Posvetlite kosu na prirodan način

Farbanje kose neposredno pred letnju sezonu, odnosno sezonu punu sunca, možda nije mudro, ni neophodno. Hemikalije koje sadrže salonski tretmani mogu dodatno da isuše kosu, a efekat će se samo pojačati dolaskom na plažu, u suvim i slanim uslovima.

Alternativa privremenim i mekšim pramenovima su svakako prirodne tehnike posvetljivanja, sa sredstvima koja već imate kod kuće.

1. Čaj od kamilice

Ako samo želite da svojoj smeđoj kosi date zlatni sjaj, uzmite čaj od kamilice. Stavite nekoliko kesica čaja u veliku šerpu vode i ostavite ih oko 10 minuta. Zatim čistu kosu prelijte ovom (ohlađenom) mešavinom i ostavite je u kosi preko noći. Isperite ujutru i primetićete nove, svetlije tonove. Dodatni bonus je što pomaže i kod peruti.

2. Limun

Trik sa limunom je dobar stari trik. Doduše, on izvlači žuti pigment (nekima čak i narandžasti), pa imajte to na umu. Kosu možete da posvetlite limunom na dva načina:

1. natrljajte pola limuna na pažljivo odabrane pramenove kose ili

2) iscedite jedan limun u vruću vodu, nanesite smesu i sedite negde na suncu tako da se toplota aktivira dejstvo limuna.

Pročitajte i: Limun je odličan kozmetički preparat na kojem će vam koža biti zahvalna

Posle ovih tretmana, dobro nahranite kosu bogatom maskom ili čistim arganovim ili kokosovim uljem kako biste je zaštitili od isušivanja.

3. Cimet

Ako želite svetlije tonove, ali se plašite kako će da izgleda, najbolje je da započnete sa cimetom jer je njegov efekat najslabiji. Za posvetljivanje cimetom, potrebno je da napravite gustu pastu od cimeta i vrele vode, a zatim je nanesite na pramenove kose. Zatim skupite kosu u kapu za tuširanje i držite smesu na glavi najmanje šest sati, iako bi bilo najbolje da se spava s njom i kosa opere ujutru.

4. Votka

Pomešajte votku i sodu bikarbonu, pa stavite smesu u bočicu sa špricem i poprskajte kosu kada ste na suncu. Votka daje plavkast, hladan ton, a alkohol u kombinaciji sa suncem posvetljuje. Manekenka Eva Hercigova kune se u ovaj trik.

5. Soda bikarbona

Kašičicu sode bikarbone pomešajte sa vodom i tako ispirajte kosu jednom mesečno, posle šamponiranja i pre balzama za kosu. Soda savršeno osvjetljava kosu i najčešće se koristi kada želite prirodno svetliju kosu. Ono što moramo da napomenemo je da nije najzdravija jer deluje poput farbe. Zato jednom nedeljno negujete kosu, savetuje Miss7.

 

Foto: Ben Mack from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka