Himalajska ili morska so, u čemu je razlika?

Himalajska i morska so sve češće se mogu naći u domaćinstvima, što i ne čudi jer se smatraju zdravijim od obične kuhinjske soli. A znate li koja je razlika između ove dve vrste prirodnih soli?

Himalajska i morska so dele određene karakteristike, ali postoje i značajne razlike između te dve vrste. Himalajska so pronalazi se u regiji Pundžab u Pakistanu, gde se taj obojeni kamen soli minira i koristi više od hiljadu godina.

Za razliku od himalajske ili kuhinjske soli, morska so ne ekstrahira se iz mineralnih taloga, već direktno iz morske vode.

Boja

Himalajska so je ružičaste boje, koju dobija od boje kamene rude, a ta boja prvenstveno dolazi od bogate koncentracije gvožđa. Morska so dolazi pak u raznim nijansama, od zelene i crvene do sive i crne. S obzirom na to da se ekstrahira iz mora širom sveta, boja i ukus soli zavisiće od mineralnog sastava i algi.

Hemijski sastav

Sastav himalajske soli u najvećem delu čini natrijumov hlorid, po čemu je zapravo dosta slična kuhinjskoj i morskoj soli. I himalajska i morska so su prirodne soli i mogu da sadrže mineralne nečistoće, poput visokog nivoa olova i bakra kao posledice zagađenosti okoline.

Ukus

Kad je reč o slanosti, između himalajske i morske soli nema velike razlike. Generalno, so u granulama imaće slaniji ukus, a što su granule veće, to je so više slana. Zbog udela minerala, i himalajska i morska so imaju čistiji ukus od kuhinjske soli. Prirodne soli nemaju toliko oštrinu kao kuhinjska so kada se koriste u jelima.

Tekstura

Morska so ima prirodnu vlažnost i mekaniju teksturu, pa se u hrani brže rastapa od himalajske soli. I himalajska i morska so grublje su teksture od drugih vrsta soli, zbog čega se često koriste za završno začinjavanje jela. Granularna tekstura čini ih savršenim solima za korišćenje u rasolu i marinadama.

Zdravstvene prednosti

Prerada: Kako bi himalajska so bila sigurna za konzumaciju, treba je preraditi i pročistiti, nakon čega se može koristiti isto kao i obična kuhinjska so. Nakon prerade u himalajskoj soli ostaju određeni sastojci korisni za ljudsko zdravlje kojih u kuhinjskoj soli nema. S druge strane, morska so nastaje isparavanjem morske vode pomoću sunčeve toplotee, a proces prerade traje kraće nego kod himalajske soli.

Minerali: Himalajska so sadrži oksid gvožđa i druge minerale u tragovima. Morska so takođe sadrži neke minerale u tragovima poput kalijuma, gvožđa i cinka.

Sulfati: Prema nekim tvrdnjama, tamnije verzije morske soli sadrže više sulfata, zbog čega su i zdravije.

I himalajska i morska so imaju svoje dobrobiti, a koju ćete koristiti, zapravo zavisi od ličnih preferencija. Budite znatiželjni i eksperimentišite s obe vrste kako biste saznali šta najbolje odgovara vašem organizmu, piše Zadovoljna.

 

Foto: monicore from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka