8 načina da pomognete ćerki da izgradi samopouzdanje i samopoštovanje

Iako se mnoga deca bore sa samopouzdanjem i samopoštovanjem, devojčice su posebno izložene riziku od niskog samopouzdanja i samopoštovanja.

Istraživanja pokazuju da je veća verovatnoća da će se devojčice samopovređivati kada su pod stresom ili depresijom, ili će razviti poremećaje u ishrani ako imaju nisko samopoštovanje. Nedavno istraživanje otkrilo je, prilično zabrinjavajući podatak, a to je da devojčice uzrasta od 10 do 14 godina čak dvostruke više razmišljaju o samoubistvu, u poređenju sa dečacima istog uzrasta.

Pomozite svojoj ćerki da razvije zdravo samopouzdanje i da nauči da ceni i poštuje sebe.

Nove veštine

Pomozite joj da razvije neku novu veštinu ili unapredi savladavanje nečega u čemu uživa. Samopouzdanje raste kada se osećate dobro u sticanju i savladavanju nove veštine. Što se veći „majstor“ u tome što radite, to se bolje osećate. Tako razvijanje nove veštine vašoj ćerki može pomoći da se oseća posebnom i jedinstvenom. Utvrdite šta je to što interesuje vašu ćerku i pomozite joj da se istakne u veštini koja je povezana sa njenim interesovanjima.

Sopstveni stil

Dozvolite svojoj ćerki da ima jedinstveni modni stil, čak i ako vam njena garderoba i frizure deluju grozno. Ovo može razviti fantastičnu osnovu za samopoštovanje i samopouzdanje. Pronalaženje identiteta kroz nečiji fizički izgled može stvoriti pozitivne koristi. Zapamtite – kosa će porasti, a stil će se promeniti. I sasvim je u redu da se njene želje ne podudaraju sa vašim.

Pokažite joj ljubav

Pokažite joj tu bezuslovnu ljubav koju osećate. Bez obzira na izbore ili uspehe koje vaša ćerka izabere i ostvari, dajte joj do znanja da je voljena ma šta da se desi.

Timski sportovi

Nauka je potvrdila da timski sportovi povećavaju samopouzdanje kod devojčica. Sport je fantastičan put za izgradnju socijalnih veština, stvaranje prijatelja i učenje veština poput timskog rada i dobre komunikacije. Pored toga, naučiće kako da se nosi sa gubicima što je i te kako važno za izgradnju samopoštovanja i samopouzdanja.

Budite sjajan primer

Možda ne deluje tako, ali vaša ćerka će uvek slediti vaš primer. Ako vidi majku da negativno ocenjuje sebe, to joj može poslati negativnu poruku koju će vaša ćerka internalizovati. Podsećajte partnera da bira reči dok razgovara sa ćerkom jer očevi i te kako utiču na samopouzdanje devojčica. Obratite pažnju kako vaša ćerka tumači vaše ponašanje i komentare koje joj upućujete.

Pohvalite napor, ne samo uspeh

Uspeh nije uvek moguć, ma koliko se neko trudio. Priznajte trud svoje ćerke i pohvalite ga. Ne budite kritični, ne pitajte kako to nije moglo malo bolje, zašto je dobila 4+ a ne 5- kad ste videli koliko je učila, jer je to kontraproduktivno i što je još važnije, može biti destruktivno za samopouzdanje.

Učite je asertivnosti

Sposobnost usmeravanja i uticanja na sopstveni život je srž asertivnosti. Kada naučite svoju ćerku da bude asertivna, manja je verovatnoća da će je pokolebati ljudi koji je okružuju. Pomozite joj da iskaže i podeli svoje mišljkenje, identifikuje i saopšti svoje vrednosti i povećajte svest o onima koji poštuju njeno mišljenje i vrednosti.

Krenite u avanturu

Podstičite ćerku da svake godine isproba nešto novo. Nova potpuno nova aktivnost ili hobi mogu biti pomalo zastrašujući, ali ako joj pomažete u svakodnevnim aktivnostima kroz uvođenje nečeg novog može joj podići samopoštovanje i samopouzdanje.

Zapamtite: Vi imate važnu ulogu u izgradnji samopouzdanja i samopoštovanja svoje ćerke. Ozbiljno shvatite ovu odgovornost. Ako vaša devojčica pokazuje značajnu borbu sa samopouzdanjem ili samopoštovanjem koje utiče na njenu socijalizaciju sa vršnjacima, konsultujte terapeuta i potražite stručnu pomoć.

 

Foto: Mathilde Langevin on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka