Kako pobediti samokritičnost u šest koraka

Da li ste perfekcionista? Da li imate svog unutrašnjeg kritičara koji vam govori stvari koje inače ne biste rekli ni najgorem neprijatelju? Da li kažete da ljudima kojima biste možda najradije rekli ne? Preterana samokritičnost nas iscrpljuje i vodi do totalnog uništenja. A ne mora da bude tako.

Još u detinjstvu, često su nas odgajali da „igramo na sigurno“. Učili su nas da budemo dobri i poslušni, a ponekad nam je rečeno da ćutimo ili da pričamo previše. Zbog toga često kasnije u životu analiziramo svaki svoj korak i brinemo se zbog svake sitnice, te nije ni čudo što odrastamo u averzivne, samokritične perfekcioniste. Preterana samokritičnost uzima svoj danak.

Možda je veliki izazov biti zadovoljan u sopstvenoj koži. Biti zadovoljan onim što vidite u ogledalu – svojom kosom, kilažom ili oblikom tela.

Ili biti zadovoljan onim što radite. Odlučite, na primer, da se posvetite svom hobiju poput pletenja, slikanja ili vajanja, a onda otkrijete da vi zapravo u tome i ne uživate jer kreacije nisu onakve kakvim ste ih zamislili, to jest nisu dovoljno dobre. Frustrirajuće, zar ne?

Da li vam se desilo da ste na poslu prihvatili projekat koji u stvari ne želite samo zato što ne znate da kažete „ne“? A kada drugi shvate da ne znate da kažete „ne“ već ste se našli pred nizom projekata koje nikada niste želeli. I to čini da se osećate ogorčeno.

Perfekcionizam, samokritičnost i potreba da se svima dopadnete znaci su nesigurnostii niskog samopoštovanja. I ne samo to, ove osobine mogu biti pogubne za vaše ljubavne veze, karijeru, uspeh i sreću u životu.

Dobra vest je da samokritičnost možete pobediti, a evo i kako:

1. Budite svesni problema. Samo saznanje i svest o problemu sigurno će vas dovesti do puta da ga rešite.

2. Obratite pažnju na razgovor sa samim sobom. Kada prepoznate da na ovaj način ne biste razgovarali ni sa najgorim neprijateljem, zaustavite se. Umesto da sebi kažete da ste beznadežan slučaj, pokušajte da pronađete i fokusirate se na svoje kvalitete. Sigurno ih imate.

3. Družite se sa ljudima koji se lepo ponašaju prema vama. Ako ste često u društvu koje vam upućuje kritike i negativne komentare, vreme je da pronađete nove prijatelje. One koji prihvataju druge bez osuđivanja i oštrih primedbi.

4. Fokusirajte se na pozitivne stvari u svom životu. To će vam poboljšati raspoloženje i kvalitet života.

5. Život čine sitnice. I budite zahvalni na tim sitnicama.

6. Nabavite „ružičaste naočare“. Posmatrajte svet pozitivnije. Pa nije kraj sveta ako nešto na čemu radite ne uspe. Neuspeh je samo još jedan korak do uspeha.

Kada se osećate bolje u svojoj koži, razmišljate i maštate o novim stvarima koje biste mogli da uradite. Ovi kvaliteti čine vas osobom koja privlači sve više pozitivnih ljudi i iskustava u svoj život.

Moći ćete da se bacite u potragu za novim avanturama i postavite sebi nove ciljeve. Kada stanete pred ogledalo, videćete jednu sposobnu osobu. Preoblikovanje načina na koji razmišljamo može nas osnažiti i dovesti do značajnih promena!

 

Foto: Brooke Cagle on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka