Kako se rešiti zanoktica?

Zanoktice su čest problem i kod muškaraca i kod žena, a osim što su uporne i ponekad bolne, estetski su neugledne i mogu izazvati ozbiljnije probleme poput zapaljenja i gljivičnih infekcija.

Po strukturi, zanoktice su ništa drugo do isušena i/ili mrtva koža oko noktiju koja se javlja jer nokat raste brže nego koža oko njega, pa se ona rasteže i puca. Služe kao zaštitna barijera između korena nokta i spoljašnjosti, odnosno ne dozvoljavaju bakterijama i gljivicama da prodru do korena nokta i inficiraju ga. Zanoktice su najčešća pojava tokom zime, kad je koža ruku najviše sklona isušivanju, a najupornije su ukoliko ih kidamo ili grizemo. 

Uzroci nastanka zanoktica

Osim hladnoće ili letnjih vrućina i sunca koji isušuju kožu, kao najčešći uzroci nastanka zanoktica javljaju se ishrana, higijena ruku, ali i vrsta posla kojim se bavimo ukoliko on podrazumeva rad sa hemikalijama. Naravno, nedostatak vitamina i minerala u organizmu (najčešće cinka, kalcijuma i gvožđa) je takođe jedan od čestih uzroka nastanka zanoktica, tako da kao i kod svih problema sa kožom, njegovo rešavanje kreće iznutra. 

Nega zanoktica

Ukoliko vas nije zaobišao uporni problem zanoktica, na njihovu negu bi trebalo da obratite naročitu pažnju. Posebno kada su u pitanju pripadnice lepšeg pola, zanoktice mogu biti izvor estetskog problema, tako da je nega zanoktica jedan od najčešćih tretmana kod manikira, jednako važan kao i sređivanje noktiju. Ipak, i kod kuće možete sprovesti zadovoljavajući tretman zanoktica, tako da odlazak manikiru nije neophodan. 

Pre svega, potrebno je napraviti toplu kupku koja će ih omekšati (na primer – u dve litre vode dodati kašiku glicerina, kašiku amonijaka i čašu čaja od kamilice, ruke držati u rastvoru 10-15 minuta, obrisati, a potom su spremne za dalji tretman). Nakon toga, verovatno ćete posegnuti za makazicama, ali to je pogrešan korak. Naime, zanoktice nikako ne treba seći, već suzbijati posebnim alatima. Ukoliko ne posedujete pribor za manikir, mogu pomoći i štapići za uši koje će omekšale zanoktice suzbiti nadole. 

Ovde pomažu i ulja za uklanjanje zanoktica, koja će pomoći njihovom suzbijanju, a na bazi su AHA kiselina koje rastapaju i omekšavaju mrtvu kožu. Ukoliko se radi o zanokticama koje vise i koje su izuzetno bolne, najbolje ih je ukloniti alatkom sa dva metalna kraka, nalik onoj kod manikira ili eventualno, uz oprez da ne dođe do krvarenja, makazicama za nokte. Nakon svega, potrebno je naneti kremu ili ulje za zanoktice, kojih je na tržištu mnogo, a možete ih i sami napraviti kod kuće – uz pomoć jedne kašike vode i nekoliko kapi glicerina, koje ćete pomešati i promućkati u bočici, a zatim nanositi nakon pranja ruku ili lakiranja noktiju. 

Ulje za zanoktice

Ulje za zanoktice je verovatno najefikasnije rešenje za ovaj uporni problem. Upravo je ulje zaslužno i za negu zanoktica, ali i za zdravlje noktiju. Ulje se upija u same zanoktice, ali i u nokatnu ploču koja zadržava vlagu i postaje otpornija

Najefikasnija ulja su ona od jojobe, šea, a vitamin E je takođe koristan sastojak svih preparata za negu ruku. Ulja možete koristiti bilo kada, štaviše, i poželjno je da ih koristite što češće, a s obzirom na to da je izbor ulja za ovu namenu izuzetno šarolik – na vama je samo da izaberete onaj koji vam najviše odgovara. Često su pakovana u vidu laka za nokte, nanose se četkicom i lako staju u svaku tašnu, tako da su pogodni da ih nosite i koristite svuda. 

Ulje za zanoktice možete napraviti i kod kuće – potrebno vam je dve kapsule E vitamina, supena kašika kokosovog ulja (prethodno istopljenog)  i nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru. Ove sastojke dobro pomešati u posudi, a onda sipati u bočicu, poželjno sa pumpicom. Dovoljno ga je nanositi uveče pred spavanje.

Krema za zanoktice

Krema za zanoktice je praktično i efikasno rešenje, a prednost u odnosu na ulje jeste struktura kreme, koja vam neće toliko izmastiti ruke i iskomplikovati svakodnevno funkcionisanje ukoliko niste kod kuće. U nezi zanoktica pomoći će čak i obična krema za ruke koju ćete nanositi nekoliko puta dnevno, zbog hidratacije kože ruku, pa i zanoktica. 

Kreme za zanoktice su na tržištu jednako zastupljene kao i ulja, a možete ih napraviti i kod kuće. Recept sa glinom je naročito efikasan, a lako se priprema – potrebni su vam glina u prahu, maslinovo ulje i ulje lavande. Jednu kašičicu gline u prahu, jednu kašičicu maslinovog ulja i tri kapi esencijalnog ulja lavande treba pomešati u maloj posudi i utrljati kremu na zanoktice, a onda ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Potom isprati ruke toplom vodom i sapunom – rezultat je više nego zadivijujuć.

Makazice za zanoktice

Makazice za zanoktice odlikuju se tankim i zaobljenim vrhovima koje će precizno odstraniti vaše zanoktice. U specijalizovanim prodavnicama možete pronaći i one koje se koriste u profesionalnim salonima za manikir, a koje su nešto drugačije od klasičnih i više liče na mala klješta. Svi manikirski alati prave se od nerđajućih materijala, a možete ih pronaći u drogerijama i sličnim prodavnicama.

Upaljene zanoktice – lečenje

Upaljene zanoktice predstavljaju zapravo infekciju kože oko nokta na rukama ili nogama i stručno se naziva paronihija. Upala može biti akutna ili hronična. Kod akutne paronihije, problem se javlja iznenada, kao bolni otok, koji najčešće prati osećaj toplote, ali i crvenilo. Uzrok je najčešće neka povreda prilikom koje je bakterija dospela na mesto povrede i inficirala kožu oko noktiju. Povrede su često posledica agresivnijeg manikira, kidanja zanoktica, grickanja noktiju ili kod dece-sisanjem prsta. 

Hronična upala zanoktica se sporije razvija, a njen uzrok su najčešće kandida i druge vrste gljivica, a odražava se uglavnom na nekoliko prstiju iste šake. Dijabetičari ili radnici koji su stalno izloženi vodi ili hemikalijama su grupa koja najčešće pati od hronične paronihije. Hroničnu upalu odlikuje pulsirajući bol, crvenilo i toplota, kao i otok kože oko nokta, a može se dogoditi i da infekcija zahvati područje ispod nokta i tada dolazi do nakupljanja gnoja. 

Lečenje zanoktica na rukama

Ukoliko dođe do upale, lečenje zanoktica zahteva desetak dana redovnog tretiranja inficirane površine, kada se radi o akutnom problemu. Tada je dovoljno potapati ruke u toplu vodu, što deluje blagotvorno na zanoktice. Nekoliko puta u toku dana, potrebno je držati prst ili šaku u toploj vodi oko 15 minuta. Ako se radi o težoj upali, treba se obratiti lekaru koji vam može prepisati antibiotike, a ukoliko se pojavi gnoj, treba umrtviti tu regiju i drenirati ga.

U slučaju hronične paronihije, lečenje je nešto duže, pa se može prolongirati na nekoliko nedelja, uz primenu antigljivičnih lekova i preparata. Najčešće se radi o klotrimazolu ili ketokonazolu,a samo u ređim slučajevima se lekovi koriste oralno, u vidu antigljivičnih tableta ili steroida. Problem kod hronične upale jeste taj što, usled stalnog izlaganja nepovoljnim faktorima, ona može opet da se javi. 

Ukoliko uz upalu zanoktica osetite i povišenu temperaturu, ili ako crvenilo počne da zahvata ceo prst, treba se obavezno obratiti lekaru. 

Lečenje zanoktica na nogama

Zanoktice se često javljaju i na nogama, usled žurbe, neudobne obuće, stajanja, znojenja stopala. Ipak, ako primetite oticanje mesa oko noktiju i crvenilo, to može biti i jedan od simptoma uraslog nokta, koji dalje može izazvati mnoge komplikacije, te zahteva isključivo profesionalnu negu

Lečenje zanoktica na nogama se odvija slično kao i ono na rukama, tako da se i ovde preporučuje topla voda u kojoj će vaše stopalo biti 15-ak minuta dnevno, barem dva puta. Možete isprobati i gorku so, koju ćete naći u apotekama, a koja će ublažiti simptome infekcije. Tri do četiri puta nedeljno noge držite u gorkoj soli barem dvadeset minuta, a rezultat bi trebalo da bude povlačenje upale. Takođe, i neka od eteričnih ulja poput čajevca, origana, lavande mogu biti dobri saveznici jer imaju jaka antiseptička svojstva.

Prirodni lekovi za zanoktice

Kao najefikasniji prirodni lekovi za zanoktice pokazali su se avokado, pčelinji vosak, kokosovo ulje, med, maslinovo ulje, aloja vera, a sve ove sastojke možete kombinovati jedan s drugim i napraviti smesu po vašem izboru. Interesantno je da i bademi mogu biti efikasni u borbi sa zanokticama zbog vitamina E koji sadrže, kao i zbog esencijalnih masnih kiselina koji ublažavaju otok i upalu. 

Potrebno je da potopite šaku badema u vodi i ostavite ih da odstoje preko noći, potom sledećeg dana oljuštite kožu sa badema i sameljete ih. Zatim, dobijenu smesu pomešati sa umućenim žumancetom i malo meda, a onda naneti pred spavanje. Poželjno je da stavite pamučne rukavice i da smesa celu noć odstoji na rukama.

Zanoktice kod beba

Zanoktice kod beba izgledaju uglavnom kao rascvetala kožica oko prstiju ili male izrasline. Ovo, ipak, nije simptom nikakvih tegoba, već su najčešće posledica stavljanja ruku u usta. Ne zahtevaju nikakvo specijalno lečenje, ali ih svakako treba odstraniti da ih beba ne bi dalje kidala i da ne bi došlo do infekcije. Najjednostavnije rešenje jeste da pažljivo isečete zanokticu i taj deo poprskate antiseptikom, da ne bi došlo do upale. U slučaju manjih infekcija, mogu se koristiti kreme i masti na prirodnoj bazi, a neven se pokazao kao naročito blagotvoran.Takođe, inficirano područje je moguće tretirati i jodom, a potom namazati gentamicin, didermal ili drugi preporučeni preparat od strane lekara.

 

Foto: Hand photo created by freepik – www.freepik.com

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka