Najefikasniji način rashlađivanja bebe za vreme velikih vrućina

Letnje vrućine, kada temperatura prelazi 30 pa čak i 40 stepeni, ne prijaju nikome. Majke su često u dilemi kada smeju bebu da izvedu napolje, i kako da je obuku.

Kada je za bebu prevruće napolju? Prema rečima stručnjaka mala deca trebalo bi da izbegavaju visoke temperature koliko god je to moguće. A to znači da novorođenčad i male bebe ne bi trebalo izvoditi napolje kada temperatura prelazi 27 stepeni Celzijusa.

Naime, bebe se ne znoje kao mi i samim tim njihovo telo ne može da se „hladi“ na ovaj način, te lakše mogu da dobiju toplotni udar nego što je slučaj sa starijom decom, ili odraslima.

Imajte na umu da dojenčad (deca mlađa od 6 meseci) takođe lako dehidriraju jer ne piju vodu redovno. Ako vaša beba pije samo majčino ili adaptirano mleko, konsultujte se sa pedijatrom da li je potrebno da uvodite i vodu tokom visokih temperatura.

Znakovi dehidratacije

Ako iz nekog razloga morate da izađete napolje sa bebom, vodite računa o tome da je ne pretopljavate. Obucite joj tanki sloj odeće koji će zaštititi kožu od sunca, i naravno ne zaboravite da joj stavite kačket ili šeširić.

Ukoliko primetite da je beba pospana, razdražljiva, žedna, da joj je koža manje elastična, da su se oči i fontatela „povukli“, a broj vlažnih pelena smanjio – sve ovo ukazuje na to da je beba dehidrirana. Znakovi dehidratacije takođe mogu da budu suva usta ili odsustvo suza.

Pored dehidratacije, kod mališana možete primetiti i znakove iscrpljenosti toplotom. Dete koje je neobično žedno ili umorno, ima izrazito hladnu ili vlažnu kožu. Iscrpljenost lako može da preraste u toplotni udar, a simptomi koji ukazuju na to su povišena telesna temperatura (39 stepeni Celzijusa i više), ubrzan puls, nemir, zbunjenost, povraćanje i/ili letargiju.

Stručnjaci su usaglašeni da je najbolji način da zaštitite svoju bebu – da je ne izvodite napolje. Najbezbolnija i najefikasnija metoda rashlađivanja je hlađenje vlažnom krpom. Uzmite komad pamučne tkanine, potopite u hladnu vodu i malo ocedite. Bebu prvo tapkajte vlažnom krpom a zatim je umotajte u nju. Ovo je mnogo efikasnija metoda od potapanja bebe u hladnu vodu, koje može da izazove naglu promenu telesne temperature.

Vožnja u automobilu za vreme vrućina

Visoke temperature znače i povećanu opreznost roditelja tokom vožnje u automobilu. Čak i ako spoljna temperatura nije jako visoka, u zatvorenom automobilu za kratko vreme može da dostigne smrtonosni nivo toplote. Na svakih 10 do 20 minuta unutrašnja temperatura u automobilu poraste za 20 stepeni!

Nikada, ni u kom slučaju, ne ostavljajte dete u parkiranom automobilu, čak i kada su prozori otvoreni. Obavezno proverite da li su svi izašli iz automobila kada napuštate vozilo.

 

Foto: Lubomirkin on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka