Luk jedemo gotovo svakodnevno, ali većina nas pravi ove greške

Luk je povrće koje možete da pronađete u širokoj paleti slanih recepata – kao suptilnu pozadinsku namirnicu, snažan preliv ili pak zvezdu jela. Ova namirnica je zahvalna i za skladištenje, naročito ako je čuvate „u komadu“.

Lin Ngujen, vlasnica popularnog restorana u Los Anđelesu, dnevno potroši na kilograme luka, svih vrsta, u sirovom, kuvanom ili prženom obliku. Ona je za Insider podelila nekoliko saveta kako da vam ovo povrće traje duže.

Prvi savet je – kupite kvalitetan luk. Šta to znači? Birajte onaj koji je čvrst i gladak, a izbegavajte mekani na kojem se vide bilo kakvi znakovi vlage, poput udubljenja ili promene boje. Takođe, izbegavajte luk koji ima jak miris ili je proklijao.

Neoljušten

Koliko dugo će vam trajati ovo povrće zavisi od toga kako ga čuvate. Idealni uslovi za skladištenje celog luka (bez obzira na to da li je beli ili crni), jeste tamno i suvo mesto sa dobrom ventilacijom i temperaturom 7 – 13 stepeni Celzijusa. To su područja pooput podruma ili garaže.

Luk mora da diše i ne treba ga držati u plastičnoj kesi, u kojoj ste ga doneli iz prodavnice. Kesu iskoristite za nešto drugo, a luk prebacite u korpu ili mrežastu torbu„, savetuje Lin.

Tajna produženog roka trajanja je da ga držite dalje od vlage zato izbegavajte frižider, ali i izvore toplote poput rerne ili sunčanih područja poput prozora. U zavisnosti od toga koliko je svež kada ga kupujete, luk može da traje mesec dana, pa i više.

Dodatni savet: Ne čuvajte luk sa krompirom. Ove dve namirnice možda su odlična kombinacija u jelu, ali međusobno ubrzavaju proces starenja. Krompir brže niče kada se skladišti u blizini luka, a ni luk neće trajati baš dugo.

Oljušten

Oljušten luk neće trajati toliko dugo. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi i držite u frižideru. Izbegavajte da ga stavljate pored voća jer bi moglo da poprimi miris. Sveže oljušten luk na ovaj način može izržati nedelju ili dve.

Isečen

Luk izrezan na kockice takođe bi trebalo čuvati u hermetički zatvorenoj posudi. Seckanje luka donosi više vlage koja može podstaći razvoj bakterija. Polovine ili četvrtine luka treba čvrsto obmotati plastičnom folijom. Može da stoji oko nedelju dana.

luk

Termički obrađen

Da biste sačuvali luk koji je već termički obrađen, bilo da ste ga dinstali, kuvali ili pržili, prebacite ga u hermetički zatvorenu posudu najkasnije dva sata od spremanja i držite ga u frižideru. No, imajte na umu da će to uticati na njegov ukus. Ovako sačuvan u frižideru, može da traje od tri do pet dana.

 

Foto: Simona Sergi; Doina Gavrilov; Promodhya Abeysekara; Burhan Rexhepi; Nanxi wei on Unsplash 

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka