Kako možete da proverite da li vam je šminka pokvarena

Baš kao i namirnice, i šminka ima svoj rok trajanja. Nanošenjem pokvarenog proizvoda rizikujete pojavu iritacije kože ili opasne infekcije, a sa što dužim istekom roka umanjuje se i njegova efektivnost.

Pred vama je lista proizvoda koje nikako ne biste smeli da koristite po isteku roka trajanja, kao i nekoliko saveta kako da ustanovite da li vam je šminka pokvarena.

Karmin

Obratite pažnju na promenu ukusa, mirisa ili teksture. Znaci da je vašem ružu istekao rok trajanja su i teško nanošenje ili promena boje. Rok trajanja: 24 meseca.

Puder u kamenu i senka za oči

Puder u kamenu može da traje i do dve godine jer ne sadrži vodu koja inače pospešuje razvijanje bakterija. Ukoliko je došlo do promene boje, ako na puderu primećujete sivi sloj ili vam na licu ne ostavlja nikakav trag, vreme je da ga bacite. S druge strane, senke za oči su mnogo opasnije po isteku roka i mogu da izazovu iritaciju oka. Rok trajanja: do 24 meseca.

Sjaj za usne

Baš kao i kod karmina, obratite pažnju na ukus, miris i teksturu. Ukoliko je sjaj lepljiv i na usnama ostavlja grudvice, vreme je da kupite novi. Rok trajanja: 12 meseci.

Tečni puder

Kada ga jednom otvorite i počnete da ga koristite, tečni puder treba zameniti nakon šest meseci meseci, a najkasnije za godinu dana. Upotreba pudera kome je istekao rok trajanja može da izazove alergiju ili iritaciju, a prepoznaćete ga po neobičnom mirisu i grudvicama koje ostavlja na licu. Rok trajanja: 6 do 12 meseci.

Maskara

Kako biste sprečili iritaciju oka, maskaru treba menjati na svaka dva do tri meseca. Kako je područje oko čiju veoma osetljivo, ukoliko primetite bilo kakvu promenu, maskaru treba baciti i posetiti oftalmologa.

Ajlajner

Ajlajner u olovci može da traje duže od tečnog, ali generalno ga treba menjati na svaka tri meseca jer je veoma teško primetiti kada mu je istekao rok. Ukoliko se na olovci stvorio beli sloj, a ako tečni ima čudan miris, vreme je za novu šminku. Rok trajanja: 3 meseca.

 

Foto: Diana Ruseva on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka