Prvi simptom trudnoće: Razlika između implantacijskog i menstrualnog krvarenja

Pojavilo vam se krvarenje, pa niste sigurni da li ste trudni ili je samo mentruacija u pitanju? Saznajte u čemu je razlika.

Kada se oplođena jajna ćelija usadi u zid materice, što se obično dešava nekih 10 do 14 dana nakon začeća, može doći do krvarenja. Ovo je prvi, najraniji znak trudnoće.

Ipak, to krvarenje se praktično ne razlikuje od onog koje se može desiti kod žena koje piju kontracepciju ili kod onih koje imaju sindrom policističnih jajnika. Jedini siguran način da dokažete trudnoću jeste da uradite test.

Žene koje mnogo žele i bore se za potomstvo, često na svakom koraku traže bilo kakav pokazatelj trudnoće. Ipak, to krvarenje može značiti i menstruaciju. Pogledajte kako da napravite razliku.

Pročitajte i: 7 fascinantnih činjenica o novorođenim bebama

Neki stručnjaci tvrde da je menstrualno krvarenje na samom početku svetlije. Ipak, ovi pokušaji da prepoznate po boji vam sigurno neće mnogo pomoći. Bolje bi bilo da ispratite i ostale prateće simptome.

Grčevi

Grčevi koji su u vezi sa trudnoćom, iako nekad intenzivni, obično ne traju dugo, kao što je slučaj sa menstrualnim. Međutim, grčevi su i u ovom slučaju individualni, te bolovi mogu biti drugačiji kod svake žene.

Protok

Neke žene će imati jako krvarenje, baš poput menstrualnog. Kada ovo prođe, žena će početi da oseća simptome menstruacije, poput čvrstih grudi, možda čak i mučnine.

Konzistencija

Implantacijsko krvarenje može krenuti pa stati, i tako često u roku od nekoliko dana. Menstrualno krvarenje je redovnije i trajnije.

Da li da uradim test na trudnoću ako primetim krv?

Ukoliko imate bilo kakvu nepravilnost ili promenu, možete uraditi test na trudnoću. Imajte na umu da se ovo implantacijsko krvarenje uvek dešava pre nego što će doći do krvarenja. Ako dođe do krvarenja koje nije implantacijsko ili menstrualno, to može biti krvarenje u prvom trimestru – fenomen koji se javlja kod 20 odsto žena.

Ipak, to nekada može biti znak i vanmaterične trudnoće, potencijalno vrlo opasnog stanja. Naš savet je da u svakom slučaju posetite ginekologa i proverite o čemu se zapravo radi.

Izvor: YuMama
Foto: Sora Shimazaki from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka