Kako uspavati bebu: Držite se rutine, zaboravite na trikove

Neke bebe spavaju više od drugih. Neke bebe spavaju dugo, druge u kraćim „naletima“. Neke prespavaju noć već sa šest meseci, dok neke to ne uspeju ni sa dve ili tri godine. Pa, kako uspavati bebu? Ovo pitanje je svaka majka barem jednom u životu postavila.

Kako najlakše uspavati bebu?

Za početak, prestanite da upoređujete svoju bebu sa ostalim bebama. Svaka beba ima svoj ritam buđenja i spavanja i malo je verovatno da će se njen ritam poklopiti sa vašim.

Ako dojite, u ranim nedeljama vaša beba će najverovatnije zadremati dok sisa, ali samo na kratko. Nastavite sa dojenjem i iskoristite priliku da se odmorite. Ako je mama odmorna, beba će biti smirenija i lakšće se zaspati. 

Ukoliko ne spavate u isto vreme kada i beba, nemojte se truditi da uspostavite potpuni mir i tišinu u kući. Dobro je navići bebu da spava uz određenu količinu buke preko dana. Tako ćete joj pomoći da lakše razlikuje dan i noć.

Kao što smo rekli, bebe se međusobno razlikuju stoga „najlakši način“ za uspavljivanje jedne bebe možda nekoj drugoj bebi neće prijati. Za početak je dobro navići bebu da razlikuje dan i noć – tokom dana neka zavese budu razmaknute, igrajte se sa svojom bebom, pričajte joj, pevajte i ne obazirite se na buku dok spava. 

S druge strane, noću ugasite svetla, dok je presvlačite ne pričajte mnogo, nahranite je i vratite u krevetac. Beba će postepeno naučiti da je noć rezervisana za spavanje.

Beba bi barem prvih šest meseci trebalo da spava u istoj prostoriji sa vama. Još jedna stvar koja bi mogla biti od koristi da beba lakše zaspi jeste uspostavljanje rutine pred spavanje.

Bebe vole rutinu, stoga uvođenje umirujuće rutine pred odlazak na spavanje može pomoći u sprečavanju problema sa spavanjem kasnije. Rutina bi mogla da izgleda ovako: kupanje, presvlačenje u pidžamu, hranjenje, poljubac za laku noć i stavljanje bebe u krevetac dok je još budna, priča za laku noć ili uspavanka, prigušeno svetlo u prostoriji. Ovo je samo predlog, uspostavite rutinu koja vama, a i vašoj bebi najviše odgovara.

Kako uspavati bebu od mesec dana

Važno je znati da odojčad prvih nekoliko meseci mnogo češće spavanje provode u aktivnom nego u mirnom snu. To znači da se često dešava da tokom sna zevaju, mrdaju ručicama i oglašavaju se. Naučite da prepoznate da li se vaša beba zaista probudila ili je samo u aktivnoj fazi sna.

Bebe obično dobro reaguju na vožnju – automobilom ili u kolicima, pa ako se mučite sa uspavljivanjem bebe, spakujte se i pravac u šetnju. Ili pak razmislite o primeni masaže za bebe, koja je sve zastupljenija i popularnija kod nas.

Što se tiče spavanja u krevecu, ne pretrpavajte krevetić jastucima i plišanim igračkama jer mogu da budu opasne, odnosno može da dođe do gušenja ako se beba prisloni nosić na njih. Dušek neka bude tvrd, a temperatura sobe oko 22 stepena.

Kako uspavati bebu od 2 meseca

U uzrastu od dva meseca obično važi pravilo jedi – igraj se –  spavaj (Eat-Play-Sleep). S obzirom na to da je beba još mala i da je sasvim normalno da se budi nekoliko puta noću, fokusirajte se na dnevnu rutinu spavanja. Potrudite se da beba ne preskače prvu i drugu dnevnu dremku, a poželjno je da te dremke traju barem sat vremena.

Fokusirajte se na samu rutinu, a ne na sat. Kao što smo već spomenuli – nahranite bebu, igrajte se malo sa njom, a kada primetite znake umora stavite je da spava.

Kako uspavati bebu od 3 meseca

Tromesečnom detetu je potrebno od 14 do 17 sati sna dnevno. To znači da beba preko dana spava 3 – 4 puta, ukupno oko šest sati. Normalno je da beba spava i više i manje od toga.

Iako je beba još mala, možete pokušati da uspostavite rutinu spavanja, odnosno da svakog dana u približno isto vreme stavljate bebu da spava. Igrajte se sa bebom tokom dana kako bi razlikovala dan od noći i kada uspostavite rutinu spavanja pokušajte uvek da je se pridržavate. No, čak i kada radite sve kako treba, u ovom uzrastu se mogu javiti problemi sa spavanjem. 

Kako uspavati bebu od 6 meseci

Većina dece uzrasta od 6 do 9 meseci spava oko 15 sati dnevno. Noćno spavanje se produžava, a dnevne dremke skraćuju. Verovali ili ne, neke bebe u ovom periodu već prespavaju celu noć.

Većina se i dalje barem jednom budi da bi sisala, ali ne zato što su gladne već zato što su tako navikle. Beba je u ovom periodu spremna na odvikavanje od noćnog podoja.

Kako biste pomogli bebi (a i sebi) da lakše zaspi, opet su najvažnije rutina i doslednost. Ohrabrite bebu da sama zaspi – stavite je u krevetić dok je pospana, ali budna. Pričajte joj, pevušite, mazite kako biste joj dali do znanja da ste tu, iako je ne držite u naručju.

Kako uspavati bebu bez dojenja

Greška koju veliki broj majki napravi jeste navikavanje bebe da zaspi uz dojku. Dojenje jeste posebna veza između majke i deteta, ali ako je vaš mališan navikao da sisa da bi zaspao, on to pamti i zato kada se probudi u toku noći ponovo traži isti način da utone u san. Ovo može da bude dosta iscrpljujuće, naročito u periodima kada su noćna buđenja učestalija.

Ako beba navikne da se uspavljuje na ovaj način, to može da izazove i neke druge probleme. Na primer, sisanje detetu stvara asocijaciju na spavanje i beba bez toga jednostavno ne želi da zaspi. Ovo bi moglo i drugima – na prvom mestu vašem partneru, odnosno bebinom ocu – otežati uspavljivanje bebe jer ne mogu da joj ponude isto što i vi. A kada dovedete sebe u situaciju da niko ne može da vas zameni, roditeljstvo može da postane veoma iscrpljujuće.

Fizički i emocionalni zahtevi koji se nalaze pred majkama mogu negativno da utiču na njih, posebno jer se majke već suočavaju sa nedostatkom sna i gomilom „podivljalih“ hormona.

Da biste uspavali bebu bez dojenja, pokušajte da promenite rutinu, odnosno da je nahranite kada se probudi, zatim se igrajte sa njom, i na kraju je uspavajte kada primetite prve znakove umora. Preumorne bebe teže zaspe.

Vaša beba će na uspavljivanje bez dojke verovatno najpre reagovati plačom, što svakako nije prijatno slušati. Zato pokušajte da je smirite na drugi način. Verovali ili ne, sisanje nije jedina stvar koja može da smiri bebu koja plače.

Još jedan od načina da beba zaspi bez dojenja jeste da je ne uspavljujete vi nego neko vaš partner. Kao što je vama dojenje vreme rezervisano samo za vas i bebu, tako i tata treba da ima svoje vreme koje će sam provesti sa detetom. Jedan od načine jeste i uspavljivanje. U početku će se beba sigurno buniti, ali budite dosledni. 

Odvikavanje bebe od dojenja kao načina uspavljivanja neće se dogoditi preko noći i mora da ide postepeno da ne bi bilo previše stresno.

 

Foto: Tara Raye on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka