Zašto je dobro da se dečaci igraju lutkama

Iako igra izgleda kao nešto banalno, radi se o biološkom nagonu koji se javlja kod sve dece urednog razvoja i predstavlja glavni način učenja i komunikacije deteta. To možemo podržati osiguravanjem širokog spektra igračaka i spontani odabir deteta.Igra lutkama dobra je za celokupni razvoj kako devojčica, tako i dečaka.

Kroz igru lutkama deca razvijaju finu motoriku. Pored toga, ostale blagodeti koje donosi ova igra su:

  • stvaranje priča s lutkama razvija simboličku igru koja je izuzetno važna za celokupan razvoj, uključujući i inteligenciju, razvoj govora, način izražavanja osećaja i rešavanja problema
  • saradnja s drugom decom u toj igri doprinosi razvoju socijalnih veština, veština pregovaranja, rešavanja konflikata itd.
  • teme nege i brige koje se provlače kroz igru uče našu decu, bez obzira na to da li su u pitanju devojčice ili dečaci, kako da budu empatiča i brižna u stvarnom životu

Važno je napomenuti da igra dečaka lutkama ne uzrokuje promenu seksualne orijentacije deteta već podstiče razvoj.

Radi se o razvojno kompleksnoj igri koja podstiče celokupan razvoj. Njenim kontrolisanjem ili zabranjivanjem umanjujemo priliku za učenje što može negativno uticati na opšti razvoj, odnos između deteta i roditelja, kao i stvaranje emocionalne nesigurnosti.

Pročitajte i: “Mamini sinovi” više zarađuju, uspešniji su i srećniji u životu

Naime, s obzirom na to da je igra primarni način na koji se deca izražavaju, kontrolisanje ili ograničavanje načina igre jednako je kao i da odrasloj osobi pokušamo da naredimo šta da misli i govori, piše Miss7mama.

S druge strane, time detetu direktno govorimo da ga ne prihvatamo takvog kakvo jeste. A upravo roditeljsko prihvatanje i način na koji to pokazujemo postaje detetova slika o sebi samom i deo njegovog identiteta.

 

Foto: Sigmund on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka