Čulo mirisa posle koronavirusa mora da se „trenira“ da bi se vratilo na staro

Njuškanje najmanje četiri različita mirisa, dva puta dnevno tokom nekoliko meseci, ocenjeno je kao jeftin tretman za gubitak čula mirisa posle kovida-19 i, što je najvažnije, ovaj tretman ne nosi nikakva neželjena dejsta sa sobom.

Oboleli od kovida-19 koji su iskusili gubitak mirisa kao posledicu dejstva virusa trebalo bi da isprobaju „treniranje nosa“, tvrde naučnici. Vežba za nos, koja uključuje njuškanje najmanje četiri različita mirisa, dva puta dnevno tokom nekoliko meseci, opisana je kao „jeftina, jednostavna opcija lečenja bez neželjenih efekata“ za rešavanje uobičajenog simptoma koronavirusa.

Metoda je usmerena ka oporavku pacijenata koji su preležali kovid-19, a zasnovana je na tzv. neuroplastičnosti, za koju stručnjaci kažu da je „sposobnost mozga da se reorganizuje kako bi nadoknadio promenu ili povredu“.

Istraživanje koje je sprovela međunarodna grupa stručnjaka za čulo mirisa, objavljeno je u časopisu Međunarodni forum za alergije i rinologiju (International Forum of Allergy & Rhinology). Autori savetuju da se ne koriste steroidi za lečenje gubitka mirisa.

Pročitajte i: Vitamin K je važan u borbi protiv koronavirusa, a nalazi se u ovim namirnicama

Stručnjak u oblasti oštećenja čula mirisa, profesor Karl Filpot sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnoj Angliji, rekao je za Sky News da postoji vrlo malo dokaza da će lek pomoći pri gubitku mirisa i da terapije koje uključuju steroide imaju „potencijalne neželjene efekte, uključujući zadržavanje tečnosti, visok krvni pritisak i probleme sa promenama raspoloženja i ponašanja“.

Pandemija koronavirusa dovela je do ogromnog porasta broja slučajeva gubitka mirisa na globalnom nivou, a otprilike svaka peta osoba koja iskusi gubitak mirisa zbog kovida-19 žali se da se osećaj mirisa nije vratio u potpunosti čak ni osam nedelja nakon pojave bolesti.

Na svu sreću, kod većine ljudi koji osete gubitak mirisa kao rezultat kovida čulo mirisa će se spontano vratiti. Istraživanja pokazuju da nakon šest meseci potpun oporavak može da očekuje 90 odsto ljudi„, istakao je profesor Filpot.

Prema njegovim rečima, poznato je da treniranje mirisa može da bude od pomoći.

To uključuje mirisanje najmanje četiri različita mirisa, dva puta dnevno, neprekidno tokom nekoliko meseci. Taj način je jeftina, jednostavna opcija lečenja bez neželjenih dejstava i to kod različitih uzroka gubitka mirisa, uključujući i kovid-19„, poručio je on.

 

Foto: Dana Tentis from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka