Kako pušenje i duvanski dim utiču na kožu

Svake godine 31. maja obeležavamo Svetski dan bez duvana, sa ciljem da upozorimo i istaknemo zdravstvene i druge rizike koji se povezuju sa upotrebom duvana. Iako su pušači upoznati sa svim svim štetnim stvarima koje ova navika ima na njihov izgled i zdravlje, oni koji su samo okruženi onim što cigareta „izbacuje“ nisu svesni koliko pušenje utiče na kožu.

Dim cigarete sadrži više od 4.000 različitih hemijskih supstanci koje su štetne po zdravlje svakog čoveka, a od toga najmanje 50 supstanci ima kancerogeni efekat na ljude.

Ako ste rešili da ostavite pušenje, ali kao i mnogima ovo vam ne ide od ruke, evo još malo motivacije da se otarasite ovog stila života.

Pušenje smanjuje dotok krvi u kožu

Dovoljna je i mala količina nikotina da bi se dotok krvi u kožu usporio u periodu čak i do 90 minuta, a to znači da pušači u bukvalnom smislu izgladnjuju svoju kožu i uskraćuju joj kiseonik. Ovo ne samo da izaziva razlaganje kolagena i elastina već kožu čini podložnu pucanju kapilara kao i sporijem zarastanju ožiljaka (od bubuljica, na primer).

Pušači ranije dobijaju bore oko usana i oko očiju

Ovo se više odnosi na aktivne pušače nego na pasivne, jer je povezan sa pokretom koji usne imaju kada uvlače dim. Pored toga kada se dim izdiše, on ide nazad na lice, a tada refleksno žmirkamo i boramo kožu oko očiju.

Dim cigareta je poput oblaka koji izaziva mitisere

I izbacivanje dima ima svoje posledice za kožu. Sav nikotin, hemikalije i aditivi nalaze se u oblaku koji pušači izdahnu i završavaju na njihovim licima kao i na licima onih koji se nalaze u neposrednoj blizini. Ova prljavština doprinosi nastajanju začepljenih pora.

Pušenje povećava rizik od malignih tumora

Podrzumeva se da pušenje nosi veći rizik od raka pluća ali ovo važi i za rak kože, konkretno skvamozni karcinom kože.

Da li je zaista sve isto ako ste samo pasivni pušač?

Pasivni pušači takođe mogu imati tzv. smokers face koje karakteriše ranija pojava bora, pigmentacijskih fleka i siv ten. Hemijske supstance koje izazivaju upale kože oštećuju zdrave ćelije kože pasivnih pušača isto koliko i aktivnih pa se i kod njih oslabljuju vlakna kolagena i elastina, a koža se opušta.

Pogledajte i: Pripremite kožu za letnju sezonu u 6 koraka

Nije baš jednostavno popraviti učinjeno. Kao prvo, treba da ostavite cigarete, ili da se ne izlažete njihovom dimu, zatim da se rigorozno štitite od sunca, da imate pažljivo osmišljen režim nege. Na kraju, dosta pomažu i procedure poput lasera i hemijskih pilinga koje smanjuju znake starenja i poboljšavaju proizvodnju kolagena i elastina, piše Buro247.

 

Foto: Ferdinand studio on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka