Maska od ove biljke odlična je za začepljene pore

Začepljene pore nastaju kada se mrtve ćelije zarobe u vašoj koži, umesto da ispadnu napolje. Pore su sitni otvori na koži koji luče znoj i ulje. Kad su pore začepljene, to može dovesti do pojave mitisera i akni.

Da biste sprečili začepljenje pora neophodno je da svakodnevno čistite lice, posebno ujutro i uveče. Ukoliko do toga ipak dođe, postoje dva prirodna leka koji vam mogu biti od pomoći.

Na prvom mestu su listovi nane. Ova aromatična biljka bogata je antioksidansima, kao i ključnim vitaminima i mineralima.

Menta ima brojne zdravstvene blagodeti, ali njeno rashladno dejstvo može biti korisno za kožu. Znamo da su bakterije, višak ulja i mrtve ćelije kože deo onoga što uzrokuje izbijanje bubuljica, mitisera i akni. Listovi nane imaju antibakterijska svojstva, a sadrže i salicilnu kiselinu, koja se može koristiti za sprečavanje i lečenje tih problema„, objašnjava dermatološkinja Eni Gonzales u razgovoru za MSN.

Menta je takođe dobar izvor vitamina A, koji može pomoći u kontroli viška ulja koje proizvodi koža.

Kao prirodni lek, Gonzales preporučuje izradu maske za lice od zdrobljenih listova nane, meda i ružine vodice. Ovu smesu nanesite na lice i pustite da odstoji 15 minuta, a zatim isperite hladnom vodom. Koristite ovu masku dva puta nedeljno da biste uočili rezultate.

Pored nane, dobra je i kurkuma, savetuje ova dermatološkinja.

Kurkuma je začin koji je odličan za kožu i deluje kao antiseptik i antioksidans. Mogao bi pomoći i u rešavanju ožiljka od akni, ali kada ga nanosite na lice, obavezno ga razredite s drugim sastojcima poput ulja kako ne bi ostale fleke na koži„, savertuje Gonzales.

 

Foto: KoolShooters from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka