8 znakova koji govore da ste dobar roditelj

Zadatak roditelja jeste da postavlja zdrave granice detetu, ali biti dobar roditelj ne znači samo imati disciplinovano i poslušno dete već mu dopustiti da učestvuje u različitim životnim procesima.

Svaki roditelj želi da njegova deca budu srećna, da iskuse što manje tuge, frustracija i prepreka i da postanu zadovoljni i uspešni ljudi. Ako se pitate da li ste na dobrom putu, pročitajte zanimljive znakove koji ukazuju na to da ste dobar roditelj.

1. Dopuštate deci da se uprljaju.

Blato, boje ili hrana, potpuno je nebitno. Ako dopuštate deci da se isprljaju – bravo! Patike će se osušiti, blato i prljavština oprati, ali ono što neće nestati su divne stvari koje će proizaći iz toga.

Svaki put kad dopustite detetu da istražuje dvorište, kopa po zemlji i proučava biljke, jačate njegov imuni sistem. Osim toga, na ovaj način se razvijaju čula. Svako dete kada ode u park voli da isproba pesak i rado prlja noge u blatu. Jer se tada oseća odlično!

2. Čitate mu omiljenu priču iznova i iznova.

Kada roditelj čuje rečenicu „A sada opet čitaj ispočetka!“, sa uzdahom koje dete ne čuje okrene prvu stranu i počinje ponovo da čita omiljenu priču pre spavanja. Opet. I opet. Čitanje omogućava detetu da razvija mozak, ali i maštu.

Zajednički doživljaj pomoći će  detetu da razvije jezičke veštine, ali će mu dati i osećaj za svet oko sebe. Zajedničko čitanje će ojačati osećaj sigurnosti i bliskosti između dece i roditelja.

Pročitajte i: Ko su najbolje majke na svetu prema horoskopu

3. Dopuštate im da se dosađuju.

Moderno društvo razvilo je neobičan strah od dosade. Ispunjavamo dečje prazne prostore  stotinama igračaka tako da uvek mogu da se zabavljaju nečim, a opet postoji jaka veza između dosade i kreativnosti.

Umesto toga, stručnjaci savetuju da deci treba razvijati sposobnost za dosadu. Dosada pokreće mališane i podstiče ih da razvijaju kreativnost i nauče sami kako da ispune vreme.

4. Podstičete kreativne igre

Većina roditelja je doživela da dete želi da napravi nešto kreativno baš deset minuta pre nego što je vreme za odlazak u krevet. U takvoj situaciji verovatno nećete odobriti igru. Ali kad god imate priliku, pustite dete da uživa u kreativnom vremenu i svemu što ide s tim – čak iako to znači da ćete morati da čistite ceo stan posle toga. Ne samo da ćete videti sreću na licu svog deteta nakon što nešto napravi svojim rukama, nego ćete i podstaći njegovo razvoj i sposobnost izražavanja u isto vreme.

5. Oblače vas u lude i šarene kombinacije

Ako dopustite svom četverogodišnjaku da vas obuče u smešnu i ludu kombinaciju u kojoj ćete postati gusar ili kraljica uživaćete zajedno u smehu i veselju. Na ovaj način pomoći ćete im da razvijaju emocionalnu inteligenciju i grade samopouzdanje. U dečjem imaginarnom svetu dete može biti šta god poželi, a možete i vi.

6. Učite ih veštinama koje će im biti potrebne u „realnom svetu“

Deca često vole da proučavaju šta odrasli rade i učestvuju u svakodnevnim obavezama. Ponekad su čak više zainteresovana za takve radnje nego za igračke. Kuvajte sa detetom, dopustite mu da slaže veš sa vama ili radi neke kućne poslove dok možete da ih nadzirete. Nećete se ni okrenuti a već će vam dete pripremati večeru.

7. Spuštate se na njihov nivo

To znači da se grlite, golicate i igrate na različite načine na podu. Osim što je odlično za potrošnju energije i izgradnju bliskog odnosa, ovaj vid igre dobar je i za testiranje njihovih fizičkih granica.

8. Pokazujete im kako da se izlože riziku i donose odluke

Dok se mnoge mame instinktivno brinu o tome hoće li njihovo dete pasti i povrediti se, dopuštanje deci da rizikuju pomoći će im da izrastu u samopouzdanu osobu. Penjanje na drveće, skakanje u more i generalno mnogo skakanja pomoći će deci da razvijaju mozak, piše Miss7mama.

Preuzimanje rizika pomaže im i da nauče kako da rešavaju probleme, testiraju svoje psihičke i fizičke kapacitete, uče šta je timski rad, koriste zdrav razum i nauče da donose odluke, ali i da shvate šta su posledice tih odluka.

 

Foto: Paige Cody on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka