Kada je opadanje kose razlog za brigu

Opadanje kose kod žena je prilično česta pojava, a razlozi su brojni: hormonske promene, neadekvatna ishrana, lekovi, razne bolesti, stres, genetika i drugi.

Za žene je normalno da dnevno izgube oko stotinu vlasi, ali od početka pandemije broj žena koje imaju problem s opadanjem kose naglo je porastao, a glavni uzrok za to je stres.

Nagli porast hormona koje pokreće stres zaustavlja fazu rasta (anagenu fazu) kose, što rezultira njenim većim gubitkom„, kaže za RealSimple trihološkinja dr Gretčen Frize i dodaje da se to događa i trudnicama, ali da je takav gubitak privremen i kosa se obično brzo oporavi.

Ljudi u proseku izgube otprilike 20 odsto pre nego što uopšte primete da im se kosa proredila: za šta nekad postoje vidljivi pokazatelji, a nekad ih ne možemo lako uočiti.

Najčešći pokazatelji da gubite previše kose

  1. Stanjio vam se rep. Ako gumicu za kosu možete oko repa obmotati više puta nego pre, to znači da vam se kosa proredila.
  2. Vidi se deo temena. Ako odjednom možete da vidite teme glave to je očigledan znak opadanja kose.
  3. Povlačenje ivice kose. Ženama se ovo događa znatno ređe nego muškarcima i one su sklonije stanjivanju cele kose, ali ponekad se i njima povlači linija gde kosa počinje i tada je obično reč o gubitku kose. Uzrok su najčešće
  4. Smanjenje volumena. Manjak volumena kose takođe može ukazati na preterano opadanje kose. Samo vi znate koliko vam je dlaka debela, stoga ako primetite da se stanjuje obratite se stručnjaku.
  5. Sve više dlaka se zadržava u četki za kosu. Ciklus rasta kose odvija se kroz dve faze: fazu rasta (anagena) i fazu odmora (telogena), a većina folikula dlake je u toj prvoj fazi rasta. Ali kad u organizmu dođe do svojevrsne neravnoteže, one mogu preći u fazu odmora koja može da potraje i izazove veći gubitak kose.

Kada posetiti lekara

Ako ste primetili jedan od ovih simptoma i imate osećaj da vam se kosa proredila i da je ima manje, najbolje je odmah se obratiti stručnjaku – idealno trihologu ili dermatologu. Poseta lekaru savetuje se pre nego što počnete da koristite neki od proizvoda protiv opadanja kose.

 

Foto: NordWood Themes on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka