Volite kasno da večerate? Evo kako to utiče na vašu kožu

Svi mi ponekad volimo uveče da gricnemo nešto, bez obzira na to da li je u pitanju sendvič, kokice ili čokolada. Svesni smo da to nije najzdravija opcija, ali teško se odupiremo ovoj navici, pogotovo ako uz još i gledamo neki film. Kasni obrok, osim što dovodi do suvišnih kilograma, loše utiče i na našu kožu.

Uživanje u kasnim večernjim obrocima ne samo da doprinosi nadutosti i gojenju, već može da ubrza starenje kože.

Naime, teški obroci pre spavanja mogu oslabiti enzim koji štiti kožu od UV zračenja Sunca, što je dokazalo i istraživanje sa Univerziteta Teksas. Prema ovoj studiji nepravilne prehrambene navike remete biološki sat kože, što dovodi do slabljenja kožnog enzima koji blokira štetno ultraljubičasto zračenje. Iako je važno imati na umu da su ovi testovi rađeni na miševima, a ne na ljudima, to ipak donosi vrlo uverljiv argument protiv kasnonoćnog jedenja.

Pročitajte i: Kojim redosledom nanosite beauty proizvode? Proverite da li grešite!

Uz UV faktor, dokazano je da kasni obrok (posebno ako uključuje slatkiše) može povisiti nivo šećera u krvi i stvoriti upale, što pogoršava stanja poput akni i ekcema.

Stručnjaci preporučuju da poslednji obrok u toku dana bude najmanje dva sata pre odlaska u krevet.

Najbolje je u potpunosti se suzdržati od grickalica, ali određena hrana dodatno pogoršava nuspojave na koži i izaziva crvenilo. To su mlečni proizvodi, čokolada, pržena hrana i bilo šta s visokim glikemijskim indeksom, za koji je dokazano da povećava proizvodnju ulja tokom noći.

Konzumiranje slane hrane kasno uveče takođe može dovesti do toga da naše telo zadržava vodu.

Ako baš morate nešto da prezalogajite uveče, držite se organske i neprerađene hrane, poput voća bogatog antioksidansima (posebno žuto i narančasto voće), lisnatog povrća i hleba od celog zrna pšenice.

Bez obzira na to kada ili šta jedete, svakog jutra ni slučajno ne preskačite rutinu nege kože.

 

Foto: JESHOOTS.COM on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka