Kako vaše emocije utiču na vašu kožu

Da li ste znali da su vaša koža i emocije čvrsto povezani? Ten je najbolji pokazatelj onoga što mislite i osećate.

Zapravo, sve počinje još u materici – koža i mozak se formiraju u istom embriološkom sloju ćelija. Oni se kasnije razdvajaju kako bi stvorili nervni sistem i epidermis, ali ostaju zauvek međusobno povezani.

Koža je jedan od najboljih pokazatelja našeg stanja svesti, saglasni su stručnjaci. Kada ste sretći i smireni vaša koža zadržava bistrinu, čak ima i neki svoj sjaj i zdrav izgled. Ali kad ste ljuti, pod stresom ili zabrinuti, to se odmah odražava na kožu – ona može da pocrveni, dobije akne ili se mogu pojaviti rozacea ili psorijaza.

Zaša koža, baš kao i vaša psiha, preživljava posledice zbog krize uzrokovane pandemijom COVID-19. No, postoje stvari koje možete učiniti kako biste sprečili da negativne emocije utiču na vaše lice.

Kada se suočite sa stresnom situacijom, nadbubrežne žlezde izlučuju hormone, uključujući kortizol, adrenalin i male količine testosterona, koji pokreću lavinu reakcija koje mogu dovesti do prekomerne proizvodnje ulja, slabijeg imuniteta (što može da podstakne herpes na usnama i psorijazu) i povećani protok krvi u venama (što može uzrokovati podočnjake i otečenost).

Naglo povećanje kortizola može dovesti do upale, ali kada je kortizol povišen danima, nedeljama ili pak mesecima, to dovodi do upalnih stanja kože poput akni, ekcema i psorijaze.

Kortizol takođe razgrađuje kolagen u koži, što može dovesti do pojave bora. Pored toga ovaj hormon stresa usporava množenje ćelija kože, što se obično događa svakih 30 dana. Mrtve ćelije se onda nakupljaju, a vaša koža izgleda beživotno.

Istraživanja su pokazala da kortizol može smanjiti energetski metabolizam ćelija kože do 40 odsto, a time i smanjiti njihovu sposobnost da reaguju na stres i nastalu štetu.

Osim toga, negativne emocije mogu poremetiti pozitivne životne navike.

Ponekad zanemarujemo rutinu nege kože i ne skidamo šminku pre spavanja čime začepljavamo pore, ili preskočimo hidratantnu kremu pa izgledamo premoreno. Ako pak ne spavamo dovoljno to pokreće oslobađanje kortizola, a ako jedemo hranu koja sadrži rafinisani šećer tada raste insulin, a zatim i testosteron.

S druge strane, u slučajevima kada se dogodi nešto pozitivno dolazi do oslobađanja hemikalija poput endorfina, oksitocina, serotonina i dopamina, takozvanih hormona sreće.

Kako možete da pomognete koži da se opusti

  • Držite stres pod kontrolom

Pre svega trebalo bi da naučimo kako da upravljamo osećanjima jer to nam može pomoći i u rešavanju kožnih reakcija.

Najčešća negativna emocija s kojom se suočavamo je svakodnevni stres. Nužno je pronaći načine kako ga ublažiti. Posebno su učinkoviti opuštajući tretmani utemeljeni na istraživanjima poput aromaterapije, meditacije i hipnoze. Takođe, ove metode deluju i preventivno.

Akupunktura je tu posebno korisna. Pokazalo se da ona podstiče oslobađanje i sintezu serotonina, koji poboljšava raspoloženje i uravnotežava nervni sistem.

  • Naspavajte se

Hormoni koji nam pomažu da ostanemo zdravi, poput oksitocina, beta-endorfina i hormona rasta, najviši su, a kortizol najniži – kad spavamo. Spavajte sedam i po do osam sati noću kako bi ovi korisni hormoni odradili svoj posao, tako da se vaša koža može oporaviti i zaceliti.

  • Povećajte broj otkucaja srca

Seks takođe može pomoći koži koja je pod stresom. Dokazano je da kada imamo orgazam bolje spavamo, a to ujedno povećava i nivo oksitocina i beta-endorfina te smanjuje kortizol Vežbanje ima sličan učinak. Kad vežbate, endorfini rastu i kortizol pada. Cilj je redovno raditi kardio i vežbe snage.

  • Poštujte rutinu nege kože

Korisni proizvodi su oni s taurinom, aminokiselinom koja može pojačati energiju ćelija, što kožu čini manje umornom. Kanabis je bogat masnim kiselinama koje imaju umirujuća svojstva za kožu. Dokazano je da biljni koncentrat ulja semenki kanabisa jača kožu te je čini manje podložnom stresorima. Takođe, primena adaptogena koji mogu smanjiti kortizol isto mogu biti od pomoći.

 

Foto: Andrea Piacquadio from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka