Kiseline za lice tokom leta: da ili ne?

Upotreba kiselina u nezi lica postala je još jedan od zlatnih standarda lepote. Kada bismo ukratko morali da objasnimo kako deluju, najpribližnije bi bilo uporediti ih sa (hemijskim) pilinzima. Eksfolijacija, obnavljanje ćelija, uklanjanje sitnih nepravilnosti (hiperpigmentacija i bora), blistavost kože, smanjenje sebuma, samo su neki od benefita koje nam donose kiseline u nezi lica. Jedno od glavnih pitanja u vezi sa kiselinama jeste njihova upotreba tokom različitih godišnjih doba, gde najveću dilemu izaziva letnji period zbog moguće fotosenzitivnosti. U narednim redovima donosimo sve što bi trebalo da znate o kiselinama i njihovoj primeni tokom sunčanih dana i letnjih odmora koji nam se bliže.

AHA, BHA, PHA – u čemu je razlika?

Sve tri grupe kiselina imaju sličan efekat, odnosno isti zadatak u nezi kože, ali se razlikuju u jačini i načinu delovanja, stoga je važno prilagoditi ih individualnom problemu kože i njegovom stanju, odnosno tipu.

AHA (alfa hidroksi) kiseline pripadaju grupi tzv. voćnih kiselina jer se pronalaze u njihovim različitim vrstama, a primenjuju se zarad eksfolijacije, ljušćenja odumrlih ćelija s površine kože. AHA kiseline deluju na površinski, orožnali sloj kože u kojem se i nalazi ovaj višak koji treba odbaciti, a kako imaju veoma male molekule, brže prodiru u kožu. Zbog toga se preporučuju manje osetljivoj, jačoj koži, a rešavaju probleme kao što su  rozacea i izrazito suva koža lica. Najpoznatije kiseline ove grupe su glikolna (dobija se od šećerne trske), citrična i mlečna.

BHA (beta hidroksi) kiseline su one koje se rastvaraju u ulju, blaže su od AHA kiselina stoga izazivaju manje iritacija i prvenstveno se koriste zbog umirujućeg dejstva na bubuljice i akne, smanjenje ožiljaka, zarastanje kože, regeneracije ćelija i ujednačavanja tena. Najčešća primena je, dakle, na koži sklonoj aknama i bubuljicama, odnosno na koži koja luči veće količine sebuma. Jedna od najpoznatijih kiselina iz ove grupe svakako je salicilna.

PHA (polihidroksi) kiseline karakterišu veći molekuli od kiselina prve dve grupe i iz tog razloga deluju još nežnije, sa značajno smanjenim rizikom od irtiacija. Odličan je eksfolijant za one sa osetljivom kožom.  PHA kiseline ne prodiru toliko duboko u kožu kao AHA i BHA kiseline zbog veličine svojih molekula, tako da ukoliko ste početnik u svetu kiselina za lice, PHA je dobar izbor za vas. Naročito se preporučuju kod kože sa grubom teksturom i tamnijim flekama na površini. PHA kiseline se često mogu kombinovati sa kiselinama iz druge dve grupe.

Matematika kiselina      

Ono što se ne sme zanemariti kada su kiseline u pitanju, jeste njihova koncentracija u proizvodima koje nalazimo u slobodnoj prodaji, kao i pH vrednost na kojoj deluju. Naime, kiseline deluju na pH vrednosti nižoj od 5, a što je pH vrednost niža, dejstvo kiseline je jače. Čak je i zakonski regulisan nivo pH vrednosti proizvoda koji se smeju naći u prodaji i one koja se sme koristiti u profesionalnim tretmanima. U komercijalnoj upotrebi ne bi trebalo koristiti proizvode ispod 3, 7 – 4 pH  vrednosti, dok su, sa druge strane, kiseline preko 4, 5 pH veoma slabog učinka.

Dakle, pH vrednost je važniji faktor od same koncentracije kiseline u proizvodu jer direktno utiče na njenu jačinu, no, trebalo bi svakako obratiti pažnju i na sam procenat kiselina. Taj broj nikako ne bi smeo da prelazi 30 – dakle, maksimalna koncentracija kiseline je 30%, posebno ako se u obzir uzme niska pH vrednost. A, kada je reč o proizvodima koje želite da koristite u kućnoj rutini, nemojte uzimati koncentracije veće od 10% kako biste bili sigurni da neće doći do iritacija i značajnijeg oštećenja kože. Nepravilno, prekomerno i prejako doziranje kiselina će dovesti do kontraefekta, do oštećenja i čak bržeg starenja kože.

Kako ih pravilno upotrebljavati tokom leta?

Sigurno ste čuli sto puta do sada – ali SPF proizvodi su ključna stvar nege tokom cele godine, a upravo će vas oni spasiti muka i oko korišćenja kiselina. No, krenimo redom: upotreba kiselina u letnjem periodu je dozvoljena, ali postoji nekoliko uslova za to – niže koncentracije, korišćenje kiselina uveče i zaštitni faktor 50 pre izlaska na dnevnu svetlost.

Kiseline (bilo koje iz navedenih grupa) deluju poput najboljeg pilinga koji možete sebi priuštiti u kućnim uslovima, što istovremeno znači i to da čini kožu manje otpornom na spoljašnje uticaje, a naročito na sunčevo zračenje. Stoga morate pažljivo rasporediti kiseline u rutini tokom sunčanih dana ukoliko ne možete ili ne želite da ih se odreknete. Ukoliko posedujete proizvode sa većom koncentracijom kiselina, zamenite ih onima sa manjim postotkom, a osim toga, nemojte kombinovati više proizvoda sa kiselinama (oko toga i inače morate biti pažljivi, a naročito tokom leta).

Pored navedenog, ako korstitite kiseline tokom letnjih meseci – nemojte koristiti i mehaničke pilinge, odnosno proizvode sa granulicama koje imaju eksfolijantski efekat. Prosto, dobićete udvostručen efekat pilinga, što vam svakako nije potrebno.

Proizvode sa kiselinama, naročito ako je reč o serumima i kremama, obavezno koristite isključivo uveče, što je i inače preporuka, pa se kod letnjih meseci na tome insistira. Ujutru izbegavajte korišćenje istih proizvoda i opredelite se vitamin C ili neki drugi hidrirajući serum i kremu, dok preko uobičajene nege bez izuzetka morate staviti SPF kremu sa što većim indeksom zaštite.

Idealan proizvod sa kiselinama tokom letnjih meseci?

Serumi su zasigurno omiljen proizvod skoro svake žene koja vodi računa o nezi lica. Ipak, znamo i to da oni imaju najjače dejstvo, zbog najveće koncentracije sastojaka, tako da je u slučaju letnje rutine s kiselinama možda najbolje da se odlučite za neki drugi proizvod sa sličnim sastojcima, koji je po svojoj prirodi blaži. Jedan od tih proizvoda je svakako tonik – koji bi i inače trebalo da uvrstite u svoju dnevnu i noćnu rutinu zbog sposobnosti da pokupi i najmanje nečistoće nakon skidanja šminke i umivanja lica odgovarajućim proizvodima. Tonik sprema vašu kožu za proizvode koji slede, a već posle nekoliko sekundi od nanošenja tonika osetićete promene na licu u vidu izrazito nežne površine. Nakon tonika, sledi serum, a onda i hranljiva krema, čime je vaša rutina – obavljena.

Kada je reč o tonicima sa kiselinama, tokom leta su veoma praktično rešenje jer svoje blagotvorne sastojke ne morate izbaciti iz rutine, ali ćete ublažiti njihovo dejstvo. Nakon tonika sa kiselinama možete naneti hidrirajući serum i istu takvu kremu, i na taj način kompletirati letnju rutinu nege.

Hidratacija je svakako jedan od ključnih elemenata nege tokom cele godine (kao i SPF), a naročito tokom leta i odmora pored mora ili bazena, koji je znantno isušuju. Stoga obogatite svoj neseser proizvodima sa alojom, hijaluronskom kiselinom i drugim korisnim sastojcima, koji će očuvati vlažnost kože.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka