa sobom nosi više rizika za njihovo buduće zdravlje, uspeh i sreću.

Nadgledanje deteta = recept za propast

Stručnjaci upozoravaju da je previše nadgledanja dece, završavanje stvari za njih, očekivanje da vodite sve bitke vaše dece, recept za propast.

Svi roditelji bi trebalo da znaju sledeće:

  • Jednog dana vaše dete će morati da zna da se snađe i bez vas.
  • Deca se uče snalažljivosti i samopouzdanju tako što se hvataju u koštac sa problemima – sama.
  • Postoje situacije koje vaše dete (ma koliko malo) može da savlada i bez vas.
  • Pomoć nije uvek korisna. Ponekad ona deci uskraćuje mogućnost da nađu svoj stil rešavanja problema.
  • Najčvršće drveće raste na najjačim vetrovima. Ako sve olakšavate svom detetu, ono neće moći da se bori sa poteškoćama.
  • Retko ili, bolje, nikada nemojte raditi za dete ono što ono može samo da uradi. Lako je nastaviti hraniti dete ili ga oblačiti, ali roditelji koji ohrabruju decu da ove zadatke sama rade u stvari rade najbolje za dete. Razmislite samo u kakvu osobu će izrasti.

Dugoročne posledice helikopter roditeljstva

Prva studija koja je rađena sa ciljem da se definiše šta je „helikopter“ roditeljstvo kao i koje dugoročne posledice ono ima, ustanovila je da deca nad kojom roditelji stalno bde odrastaju u zavisne, neurotične i manje otvorene ljude u poređenju sa decom koju roditelji više ostavljaju da se sama snalaze.

Pročitajte i: Kako vikanje i udaranje deteta utiču na razvoj njegovog mozga

Istraživači u Državnom koledžu Kin u Nju Hemširu u SAD, ustanovili su da su studenti koji su odrasli sa prezaštitnički orjentisanim tj. „helikopter“ roditeljima pretežno manje otvoreni za nove ideje i akcije, ranjiviji, anksiozniji i sa manje samopouzdanja od dece koja su imala malo „distanciranije“ roditelje.

Radite manje za decu i uživajte u plodovima kasnije

Istraživanja nad decom rođenom između 1982. i 1999. godine pokazuju mane previše zaštitnički usmerenih roditelja koji su nenamerno pretvorili svoju decu u osobe koje lako odustaju, piše Najbolja mama na svetu. Jedna od prvih empirijskih studija o generacijskim razlikama u poslovnim vrednostima koju je vodila Džin Tvendž na Univerzitetu San Dijego, pokazuje da ova generacija želi dobru platu i prestižni poslovni status bez ulaganja puno radnih sati.

Ona kaže da prezaštićena deca koja ne dobiju ocene koje očekuju na fakultetu ili ne uspeju dovoljno brzo na poslu – odustaju.

 

Foto: Steven Van Loy on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka