Žene češće oboljevaju od HPV-a, ali to ne znači da muškarci ne mogu da se zaraze

Humani papiloma virus (HPV) veoma je česta, ako ne i najčešća, polno prenosiva infekcija. Mogu da se pojave simptomi poput bradavica na genitalijama ili oko njih, ali ako se ne leči može da dovede i do većeg rizika od razvoja određenih karcinoma.

HPV možete da dobijete analnim, vaginalnim i oralnim seksom, dakle sve što uključuje kontakt koža na kožu. Pod humanim papiloma virusima podrazumeva se preko 200 srodnih virusa, a stručnjaci ih dele u dve grupe:

  • HPV niskog rizika: Ovaj oblik HPV-a često ne uzrokuje simptome i nestaje nezavisno. Kad se pojave simptomi, virus se obično prikazuje kao bradavice na genitalijama ili u njihovoj blizini, a mogu da se pojave i kvržice i bradavice na koži.
  • HPV visokog rizika: Ovaj oblik HPV-a može uzrokovati rak. HPV16 i HPV18 najčešći su uzroci raka povezanog s HPV-om. Otprilike polovina svih slučajeva HPV-a ima visokorizične vrste, koje mogu da uzrokuju karcinom grlića materice, vagine, vulve penisa, grla i anusa.

Najbolji tretman za HPV je prevencija. Preporuka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je da se sva deca vakcinišu protiv ove vrste virusa kako bi se smanjio rizik od infekcije i karcinoma. U Srbiji HPV vakcina nije obavezna, a Novi Sad trenutno je jedini grad u Srbiji koji besplatno vakciniše decu uzrasta od 11 do 17 godina protiv infekcija izazvanih HPV-om.

Pročitajte i: Perimenopauza nastaje već u tridesetim – prepoznajte je na vreme

Iako od ove vrste virusa češće oboljevaju žene, i muškarci mogu da se zaraze. Na penisu, skrotumu i preponama se takođe mogu razviti bradavice i kvržice.

Kako se leči HPV

Neki ljudi mogu da nemaju nijedan simptom i u većini slučajeva virus nestaje sam od sebe u roku od dve godine. Lečenje HPV-a usredsređeno je na lečenje simptoma, stoga lekari ne leče sam virus nego, na primer, kondilome koji mogu biti jedan od simptoma.

Prema jednoj studiji delotvorniji način lečenja bradavica je hirurško uklanjanje, ali krioterapija (zamrzavanje) i trihlorosirćetna kiselina takođe mogu biti od pomoći.

Ako znate ili sumnjate da imate humani papiloma virus obratite se lekaru.

 

Foto: Renata Schaitza on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka