Kako da zavolim vežbanje?

Imate želju za vežbanjem, ali teško vam je da se pokrenete? Niste jedini. Međutim, postoje načini koji vam mogu pomoći na tom putu. Ako ste u potrazi za motivacijom, pročitajte nekoliko saveta koji bi mogli da vam budu od pomoći da napokon zavolite vežbanje.

1. Promenite vežbe

Možda vam treninzi teško padaju jer stalno radite isti tip vežbi i nedovoljno menjate rekvizite, a možda jednostavno morate da promenite sport kojim se bavite.

Možda je, na primer, joga bolja opcija za vas od trčanja. Proverite, isprobajte nešto novo i sigurno ćete pronaći aktivnost koja će vam najviše odgovarati i onda nećete morati da se „terate“ na trening.

2. Sam svoj trener

Psihologija nas uči da čovek mora da voli samog sebe i da sebi bude najbolji prijatelj. Ili, u ovom slučaju – trener. Fizička aktivnost ili bavljenje sportom je, uz pravilnu ishranu, glavni razlog vitke linije i borac protiv stresa, lošeg raspoloženja i mnogih bolesti. Ako na trenigu nemate adekvatnog trenera – postanite sami svoj trener. Zamislite što biste voleli da vam trener sada kaže, šta biste rekli osobi poput vas, sklonoj zabušavanju.

3. Dodajte muziku ili čak film

Uz dobru muziku ili nešto što vam lagano odvlači pažnju, bićete motivisaniji za vežbanje. Stavite slušalice i pustite sebi omiljene pesme ili jednostavno uključite zvučnike. Ako vežbate npr. na sobnom biciklu ili orbitreku, okrenite spravu prema televizoru i pustite neki dobar film ili gledajte omiljeni TV program. Tako će vam vreme brže proći i duže ćete izdržati.

4. Pratite napredak

Napravite tablicu i u nju beležite kada ste, šta i koliko dugo vežbali. Možete i sami sebe nagrađivati nečim što volite. Ako želite da izgubite kilograme, u tablicu upisujte i kilažu, odnosno mere obima, šta ste jeli, ili da li pijete dovoljno vode.

5. Vežbajte u dobrom društvu

U dobrom društvu sve je lakše, pa tako i bavljenje sportom. Na primer, ako deo vaših aktivnosti čine šetnje u prirodi, pozovite prijateljicu da vam se pridruži. Isto važi i za trčanje, vožnju bicikla, rolera… Na taj način ćete motivisati jedna drugu da ne odustanete, a imaćete i društvo za razgovor, piše Zadovoljna.

Pročitajte i: Kada vežbate u društvu kilogrami se brže tope

6. Takmičite se

Učestvovanje u nekom takmičenju dobar je motiv da se trudite još više i to ne mora biti nikakvo službeno organizovano takmičenje. Dovoljno je da udružite snage s prijateljicama i takmičite se međusobno. Da bi motivacija bila još i veća možete odrediti i nagradu za pobednicu.

 

Foto: Derick McKinney on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka