Kako se osloboditi misli koje nas drže budnima do kasno u noć

Ponovo ista situacija. Ležite u krevetu širom otvorenih očiju, a razne misli vam prolaze kroz glavu brzinom svetlosti. Opuštajuća kupka, čaša toplog mleka, brojanje ovaca… Nijedna taktika ne pomaže vam da zaspite i ujutru se ponovo budite premoreni.

Ako vam ova situacija zvuči poznato i često vas opterećuju misli zbog kojih vam je san poremećen, možda vam ovi saveti budu od pomoći.

Fokusirajte se na događaje ovde i sada

Misli zbog kojih ne možete da spavate često su povezane s prošlošću ili budućnošću. Brinete se zbog toga šta se može dogoditi ili žalite zbog nečega iz prošlosti. Ako vam se to dešava, pokušajte da se usredsredite na ono što se događa sada. Sadašnji trenutak je nešto što možemo kontrolisati, a promena fokusa može pružiti opuštanje koje je potrebno mozgu.

Isključite uređaje

Gledanje u telefon, računar ili tablet pre spavanja može podići nivo anksioznosti i stresa, posebno ako čitate ili gledate vesti ili druge stvari koje vas zabrinjavaju. Osim toga, svetlost elektronskih uređaja loše utiče na proizvodnju melatonina u telu pa spavanje čini još težim.

Distrakcija misli

Kada ne možete zaspati zbog misli, opuštajuća aktivnost, kao što je slušanje muzike, čitanje, crtanje ili nešto drugo, pomoći će vam da pomerite fokus s negativnih ili teških misli na nešto prijatnije.

Pročitajte i: Zašto na spavanje ne smete da odlazite ljuti

Odredite „vreme za brige“

Baš kao što imate vreme za šoping, viđanje s prijateljima ili obavljanje kućnih poslova, isplanirajte 15 – 30 minuta dnevno za svoje brige. Posvetite se mislima koje vas muče i veće su šanse da se te misli neće vratiti uveče. Tokom tih pola sata zapišite stresne misli na papir i razmislite o nekim praktičnim koracima koje biste mogli preduzeti da biste se pozabavili problemima. Neka ova tehnika postane vaša svakodnevna rutina kako biste postigli što bolje rezultate.

Udahnite aromu esencijalnog ulja lavande

Eterično ulje lavande često se koristi u aromaterapiji za ublažavanje stresa, opuštanje i bolji san. Možete poprskati par kapi na peškir ili krpu ili dodati malo ulja u kupku. Eterična ulja mogu izazvati alergijske reakcije, pa budite oprezni ako ih koristite.

Ne terajte se da zaspite

Ako nikako ne uspevate da utonute u san, ustanite iz kreveta i radite nešto. Popijte malo vode, pročitajte knjigu ili pišite pa se vratite u krevet kad vam se ponovo prispava.

Uključite TV

Gledanjem omiljene TV emisije možete zaboraviti na teške misli. Svetlost koju televizor emituje udaljenija je od one koja dolazi s telefona, pa je manje štetna za higijenu spavanja.

Vežbe disanja

Polako, duboko disanje može vam pomoći da se smirite i utišate misli, piše Bright Side.

 

Foto: Ben Blennerhassett on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka