Hormonski disbalans kao uzročnik akni

Akne su jedan od najučestalijih dermatoloških problema koji pokazuju naročitu ekspanziju u poslednje vreme, kako kod mladih ljudi (pre svega tinejdžera), tako i kod odraslih. Upravo u periodu puberteta mogu se dogoditi prve naznake, te nastanak akni, koje su direktna posledica povišenog nivoa androgena, muškog polnog hormona kod oba pola, koji stimuliše lojne žlezde i time se povećava produkcija sebuma. Tada dolazi do mašćenja kože i težih komplikacija, kada se sebum udružuje sa odumrlim ćelijama na površini kože, začepljava folikul dlake, a kao rezultat javljaju se akne. O ovom problemu govori se mnogo više poslednjih godina, kako zbog sve lošije ishrane i načina života, tako i zbog širenja svesti o nezi kože, međutim, pre nego što se započne sa topikalnom terapijom trebalo bi ispitati jasne uzroke njihovog nastanka.

Šta ometa hormone?

Neprijatelji hormona mogu se pronaći svuda oko nas – brza hrana sa aditivima, ambalaže hrane, sredstva za higijenu i čišćenje prostora, „prirodne” namirnice (voće, povrće, meso, mleko) koje su zatrovane pesticidima, sve to je deo naše svakodnevice, a da o tome najčešće nemamo svest. Kada tome pridružimo i činjenicu da žene na mesečnom nivou prolaze kroz hormonske promene i kolebanja, koji su deo menstrualnog ciklusa, shvatamo da postoji mnogo toga što možda i svakodnevno remeti pravilan rad hormona. Poremećaj u njihovom funkcionisanju kod žena izaziva i niz drugih tegoba, uglavnom povezanih sa reproduktivnim zdravljem, dok su akne jedan od glavnih pokazatelja da se unutar organizma, na hormonskom nivou, nešto dešava.

Zbog toga su akne usko povezane sa policističnim jajnicima, trudnoćom, menopauzom (kada se opet javlja porast muških hormona, dok ženski estrogen opada) i sličnim problemima, koji se mahom ispostavljaju kao glavni okidač. Kod muškaraca, hormoni utiču na pojavu akni u tinejdžerskom dobu, a ukoliko se pojave u 30-im, 40-im i 50-im godinama uzroci nisu vezani za hormone, nego za faktore poput loše ishrane, neadekvatne nege, određenih terapija i slično.

Načini lečenja

Pre svega, akne se vode ne kao bolest, nego kao stanje kože. Lečenje akni bi zato moralo biti koncentrisano na lečenje pomenutih uzroka, zajedno sa spoljašnjim delovanjem na smanjenje sebuma, ljušćenje keratinskih čepova i saniranje upale. Dokle god postoje uzročnici koji ih mogu izazvati, dotle i akne mogu nastajati, bez obzira na to što su nekada ranije možda već bile izlečene. Terapija lečenja akni je dugotrajna i, u velikom broju slučajeva, veoma mukotrpna. S tim u vezi ne možemo, a da se ne osvrnemo na psihološke tegobe koje akne sa sobom nose te u većini slučajeva izrazito negativno deluju na samopouzdanje, kvalitet života i opšte raspoloženje. U želji da problem što pre bude rešen, ali i zbog učestalog svraba koje izazivaju akne, često se poseže za potpuno pogrešnim metodama njihovog lečenja i saniranja, pri čemu se mnogi teško obuzdavaju da ne „kopaju” lice, ne cede komedone i slično. Takođe, u slučaju aknozne kože jako je važno kakva kućna rutina nege se praktikuje, pa po tom pitanju moramo biti naročito obazrivi kako bi lečenje bilo u potpunosti efikasno.

Ono što je izvesno, to je da lečenje hormonskih akni zahteva sistemski, celovit pristup kako bi uzroci i simptomi bili otklonjeni i iznutra i spolja. Zato je najbolji izbor poseta endokrinologu, ginekologu i dermatologu. Endokrinološkim rezultatima trebalo bi da se utvrdi da li su akne uopšte hormonskog porekla te se u tom slučaju ispituju najpre polni hormoni i hormoni nadbubrežne žlezde koji su takođe značajan faktor nastanka akni. Takođe, može se ispostaviti i to da postoji hiperinsulinemija, koja je rezultat povišenog nivoa muških hormona, te je potrebno raditi na smanjenju, odnosno redukovanju nivoa insulina u organizmu. Dalje, ginekolog bi trebalo da utvrdi da li postoje problemi poput policističnih jajnika, koji su tesno povezani sa ovakvim ispoljavanjem. Na kraju, dermatolog mora preporučiti adekvatnu negu kože koja deluje na duže staze i koja nikako nije zanemarljiv faktor u lečenju hormonskih akni.

Ne tako retko, mogu biti prepisane kontraceptivne pilule kao veoma efikasan način lečenja hormonskih akni. Ovaj vid lečenja preporučuje se od strane lekara, međutim, efekat ovih lekova je uglavnom kratkoročan te se akne mogu javiti ponovo, nakon što je terapija završena. Naravno, kontraceptivne pilule preporučuju se samo kada je utvrđeno da postoji hormonski uzrok nastanka akni. U slučaju da dermatološke metode ne daju rezultata, što se može desiti kod težih oblika akni, moguće je da će žena biti upućena kod ginekologa. Ovaj vid terapije nije preporučljiv svima i najčešće dolazi kao krajnja opcija, nakon što su već isprobani i najagresivniji tretmani. Kontracepcija i akne mogu biti povezane uzročnikom kao što su policistični jajnici, te se ova terapija prepisuje zarad stabilizovanja ciklusa, što posledično dovodi i do balansiranja na površini kože.

Kućna nega aknozne kože

Sve češće se kao jedna od glavnih karakteristika kozmetičkih proizvoda raznih brendova ističe oznaka „nekomedogeno”, što verovatno govori o učestalosti pojave akni, ali i o rizicima koje veliki broj proizvoda može doneti koži sklonoj aknama. Ova oznaka predstavlja garanciju proizvođača da proizvod neće uzrokovati pojavu akni, te da ne sadrži neke od glavnih okidača, odnosno sulfate, parabene, alkohole i silikone. U komedogene sastojke, odnosno one koje bi trebalo da zaobilazimo u slučaju sklonosti aknama, spadaju još i natrijum-hlorid (so), kokosov buter i kokosovo ulje i ekstrakt crvenih algi. Dakle, to što je neki proizvod „prirodan” apsolutno ne znači da je nekomedogen i zbog toga bi se najpre trebalo konsultovati sa dermatologom po pitanju izbora kozmetike, a onda i pažljivo iščitati sastav i odabrati proveren brend.

U pogledu svakodnevne nege, i za aknozno stanje kože, kao i za bilo koje drugo, važi ultimativno pravilo temeljnog čišćenja kao jednog od najvažnijih koraka u dnevnoj, odnosno noćnoj rutini. Jednako važni su i drugi proizvodi, poput krema i seruma, no svi moraju biti adekvatno uklopljeni, iskombinovani i koncentrisani ne samo na uklanjanje akni, nego i na adekvatnu hidrataciju kože.  S tim u vezi, preporučljivi su proizvodi na bazi salicilne kiselne koja ima višestruko dejstvo na akne – prodire duboko u pore, čisti ih i sprečava zapušavanje, istovremeno regulišući lučenje sebuma, što balansira masnu kožu. Salicilna kiselina može se koristiti samostalno, tako što se nanosi otprilike dva ili tri puta nedeljno, ili svakodnevno u varijanti različitih proizvoda koji je sadrže u manjim i bezbednim koncentracijama. Ne bi trebalo da vas začudi ukoliko se tokom upotrebe salicilne kiseline i njenih proizvoda pojave nove nepravilnosti, odnosno nove bubuljice – to je očekivan proces jer upravo salicilna kiselina podstiče da akne u nastajanju izbiju na površinu, što je posledica ubrzane obnove ćelija. Najbolji rezultati korišćenja salicilne kiseline videće se oko tri meseca od početka ovakve rutine.

Takođe, dobro nam poznati i nikad aktuelniji retinoidi takođe deluju kao saveznik u borbi protiv akni zato što deluju na dubljim nivoima kože, a naročito su preporučljivi kao preventiva protiv ozbiljnijih tipova akni. Sa retinoidima, koje mnogi mešaju sa retinolom iako se radi o širem pojmu od retinola, mora se rukovati veoma pažljivo i uz savet stručnog lica jer u suprotnom može doći do ozbiljnijeg oštećenja barijere i stvaranja kontraefekta. Zbog toga, najmoćnije retionide ne možete pronaći u slobodnoj prodaji i daju se samo uz recept dermatologa ili drugog stručnog lica.

Još neki korisni, a veoma zastupljeni sastojci u kozmetičkim proizvodima protiv akni i niza drugih nepravilnosti na koži, jesu i benzoil-peroksid koji deluje antibakterijski, zatim azelaična kiselina koja nežno deluje protiv bakterija i upala, a pri čemu može ukloniti i hiperpigmentacije koje ostaju nakon akni, kao i niacinamid koji reguliše nivo sebuma, smanjuje pojavu akni i umanjuje proširene pore.

Svi ovi sastojci mogu se pronaći u različtim proizvodima za kućnu negu – od onih za čišćenje lica do seruma, a najbolji rezultati biće postignuti kombinacijom nekoliko efikasnih proizvoda o čemu najbolje može da vas posavetuje dermatolog.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka