Kako odeća utiče na vaše raspoloženje?

U brzom dobu u kakvom živimo, u kojem neretko ne preostaje trenutaka da se zaista osvrnemo na i misli i opšte stanje uma – važno je iskoristiti svaku priliku za negovanje sopstvenog raspoloženja.

Iako moderan dizajn i prijatnost kao imperativ pri odabiru odevnih kombinacija neretko ne idu “ruku pod ruku”, ulaganje nešto više truda u pronalaženje odgovarajuće odeće radi boljeg opšteg osećaj zadovoljstva će za vas dugoročno obezbediti višestruku korist.

U daljem tekstu saznajte nešto više o tome kako odeća utiče na vašu energiju tokom dana, kao i šta feng shui filozofija govori o tome.

Kako materijal odeće utiče na mentalno i fizičko zdravlje?

Veštački materijali su danas široko zastupljeni usled ere hiperprodukcije. Rapidno smenjivanje trendova je dovelo do popularizovanja “brze mode” – jeftine i masovne proizvodnje odeće koja podrazumeva upotrebu nekvalitetnih materijala i njihovu hemijsku obradu.

Veštački materijali odeće koju nosite ne dozvoljavaju da vaša koža diše, može izazvati iritacije kože i najčešće imaju tendenciju da dodatno zagreju kožu. Sve to odeću čini izuzetno neprijatnom, što se direktno oslikava na vaše raspoloženje, samopouzdanje i energiju kojom zračite.

Takođe, različiti materijali mogu biti izuzetno štetni u vidu pojačanog rizika na različite zdravstvene tegobe i smanjenja imuniteta usled toksičnih vlakana u sastavu. Uzrok je proizvodnja materijala uz pomoć hemikalija koje mogu imati negativne posledice na zdravlje čoveka, jer ih nošenjem odeće koža apsorbuje. Među njima su poliester, rajon, akrilna vlakna i najlon.

Nasuprot njima, prirodni, to jest ekološki materijali poput pamuka, vune, svile i lana, imaju mnogobrojne pozitivne karakteristike koje ih čine odličnim izborom za svakodnevno nošenje. Prirodni materijali prijatno prianjaju koži i provode toplotu. Reč je dugotrajnim materijalima, pa je novčano ulaganje u iste apsolutno opravdano.

Kako boja odeće utiče na raspoloženje i ponašanje?

Dok neki boje odeće kombinuju prateći poslednje modne trendove ili je drugi pak biraju prema svom tenu – retki obraćaju pažnju na to koje raspoloženje određena boja odevnog predmeta budi u njima.

Poznato je da boje izazivaju specifična mentalna, to jest emocionalna stanja usled asocijacija najčešće uslovljenih šablonima kulturološke pripadnosti. Kako se “psihologija boja” naširoko primenjuje u marketingu i drugim sektorima, isti trik manipulisanja raspoloženjem možete primeniti i sami na sebi – odabirom određenih boja odeće.

Tako su braon i plava boja uglavnom boje pouzdanih i smirenih ljudi, zelena zadovoljnih i aktivnih, ljubičasta kreativnih i nepredvidivih, a crvena strastvenih i moćnih.

Međutim, imajte u vidu da su reakcije na različite boje individualne i u njima ne postoji određeno zacrtano pravilo. Jednostavno isprobajte različite odevne komade u kojima se dobro osećate i obratite pažnju na to da li je vaše raspoloženje upravo izazvano njihovom bojom.

Feng shui filozofija kao stilski savetnik 

Iako se feng shui prvenstveno bavi uređenjem životnog prostora, saveti ove drevne veštine se mogu primeniti i na mnoge druge svakodnevne navike – baš poput odabira odeće koju nosite: određeni odevni predmeti će obezbediti da privučete pozitivnu životnu silu u svoj život.

Na prvom mestu je urednost odevnih predmeta. Važno je da vaša odeća bude čista, jer će iscepana i prljava odeća oslabiti vašu energiju. To podrazumeva i odeću koja je namenski proizvedena kao izbledela i iscepana.

Potrudite se da budete sređeni, kako biste se neprekidno osećali aktivno, budno i “spremno” – iako ste se samo uputili do prodavnice. Doterani izgled će uticati na vašu generalnu produktivnost u toku dana.

Novu odeću kupujte isključivo kada ste dobro raspoloženi i birajte širu odeću u kojoj ćete se osećati komforno. Uska odeća sprečava da vaša energija izbije, što izaziva nesigurnost i suzdržanost.

Pri tome izbegavajte odeću crne boje – feng shui stručnjaci tvrde da ona privlači osećaj usamljenosti i umora. Ukoliko je to vaša omiljena boja, možete stvoriti ravnotežu dodavanjem svetlih detalja vašoj odevnoj kombinaciji.

Takođe, odeća sa životinjskim dezenom osobu koja je nosi čini napetom i nemirnom, čak i agresivnom. Takve detalje je bolje da zamenite odećom koja ima biljne motive – sveće, lišće i slično.

Feng shui modna pravila u oblačenju imaju za cilj da očuvaju sklad vaše energetske ravnoteže u telu koja je baza za vaše raspoloženje i opšte zadovoljstvo životnim stilom kojeg vodite.

Aktivno vođenje računa o mentalnom zdravlju je od presudnog značaja u vremenu u kom zahtevi okruženja olako narušavaju unutrašnji balans i blagostanje. U pitanju je skala koju svakodnevno pomeramo napred-nazad, pa je zato recept ka sreći u svakodnevnim navikama i ritualima koji se pridržavate.

Odabir odeće nije samo vid kreativnog izražavanja individualnosti i ličnog karaktera. U pitanju je faktor koji uslovljava raspoloženje čoveka – opšte mentalno stanje organizma, a tako i na fizičko zdravlje – vitalnost i imunitet.

Zato je važno uzeti u obzir na koji način različite karakteristike odevnih predmeta upravljaju emocionalnim reakcijama i ponašanjem, pa se nadamo da smo ovim tekstom uspeli da vas za ovu temu više zainteresujemo i da ćete savete primeniti, a potom ubrzo osetiti pozitivne efekte.

Foto: Sarah Brown; Alexandra Gorn on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka