Higijenski tretman lica – kako da sami vodite računa o svom licu

Unutrašnja stanja, raspoloženja, emocije, stres, ali i raznovrsne bolesti organizma veoma često se manifestuju čak i najpre na koži. Koža pamti skoro svaki manji ili veći potres koji dolazi iznutra, pored mehaničkih spoljašnjih uticaja, poput hladnoće ili suvog vazduha, na koje odmah reaguje. Toliko je faktora koji utiču na kvalitet kože, od zagađenosti vazduha do kvaliteta hrane koju unosimo, da je i kožnim promenama često jako teško ući u trag i pronaći im uzrok.

Lice je u tom smislu najizloženiji deo tela, samim tim i najuočljiviji, tako da koža lica zadaje brojne muke, naročito ženama, te zahteva posebnu negu tokom čitave godine. Redovno čišćenje lica i oslobađanje od nevidljivih neprijatelja, kao što su bakterije, gljivice i paraziti nevidljivi golim okom, svakako su osnovni uslovi zdrave kože lica

Kao deo svakodnevne rutine, čišćenje lica vam neće oduzeti mnogo vremena, niti iziskuje mnogo truda, a njegove dobrobiti su brojne. To je prvi i osnovni korak za dalju negu i korišćenje kozmetike. Na tržištu su u ponudi brojni pristupačni proizvodi za čišćenje lica, poput micelarne vode, gelova, pasti, pa i namenskih sapuna, koji su prilagođeni različitim tipovima kože, te u nekoliko minuta stvaraju bazu za serume, kreme i šminku. 

Izostanak nege, pak, može uzrokovati brojne i često uporne i dugotrajne probleme kao što su dermatitis, rozacea, akne, mitiseri i drugi, za čije uklanjanje se neretko traži i stručna pomoć dermatologa. Zato je važno blagovremeno početi sa negom lica i to prvenstveno iz zdravstvenih razloga, a onda i zbog estetike.

Higijenski tretman lica kod kozmetičara

Higijenski tretman lica kod kozmetičara pružiće vam dubinsko čišenje lica i time dati osnovu za sve dalje tretmane i nege, uključujući i onu kućnu, a koži vratiti sjaj, ukloniti nečistoće i mitisere, vraćajući joj njenu osnovnu funkciju. Takođe, ovaj tretman će vam omogućiti i da se preciznije odrede vaš tip i trenutno stanje kože, te je njima i prilagođen.

Razlikuje se od kućne nege pre svega zbog profesionalnih proizvoda i postupaka kojima će vaša koža lica biti podvrgnuta, te zahteva i nešto više vremena. Higijenski tretman lica danas je veoma popularan usled brzog tempa života, loše ishrane i zagađene okoline koji stvaraju brojne probleme, te se mnogi odlučuju za obraćanje kozmetičaru kada naiđu na prve naznake promena. 

Kako izgleda sam tretman – Postupak

Nekoliko faza čini higijenski tretman lica, kojima se, korak po korak, sprovodi dubinsko čišćenje kože.

Umivanje i uklanjanje nečistoća

Ukljanjanje nečistoća poput ostataka šminke, predstavlja prvi korak tretmana, odnosno pripremnu fazu, najčešće kombinovanu sa masažom lica koja za cilj ima da vas opusti i pripremi kožu za nešto složeniji proces koji sledi, ali i da je podstakne na ponovnu proizvodnju kolagena i elastina, čiji nedostatak uzrokuje pojavu bora.

Piling

Piling je nezaobilazan korak koji će ukloniti mrtve ćelije. Blago mehaničko ljuštenje kože uklanja nepotrebne slojeve s površine lica, čime se već u ovoj fazi postiže ujednačeniji ten.

Otvaranje pora

Ovaj korak ima za cilj da omekšava kožu i na taj način omogućava joj da primi hranljive sastojke u daljim koracima tretmana. Ovde se najčešće radi o parenju lica ili o korišćenju posebnih maski sa sličnim efektom.

Čišćenje lica – komedoekspresija 

Postupak koji može biti pomalo bolan, jer se radi o izbacivanju svih nečistoća iz pora, ili jednostavnije, o ceđenju mitisera i bubuljica, no ne na ustaljen način koji često i pogrešno sprovodimo kod kuće, što dalje dovodi do pogoršanja stanja. Pri ovom postpuku, čiste se čak i one sitne izbočine na licu koje u sebi ne sadrže gnoj.

Stavljanje maske

Maska se bira prema tipu vaše kože i doprinosi umirivanju kože lica nakon prethodne procedure, a takođe i dezinfikuje i istovremeno hrani kožu.

Nanošenje kreme ili seruma 

Takođe u zavisnosti od stanja i tipa vaše kože, odabir i nanošenje dolazi na kraju čitavog procesa, čime je koža dodatno nahranjena i dobija kompletiranu negu.

Šta vaša koža dobija higijenskim tretmanom

Higijenski tretman će vašoj koži lica pružiti ne samo drugačiju estetiku, nego i pravilno funkcionisanje i apsorpciju proizvoda tokom dalje nege. Ovaj tretman je preporučljiv za sve, bez obzira na tip i stanje kože, pol ili uzrast, a naročito je pogodan za one sa masnom i problematičnom kožom. Nakon higijenskog tretmana možete očekivati da su vaše pore dubinski očišene, da je koža hidrirana i nahranjena, samim tim elastičnija i zategnuta, a ono što je odmah vidljivo, jeste blistav ten kao rezultat svih navedenih koraka.

Koliko traje higijenski tretman lica?

Iako je procedura higijenskog tretmana manje-više slična u svim kozmetičkim salonima, pojedinačni koraci mogu da se razlikuju od salona do salona u manjoj meri, a takođe, kako koža može različito reagovati na pojedinačne procese, vreme tretmana varira. Uglavnom se radi o trajanju koje nije kraće od 60 minuta, pa je najbolje da za ovaj tretman izdvojite jedan do dva sata vašeg vremena. Tretman bi trebalo ponavljati na svakih četiri do šest nedelja.

Cene higijenskog tretmana lica

Cene higijenskog tretmana zavise od salona i pojedinačnih metoda koje se primenjuju tokom procesa, a prosečan iznos koji treba izdvojiti kreće se od 2.000 do 4.000 dinara.

Nega kože nakon tretmana

Efekti higijenskog tretmana lica vidljivi su oko sedam dana nakon same procedure, no da bi se zategnut i svež izgled kože održao potrebno je preduzeti i određene korake kod kuće

Radi se najpre o hidriranju vaše kože, što se postiže kako ishranom i unošenjem dovoljne količine tečnosti, tako i različitim dnevnim kremama koje će biti bolje apsorbovane ukoliko je koža hidrirana i iznutra. Takođe, ne manje važna jeste primena kućnog pilinga koji se preporučuje nakon sedam dana od higijenskog tretmana, a za koji se mogu koristiti proizvodi dostupni na tržištu ili čak oni koje napravite od proizvoda u vašoj kuhinji.

Zarad opšteg stanja organizma, samim tim i kože, poželjno je unositi dovoljno vitamina C, kroz ishranu, ali i kroz različite preparate i serume koji sadže ovaj vitamin, a koji pomaže pri proizvodnji kolagena, odnosno bori se protiv nastanka bora i kožu čini toniranom. Preporučuju se i nešto teže, noćne kreme koje hrane i podmlađuju kožu lica.

Higijenski tretman lica tokom leta

Primena higijenskog tretmana tokom leta je poželjna, čak i neophodna jer u ovom periodu koža nakuplja dvostruko više prljavštine, ali uz naročit oprez. Naime, kako je koža nakon samog tretmana veoma osetljiva, može lako da zadobije opekotine od sunca. Na taj način može doći do ubrzanog stvaranja bora, a u najgorem slučaju i do melanoma. 

Ne treba izbegavati higijenski tretman tokom leta jer dolazi do pojačanog znojenja, te koža proizvodi više ulja nego inače, pojačane su alergijske reakcije i slično, no nakon tretmana je potrebno koristiti jaču UV zaštitu kako bi se koža što bolje zaštitila od štetnog sunčevog zračenja.

Poslednjih godina je naročito popularna primena termalne vode u spreju koja se jednostavno nanosi na lice, moguće ju je u svakom momentu naneti, a zbog praktičnog pakovanja staje u svaku tašnu, te je ovo jedna od metoda kojom možete zaštiti osetljivu kožu tokom leta i omogućiti joj da zadrži svežinu i hidriranost.

Ono što je nepisano pravilo pri svakom tretmanu, pa i higijenskom koji možemo smatrati bazičnim i najmanje agresivnim, to je da se tretman ne primenjuje dan pred odlazak na odmor, zbog mogućih nepoželjnih reakcija.

Higijenski tretman lica kod kuće

I pored redovnog odlaska kod kozmetičara, a naročito ukoliko se uzme u obzir nedostatak vremena koji može da vas spreči u redovnim posetama salonu, neophodno je voditi računa o nezi lica kod kuće. Iako dostupni proizvodi nažalost teško mogu zameniti profesionalnu negu, u svakom slučaju su od velike pomoći pri održavanju zdravog stanja kože lica. 

Prvo što će i svaki profesionalac preporučiti, jeste čišćenje lica, naročito kada se radi o ukljanjanju šminke, a ono što je najveći prekršaj u tom smislu je da ona prenoći na vašem licu. Sredstva na bazi ulja pogodna su za ovu namenu, naravno i micelarne vode, a onda i gelovi za umivanje koji će dodatno pročistiti kožu.

Sledeći korak je piling lica, koji predstavlja i važnog saveznika u borbi protiv starenja kože, a prednost je što ga najčešće možete napraviti i sami, od sastojaka poput kukuruznog brašna, soli, kafe, sode bikarbone, šećera i slično. Pored pilinga, važno je napariti lice, starom dobrom metodom – uz proključalu vodu nad kojom ćete se nagnuti i pokriti lice, ramena i posudu peškirom. Možda ne omiljeni u dnevnoj rutini, ali ovaj korak će svakako značajno uticati na kvalitet dalje nege.

Maska za lice koja sledi za kraj, takođe može biti vaših ruku delo, uz pomoć proizvoda koji su vam zasigurno nadohvat, kao što je med, grčki jogurt, belance, ovas, brašno i slično. Maska bi trebalo da odstoji na vašem licu barem dvadesetak minuta, a onda je treba ukloniti mlakom vodom. U zavisnosti od stanja vaše kože, preporučuje se i korišćenje različitih seruma koji će tonirati lice, kao i dnevnih i noćnih krema koje moraju biti prilagođene tipu kože.

 

Foto: engin akyurt, Antonika Chanel on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka