Kako pomoći stidljivom detetu da izađe iz zone komfora i stekne prijatelje

Da li vašem detetu teško pada upoznavanje i igranje sa nepoznatom decom? Ako je vaš mališan stidljiv, vi kao roditelj možete da mu pomognete da stekne prijatelje.

Prvo što treba da uradite je da pitate dete zašto otežava situaciju, odnosno zašto izbegava da isproba nove stvari i pridruži se svojim vršnjacima.

Vaše dete možda ima želju da to uradi, ali prosto ne zna na koji način. Postoje tri načina kako možete da mu pomognete:

1. Izaberite nešto što je novo za oboje

Dogovorite se sa detetom da oboje isprobate nešto novo. To može da bude bilo kakva aktivnost, možda neki novi sport. Čak ne mora da bude ista aktivnost, važno je samo da je novo i za vas, i za njega.

2. Ohrabrite ga da izađe iz zone komfora

Ovo je bezbolniji način da pomognete stidljivom detetu da pristane na promenu. Najpre mu objasnite šta uopšte podrazumeva „zona komfora“. Koristite primere iz svakodnevnog života kako biste mu što bolje približili ovu temu.

Na primer, ispričajte mu kako ste bili nervozni kada ste učili da skijate i da ste u početku bili nesigurni, dok se niste oslobodili. Objasnite mu da svi mi, kako rastemo i starimo, moramo biti spremni na promene i učenje novih stvari u životu.

Predložite detetu da nacrta krug koji će da predstavlja njegovu zonu komfora. Zamolite ga da unutar kruga napiše ili nacrta aktivnosti koje voli da radi, npr. igranje kockama, odlazak kod bake i deke, na trening itd. A van kruga neka budu situacije koje smatra neprijatnim, poput upoznavanja druge dece. Ukoliko je dete nešto izostavilo, postavite mu pitanje na primer: „Da li bi boravak u vrtiću/školi stavio unutar ili van kruga?“

3. Budite model

Deca se ugledaju na roditelje. Zato biste vi, pre svih, trebalo da poslužite kao model na koji će dete da se ugleda. Dakle, pokažite svom detetu da i vi možete da izađete iz svoje zone komfora jer to je najbolji način da ga naterate da uradi isto.

 

Foto: Annie Spratt on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka