5 benefita jabukovog sirćeta

Jabukovo sirće je pri vrhu liste najpopularnijih prirodnih proizvoda jer, navodno, čini čuda – od lečenja dijabetesa, preko smanjenja obima struka, do dezinfekcije četkice za zube.

Ali, šta kaže nauka? Koje su stvarne blagodeti jabukovog sirćeta?

Nivo šećera u krvi

Ako pretražujete najpopularniju upotrebu jabukovog sirćeta, verovatno ćete među rezultatima dobiti – dijabetes. Međutim, u naučnim studijama nije dokazano da sirće, uključujući i jabukovo sirće, značajno utiče ili sprečava dijabetes, ali sirćetna kiselina može biti korisna u snižavanju nivoa šećera u krvi.

Sirćetna kiselina zapravo blokira apsorpciju skroba. Kod ispitanika koji su pojeli skrob i dodali jabukovo sirće, nivo glukoze je smanjen. Međutim, kod onih koji su popili zašećerenu vodu i jabukovo sirće – ništa se nije desilo„, kaže dijetetičarka Kerol Džonston, koja od 2004. proučava učinak sirćetne kiseline, kao glavne komponente sirćeta, na nivo šećera u krvi.

Ujed komarca

Na internetu možete pročitati i da je jabukovo sirće prirodni lek protiv infekcija kože i akni, protiv peruti, starenja ili za uklanjanje bradavica.

Možda će isušiti bubuljice, ali svakako nije metoda protiv starenja„, kaže dermatološkinja Meri Džin.

Jabukovo sirće je neiskorišćen kućni lek kod ujeda komaraca i svraba. Ako vas komarci ‘vole’ i dešava se da imate mnogo ujeda, sipajte dve šoljice jabukovog sirćeta u punu kadu i uronite u kupku – pomoći će vam kod svraba. Ipak, nemojte se oslanjati na jabukovo sirće za uklanjanje bradavica„, savetuje ona.

Konzervans

Vekovima unazad jabukovo sirće koristi se za očuvanje prehrambenih proizvoda, poput kiselih krastavaca, a sada postaje popularno i kao prirodni konzervans za mesne prerađevine. Neki ga koriste za dezinfikovanje hrane, kako bi smanjili broj bakterija ili virusa na voću i povrću.

Bolesti srca

Postoje neki pokazatelji da upotreba jabukovog sirćeta može da poboljša zdravlje krvnih arterija i snizi holesterol u krvi, ali još veću snagu ima ako se kombinuje sa zelenim lisnatim povrćem.

Studije jesu pokazale da jabukovo sirće može da smanji krvni pritisak, trigliceride i ukupni holesterol, ali istraživanja još nisu sprovedena na ljudima. Stoga je najbolje izbegavati rizik od srčanih bolesti tako što ćete redovno vežbati i jesti hranu sa niskim udelom masti.

Mršavljenje

Još jedna popularna upotreba ove namirnice je u dijetama. Samo jabukovo sirće ne može vam mnogo pomoći, ali ako ga kombinujete sa zdravom ishranom, vežbanjem i kontrolisanim porcijama, može vam biti od koristi.

Nutricionisti preporučuju da ga pijete sa vodom, dok je u ishrani bolje koristiti balzamiko sirće, i to u odnosu sa uljem 4:1, ili ga možete dodati u sosove. Ipak, treba biti pažljiv u doziranju jer preterana upotreba jabukovog sirćeta može da ošteti zubnu gleđ.

Savet +

Kad smo već kod zuba, neki ljudi koriste jabukovo sirće za čišćenje i izbeljivanje zuba.

Sve kiselo što dodirne vaše zube oštećuje gleđ, zaštitni sloj, a to uzrokuje karijes. Ovo je potpuno pogrešno – osim ako ne želite češće da posećujete svog zubara„, kaže za CNN dr Alis Bokozijan, stomatološkinja.

Ona dodaje da ni čišćenje četkica za zube jabukovim sirćetom nije dobra ideja – sve što treba da uradite je da pod mlazom vode operete četkicu od paste i ostavite je da se prozrači. Takođe ne bi trebalo ni čistiti proteze.

 

Foto: Bonnie Kittle on Unsplash 

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka