Iznenađujuće blagodeti jogurta za imuni sistem

Postoji mnogo razloga zbog kojih volimo jogurt. Od kalcijuma, probiotika i visokog sadržaja proteina do lakoće konzumiranja kada vam treba nešto zdravo, brzo i sito.

No, jedna od briga, kada je jogurt u pitanju, jeste što proizvodi dobijeni od mleka životinjskog porekla mogu da uzrokuju zapaljenja u organizmu, što može dovesti do pojave infekcija, bolesti ili poremećaja.

Izraelska studija otkrila je da probiotici zapravo mogu smanjiti upalne procese i ojačati imuni sistem, te ga učiniti otpornijim na Covid-19.

Pročitajte i: Zašto nam je vitamin D neophodan u borbi protiv koronavirusa

Činjenica je da postoji veliki broj ljudi koji su osetljivi na mlečne proizvode pa čak moraju u potpunosti da ih izbegavaju. Što se tiče onih koji mogu da konzumiraju mlečne proizvide, mišljenja stručnjaka su podeljena. Neki smatraju da preterano kozumiranje mlečnih proizvoda dovodi do širokog spektra bolesti, od artritisa do depresije.

S druge strane, dva istraživača sa Univerziteta u Izraelu otkrili su da molekuli iz probiotika koji se nalaze u kefiru značajno smanjuju nivo zaraznosti agensa koji uzrokuju koleru. U dodatnoj studiji naučnici su otkrili da isti ti molekuli takođe deluju i protiv određenih virusnih bolesti, uključujući i „citkoinsku oluju“, odnosno preterani imuni odgovor organizma koji rezultira teškim upalnim promenama, a koja se pokazala kao jedan od vodećih uzročnika smrti kod pacijenata zaraženih koronavirusom.

Naše istraživanje prvi put osvetljava mehanizam da fermentisani mlečni probiotici mogu da ojačaju naš imuni sistem i zaštite nas od patogenih infekcija„, zaključio je profesor Raz Jelinek sa Univerziteta Negev.

 

Foto: Photo by Ellieelien on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka