8 namirnica koje su dobre za probavu

Svi smo barem jednom u životu osetili neprijatne simptome zatvora, poput nadutosti i znamo koliko neredovno pražnjenje creva može da naruši kvalitet života. Zatvor je najčešće banalan, ali ukoliko postane trajna pojava u našem životu, sa sobom može doneti određene komplikacije poput hemoroida.

Zanimljivo je da mnogi ljudi pogerešno tumače pojam zatvora, smatrajući da problem postoji čim stolica nije prisutna svaki dan. Međutim, normalna dinamika pražnjenja crevnog sadržaja može biti od 2 – 3 puta dnevno do 2 – 3 puta nedeljno, u zavisnosti od osobe do osobe.

Iako nedostatak fizičke aktivnosti, izloženost stresu, upotreba određenih lekova ili zanemarivanje potrebe za pražnjenjem creva znatno doprinose problemu neredovnog pražnjenja creva, čini se da glavni uzrok ovom stanju leži u onome što jedemo, odnosno ne jedemo.

Naime, da biste imali redovnu stolicu potrebno je da svaki dan kroz ishranu unesete barem 25 g vlakana. Ako i vi imate problema sa neredovnom stolicom predlažemo vam da u svoju ishranu obavezno uključite sledeće namirnice:

Suve šljive

Suve šljive su opštepoznati prirodni laksativ i to sasvim opravdano. Ovi slatki plodovi, naime, sadrže tri vrlo važna sastojka: netopiva i topiva prehrambena vlakna, te sorbitol.

Netopiva vlakna se ne probavljaju u organizmu, ali ubrzavaju probavu jer vežu vodu i stvaraju veći volumen stolice. Topiva vlakna se potpuno razgrađuju, a doprinose normalnoj probavi tako što stimulišu rast dobrih bakterija u crevima i na taj način povećavaju volumen stolice, a što je veća stolica, ubrzava se njen prolazak kroz crevo. Sorbitol, pak, zajedno sa vlaknima doprinosi normalnoj funkciji probave.

Da bi se postigao blagotvoran učinak potrebno je svakodnevno konzumirati 100 g suvih šljiva.

  • Seme lana

Jedna kašika semenki lana osigurava gotovo 3 g topivih i netopivih vlakna zbog čega im se pripisuje laksativno dejstvo. Najbolje od svega je što se lanene semenke mogu lako uklopiti u svakodnevnu ishranu: dodajte ih u ovsenu kašu, testeninu, salatu ili u omiljeni smoothie. Za najbolje rezultate koristite mleveno seme lana.

  • Ovsena kaša

Ovo je idealna hrana za redovnu stolicu, budući da nudi podjednake količine obe vrste vlakana: pola šoljice ovsenih pahuljica pruža oko 2 g netopivih i 2 g topivih vlakana. U kombinaciji, topiva i netopiva vlakna omekšavaju stolicu, daju joj na volumenu te omogućuju da lakše prođe kroz probavni sistem. D

  • Kokice

Jeste li znali da se kokice smatraju integralnom namirnicom? Ove, mnogima omiljene grickalice predstavljaju vrlo lagan i zabavan način da povećate unos vlakana. Tri šoljice kokica u samo 90 kalorija osiguravaju preko 3 g vlakana. Kako biste izvukli maksimalnu korist kokice pecite na što manje ulja i sa što manje soli.

  • Sok od aloje vere

Tropska biljka aloa vera već hiljadama godina ima važnu ulogu u narodnoj medicini. Tako su je na primer drevni Egipćani koristili za lečenje kožnih bolesti, a stanovnici Grčkog i Rimskog carstva upotrebljavali su je kao sredstvo protiv povreda, opekotina i infekcija. Iz same biljke izolovano je preko 75 aktivnih sastojaka, a među njima i jedinjenja koja imaju laksativno dejstvo. Preporučuje se konzumacija pola čaše soka od aloje vere ujutru i uveče, u trajanju 8 – 10 dana.

  • Jogurt

Među brojnim pozitivnim učincima probiotika odnosno tzv. ‘dobrih bakterija’ na ljudsko zdravlje, naučna istraživanja ističu povoljan učinak i u terapiji opstipacije i konstipacije. Zbog toga je poželjno jogurte obogaćene probioticima učiniti sastavnim delom svakodnevne ishrane.

  • Mineralna voda sa magnezijumom

Mineralna voda može biti negazirana ili gazirana – ukoliko sadrži mehuriće ugljen-dioksida. I dok obe vrste mogu da nadoknade rezerve minerala u organizmu, ako imate problema s probavom odaberite ipak gaziranu vodu. Naime, mehurići mogu olakšati simptome konstipacije. Dodatno, u slučaju zatvora posegnite za gaziranom mineralnom vodom koja sadrži magnezijum u obliku magnezijum sulfata. Naime, mineralne vode bogate takvim oblikom magnezijuma deluju laksativno, ali pripazite da ih konzumirate umereno.

  • Mahune

Mahunarke predstavljaju odličan izvor vlakana. No, ako pojedete na primer pasulj može doći do nadutosti i bolova u stomaku. Zato je u borbi protiv zatvora bolje posegnuti za mahunama koje osiguravaju 4 g vlakana po šoljici kuvane namirnice, a ujedno ne stvaraju gasove u tolikoj meri u kojoj to čini pasulj, piše Miss7zdrava.

 

Foto: Kushagra Kevat on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka