Ispucale pete – Kako ih brzo i jednostavno izlečiti?

Stopala su deo tela koji trpi najveće opterećenje i zato zahtevaju posebnu brigu i negu, a ispucale pete su jedan od najčešćih problema s kojim se susreće svako od nas u većoj ili manjoj meri. Kao i obično, i ovaj bezazleni problem može prerasti u nešto ozbiljniji, tako da se suve kože na petama ne možemo rešiti sami, nego uz pomoć pedikira. U tom slučaju, uglavnom se radi o stvaranju pukotina na petama koje zahtevaju poseban tretman, a osim što smetaju na estetskom planu, mogu biti i veoma bolne. Mi vam donosimo rešenja koja vam mogu pomoći da preventivno delujete na ispucale pete i omogućite sebi lak i bezbolan korak.

 Koji su uzroci ispucalih peta?

Uzroci ispucalih peta najčešće su generalno suva koža celog tela, koja se na petama dodatno zadebljava i isušuje, prekomerno stajanje ili hodanje u neudobnoj obući, prekomerna telesna težina koja opterećuje pete, nošenje otvorene obuće koja omogućava koži peta da se ,,širi” s leve i desne strane, bolesti kao što su psorijaza, ekcem, atletsko stopalo, poremećaj štitne žlezde i slično, nedostatak određenih vitamina u telu, kao i često izlaganje vodi (u bazenima i slično). 

Takođe, godine starosti utiču na ovaj problem, tako da su ispucale pete najčešće karakteristika starijih osoba, čija je koža u potpunosti izgubila vlagu i elastičnost. 

 Ispucale pete i gljivice na nogama

Gljivice na nogama ili atletsko stopalo, predstavljaju čestu i neprijatnu pojavu na stopalima i mogu biti jedan od uzroka ispucalih peta. Stvaraju se usled dužeg nošenja zatvorene obuće koja nije od prirodnog materijala i znojenja stopala koje je time uzrokovano. Najčešće se javlja između prstuju jer je vlažnost ovde najveća i zahvata nokte, ali i podstiče problem na koži peta. Naime, gljivice se lako prenose, te ako zahvate pete, koža postaje ljuspasta, peruta se i isušuje, a da biste se rešili ovog problema, potrebno je ukloniti uzrok, odnosno, zalečiti gljivice. U tome će vam pomoći različite masti, kreme, kao i prirodni melemi, ali i nošenje obuće koja je od kvalitetnijeg, prirodnog materijala i pamučnih čarapa koje ne izazivaju preterano znojenje stopala.

 Koji su prateći simptomi ispucalih peta?

Simptomi koji prate ispucale pete najćešće su svrab kože u tom delu, zatim krvarenje ili vlaženje brazdi koje su se napravile na petama, pucanje i ljuštenje kože na petama, kao i crvenilo pete. Važno je da, kada primetite neku od pomenutih pojava, reagujete na vreme, a najefikasnije je da posetite pedikira. Postoje razni načini da kod kuće obavite tretman stopala, ali u slučaju ozbiljnijih zadebljanja i jačih simptoma, pedikir će stručnim alatkama brže i bezbednije rešiti problem ispucalih peta. 

 Rešenja za ispucale pete – od mitova do efikasnih metoda

Iako ispucale pete ne predstavljaju veliki razlog za brigu, te većina smatra da je dovoljno namazati stopala bilo kojom kremom koja donekle hidrira kožu, to svakako nije trajno rešenje, niti se time podstiče regeneracija ovog dela stopala. Da biste efikasno rešili problem ispucalih peta, biće potrebno da nekoliko puta nedeljno izdvojite malo vremena za kupku za stopala i negu koja sledi i na taj način izbegnete stvaranje većih zadebljanja i bolova.

 Svinjska mast za ispucale pete

Možda ne deluje kao pravi izbor za bilo koji kozmetički tretman, ali svinjska mast i te kako ima mnogo prednosti kada je u pitanju ogrubela koža, a naročito ona na petama. Ako vam se ne dopada miris svinjske masti, možete dodati nekoliko kapljica eteričnog ulja, a onda je naneti na ispucale pete i ostaviti da deluje 15-ak minuta, poput bilo koje druge maske za stopala. Nakon toga, temeljno isperite mast i tretman ponavljajte nekoliko puta nedeljno.

 Soda bikarbona za ispucale pete

Soda, kao i uvek, može da pritekne u pomoć i kada su u pitanju ispucale pete i to tako što ćete za nekoliko minuta napraviti kupku za stopala, koja se pokazala više nego efikasnom. U 4-5 litara vruće vode, dodajte 3 kašike sode bikarbone i potopite svoja stopala u kupku. Ostavite ih u vodi 20-ak minuta, a potom kamenom za pete ostružite površinski sloj kože sa pete. Nemojte preterano grubo trljati kamen o petu, da ne bi došlo do kontraefekta, odnosno, da ne biste raskrvarili kožu i oštetili dublje slojeve. Tretman ponavljajte nekoliko puta nedeljno. Nakon kupke, poželjno je da namažete stopala nekom od krema za stopala koje će očuvati vlažnost kože.

Limun za ispucale pete

Deluje neobično, ali limun i kora limuna su više nego dobar tretman za ispucale pete. Potrebno je samo da prepolovite limun, iscedite sok iz obe polovine, a zatim na pete stavite koru koja vam je ostala nakon ceđenja. Preko toga obujte čarape i ostavite limun da deluje oko sat vremena. Koža peta će biti znatno mekša, a višak kože će biti vidljiv, tako da ga možete lako odstraniti kamenom za pete. Nakon tretmana, možete naneti kremu za stopala kako biste upotpunili negu.  

 Kreme za ispucale pete

Kreme za ispucale pete su toliko zastupljene na tržištu, da je zaista teško odlučiti se za pravu. Jedan od kriterijuma svakako treba da budu sastojci kojima je krema obogaćena, pa obratite pažnju na ureu, šea puter, kakao puter, uljane ekstrakte ili pak, neki od prirodnih voskova kao što je pčelinji, koji dokazano pomažu kod ispucalih peta. Ove kreme su mahom ,,teže”, odnosno masnije, s obzirom na to da je i koža stopala grublja. Proizvođači kao što je Scholl, čiji su proizvodi isključivo namenjeni nezi stopala, takođe u svojoj liniji imaju kreme za ispucale pete, ali i mnoge druge kuće, tako da je na vama samo da istražite tržište i na vreme krenete sa negom.

 Aspririn kao lek za ispucale pete

Aspirin se ne koristi samo protiv glavobolje i to nam je odavno poznato. Zbog svojih korisnih sastojaka pomaže i u problemima s kožom, pa je tako i sa ispucalim petama. Bogat salicilnom kiselinom, aspirin će lako omekšati vašu kožu. Potrebno je da omekšate kožu stopala u toploj kupki, a potom ih osušite peškirom. Zatim, izmrvite 3-4 tablete aspirina, tako da dobijete prah, i pomešajte ih sa malom količinom mlake vode, a možete dodati i nekoliko kapi soka od limuna. Ovu smesu treba naneti na stopala, veću količinu smese nanesite na pete, a potom preko stopala navucite kese i preko toga čarape, kako bi koža dobro upila sve sastojke. Nakon 20 minuta, tretman je delovao. Ne morate ispirati smesu, samo namažite stopala hranljivom kremom.

Foto: Pixabay

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka