Kako razvod utiče na mentalo zdravlje deteta

Razvod roditelja za decu, bez obzira na njihov uzrast, predstavlja veliki šok. Ljubav, podrška i posvećenost oba roditelja jedini su načini da se izbegnu teške posledice po dete.

S obzirom na to da roditelji imaju mnogo briga na umu – od svakodnevnih obaveza, posla, bračnih razmirica, svađa, do neizvesnosti oko starateljstva – ipak najveća briga jeste kako će njihova deca podneti razvod i kako će se nositi sa tim.

Jedna od najčešćih roditeljskih dilema jeste: „Koje posledice razvod može ostaviti na decu?“ Tačan odgovor na to niko ne zna jer je sve individualno i svako dete je osoba za sebe. Iako je razvod za svu decu stres, neka deca se oporavljaju brže od drugih.

Dobra vest je da roditelji mogu preduzeti korake – ako uspostave dobar i iskren odnos sa decom, mogu im pomoći da se prilagode promenama koje su nastale usled razilaženja roditelja i raspada porodice.

Prva godina nakon razvoda najteža

Mnoga istraživanja su pokazala da se deca najviše muče tokom prve ili druge godine nakon razvoda. Deca će verovatno doživeti nelagodu, bes, anksioznost, nepoverenje i nesigurnost u tim trenucima. Ipak, čini se da se mnoga deca vrate pređašnjem ponašanju. Počnu da se navikavaju na promene u svakodnevnoj rutini i lakše se prilagođavaju problemima koje život nosi. Međutim, postoji mali broj dece na koje razvod ostavi trajni trag i nikada više se ne vrate u ranije stanje. Ovaj mali procenat dece može imati stalnih, možda čak i doživotnih problema nakon razvoda roditelja.

Koje su emocionalne posledice razvoda po decu?

Razvod braka stvara teške emocionalne krahove za celu porodicu, ali za decu situacija može biti prilično zastrašujuća, zbunjujuća i frustrirajuća. Mala deca često ne shvataju zašto su rastrzani između dva doma, zašto roditelji žive odvojeno i slično. Kada iz mirne luke dožive takve neuspehe, dešava se da decu muče problemi da li se roditelji i dalje vole i da li će roditelji i njih prestati da vole.

Deca školskog uzrasta ponekad pomisle da je razvod njihova krivica, kao i da su oni uradili nešto pogrešno pa je došlo do toga. Tinejdžere takve situacije baš pogode i mogu biti besni i ljuti na svoje roditelje, što može trajati danima. Dešava se i da krive jednog roditelja za prekid braka ili mogu zameriti jednom ili oboma zbog raspada porodice.

Svaka situacija je jedinstvena i svaka porodica sa sobom nosi posebnu priču. Ipak, javljaju se i ekstremne situacije u kojima dete može osetiti olakšanje kada dođe do razvoda, jer im razvod predstavlja smanjenje stresa i neprijatnosti koje su doživljavali.

Razvod obično znači da će deca izgubiti kontakt sa jednim roditeljem – najčešće ocem. Smanjen kontakt utiče na vezu roditelja i deteta, a jedno istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da se mnoga deca posle razvoda osećaju manje bliskim sa svojim očevima. Nakon razdvajanja od jednog roditelja, deca osećaju stres i strah, a javlja se i nesigurnost koja može ostati i kada dete zakorači u odraslo doba.

Razvod takođe utiče na odnos deteta i roditelja sa kojim živi i koji se o njemu stara – najčešće je to majka. Ti roditelji se često žale na stres koji je uzrokovan samohranim roditeljstvom i situacijom u kojoj su sami sa jednim ili više dece. Studija objavljena 2013. godine ističe da majke često imaju manju podršku nakon razvoda i društvo na njih ne obraća pažnju.

Nekoj deci razlaz roditelja nije najteži deo. Promena škole, preseljenje u novi dom i život sa samohranim roditeljem koji se oseća pomalo izgubljeno, nesigurno i uplašeno samo su neki od dodatnih stresova koji otežavaju razvod. Novčane poteškoće su takođe česte nakon razvoda. Mnoge porodice moraju da se presele u manje domove ili da promene naselje ili grad, a često imaju i manje materijalnih prihoda.

Kako razvod utiče na mentalno zdravlje dece

Razvod može povećati rizik od mentalnih zdravstvenih problema kod dece i adolescenata. Bez obzira na starost, pol i kulturu, deca razvedenih roditelja mogu imati veće zdravestvene probleme. Razvod može izazvati poremećaj prilagođavanja kod dece, koji može da se reši u roku od nekoliko meseci. Studije su takođe otkrile da su depresija i anksioznost veće kod dece kojima su roditelji razvedeni ili ne žive zajedno.

Deca razvedenih roditelja mogu zadavati više problema, poput poremećaja ponašanja, delinkvencije i impulsivnog reagovanja, nego deca koja žive sa oba roditelja. Naravno, ne postaju sva deca problematična, već samo ona kod kojih je razvod ostavio dubok trag i koja su ispuštena iz nadzora roditelja, piše YuMama.

Deca koja potiču iz razvedenih porodica često i ne završe fakultet. Međutim, studija objavljena 2019. godine sugeriše da takva deca generalno imaju problema sa školom, a izbegavanje i odbojnost je sve što ih asocira na školu. Ipak, nemojte da vas frustrira ova činjenica, nisu sva deca razvedenih roditelja takva. Postoje sjajni izuzeci gde su deca koja su rasla sa samohranim roditeljima izvrsni stručnjaci i imaju fantastičnu akademsku karijeru.

Rizično ponašanje

Ne tako mali broj adolescenata iz razvedenih porodica se odaje opijatima i postaje agresivnije. Deca u tom periodu žele da probaju sve, poput upotrebe nedozvoljenih supstanci i ranih seksualnih aktivnosti.

Prema istraživanju objavljenom 2010. godine, adolescenti čiji su se roditelji razveli kada su imali oni imali pet godina ili manje bili su u posebno velikom riziku da postanu seksualno aktivni u školskom uzrastu. Odvajanje od očeva takođe je povezano sa većim brojem seksualnih partnera tokom adolescencije. Deca razvedenih roditelja imaju predispoziciju i da ulaze u nesigurne partnerske odnose i odnose u kojima preovladava velika razlika u godinama.

Ukoliko uspostavite dobar odnos sa vašom decom i ukoliko oni osete ljubav i privrženost oba roditelja uprkos razvodu, navedene probleme nećete imati.

 

Foto: cottonbro from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka