Kada je najbolje vreme za uzimanje suplemenata

Ukoliko redovno uzimate dodatke ishrani, imajte na umu da njihov efekat nije isti u svako doba dana. Mnogi ponekad zaborave da ih popiju ujutru, pa to urade uveče. Međutim, ako želite da iskoristite sve njihove dobrobiti, trebalo bi da ih uzimate na pravilan način.

Nutricionistkinja Belinda Kirkpatrik otkrila je za portal Body and Soul koje vitamine, minerale i probiotike bi trebalo da pijemo u jutarnjim, a koje u večernjim satima.

Vitamin B

Postoji osam vrsta vitamina B i svi pomažu u podizanju energije, poboljšavaju rad i zdravlje mozga i raspoloženje, umanjuju nuspojave PMS-a i pomažu u gradnji snažne kose i noktiju. Ova grupu vitamina trebalo bi da uzimate ujutru jer podižu nivo energije i raspoloženje.

Multivitamini

Multivitamini sadrže mešavinu esencijalnih vitamina i minerala, a među njima su često B vitamini. Zato je najbolje uzimati ih ujutru.

Probiotici

Probiotici su važni za zdrav rad sistema organa za varenje jer hrane zdrave bakterije, delotvornii su kod problema sa varenjem i dobri su za podizanjem imuniteta. Njih bi takođe trebalo uzimati ujutru da bi se što bolje apsorbovali.

Magnezijum

Magnezijum se često preporučuje osobama koje imaju problema sa spavanjem, energijom, glavoboljama, grčevima u mišićima, usporenom probavom ili teskobom. Ovaj mineral  treba konzumirati uveče zbog njegovog blagotvornog i umirujućeg dejstva.

Vitamin D

Najbolji način da nahranite telo vitaminom D je da redovno boravite na suncu, ali to može biti teško u zimskim mesecima, pa mnogi uzimaju ovaj dodatak ishrani. Najčešće je to vitamin D3, a on se najbolje apsorbuje uveče.

Pročitajte i: Koje suplemente ne bi trebalo da uzimate zajedno

Ako niste sigurni kada bi trebalo da uzmete dodatak ishrani, uvek se možete konsultovati sa farmaceutom ili doktorom.

 

Foto: ready made from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka