Kako bebi dati sirup

Pokušaji da uznemirenoj bebi date sirup praktično su nemogući, naročito ako nemate pomoć sa strane. Ali, ako dete uzmete u naručje, nežno ga ljuljuškate i prenesetu mu poruku da je sigurno i bezbedno, sve će biti mnogo lakše.

Čim se beba umiri, prestaće da se koprca nogama i rukama, što će vam olakšati posao. Lek izvucite iz bočice dozerom, ljuljuškajući dete u naručju. Sedite s bebom u krilu, jednom rukom čvrsto oko njenog tela, a drugom joj dajte lek u usta.

Ukoliko to ne „upali“, pročitajte nekoliko saveta kako brzo i jednostavno svom malipanu možete dati sirup.

0+ meseci

HLADNO JE BOLJE

Držite lek u frižideru sat vremena pre nego što treba da ga date bebi, jer će mu se od hladnoće ublažiti ukus i dete će ga lakše progutati. Ipak, budite oprezni, jer ne treba sve lekove držati u frižideru, pošto temperatura može uticati na njihovo dejstvo. Zato je najbolje da se prethodno posavetujete s apotekarom. Uvek vodite računa o doziranju koje propisuje lekar. Nemojte davati više leka i obavezno ga držite van domašaja dece.

DOZER

Čak i ako je dete dovoljno veliko da može koristiti kašiku, upotrebite dozer za davanje leka. Postavite ga uz unutrašnji deo obraza i polako ispustite sadržaj. Nemojte pritisnuti naglo u nadi da ćete tako brže obaviti posao, jer se mališan može zagrcnuti. Ako se pitate koji je oblik leka najprihvatljiviji za malu decu, treba da znate da je to sirup, koji se može sipati u jednostavan dozer ili špric. Bebama se ne daju lekovi u obliku tableta, čak ni izmrvljeni.

6+ meseci

LEDENA LIZALICA

Ako bebi treba da date antibiotik, koji uglavnom nema prijatan ukus, najpre joj dajte da cucla neku zdravu lizalicu koja je prethodno stajala u frižideru. Od hladnoće će joj usta malo utrnuti, pa neće osetiti odbojan ukus. Vodite računa da lek nikad ne stavljate u flašicu s drugim tečnostima jer nećete imati uvid u dozu koju je dete unelo u organizam. Isto tako, lek ne nudite dok beba leži jer može doći do gušenja.

Pročitajte i: Šta je afektivna vezanost i kako utiče na dete

GLAVA GORE

Stavite bebu u visoku stolicu za hranjenje i iznad glave joj postavite šarenu, zvučnu igračku koju ćete rukama pomerati. Dok dete bude gledalo u igračku podignute glave, iskoristite zgodan trenutak i dozerom mu ubacite lek u usta. Zatim ga nežno protrljajte po vratu i leđima da mu olakšate gutanje.

Ako nemate zvučnu igračku, bebinu pažnju možete odvući i na neki drugi način. Uključite crtaće, pevajte njenu omiljenu pesmicu, pa kad se umiri – ušpricajte joj lek. Ponekad mame moraju biti i Meri Popins!

Šta ako beba pljune ili povrati sirup?

Ako beba drži lek u ustima i ne želi da ga proguta, pokušajte da joj dozerom ubacite manju količinu leka u usta, a zatim joj nežno dunite u lice. Prirodni refleks će naterati bebu da proguta sadržaj u ustima jer će ih nagonski otvoriti. Ponavljajte postupak dok beba ne popije preporučenu dozu.

Ukoliko se dogodi da mališan ispljune ili povrati čitavu dozu leka u roku pet do deset minuta, lek mu možete dati ponovo. Međutim, ako povrati nakon dvadesetak minuta, medikament joj nemojte ponovo nuditi. U tom slučaju najbolje bi bilo da pozovete lekara kako biste se konsultovali s njim o tome šta možete učiniti, piše Mama&beba.

 

Foto:

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka