Najčešće greške zbog kojih vam jelo nikada neće uspeti

Precizno čitanje recepta od početka do kraja garantuje uspeh kolača i torti, ali i slanih jela. Najčešće kulinarske greške nastaju upravo zbog nepreciznog čitanja recepta ili previđanja ključnog detalja.

Na primer, dodavanje maslaca iz frižidera umesto onog sobne temperature može rezultirati suvim i grudvastim kolačem. Autorka kuvara „Tajne kulinarske škole“ Linda Karuči smatra da je čitanje recepta poput proučavanja mape pre odlaska na put.

Kako bi jelo uvek ispalo savršeno, važno je da steknete naviku precizng čitanja recepta. Zato, pre nego što krenete s kuvanjem, koncentrišite se na detalje, savetuje poznata kuvarica za MyPrivateTutor. Ovo najčešće greške u kuhinji koje domaćice prave i zbog kojih im jela ne uspevaju.

Premale posude

Pretrpavanje posuda poput tiganja prvi je uzrok zagorevanja jer je toplota zarobljena u gustini i količini sastojaka. To proizvodi paru, a ona dovodi do lepljenja hrane za dno. Ako ste u nedoumici oko veličine posude, uzmite dva tiganja ili kuvajte za tačan broj ljudi.

Prženje na hladnom ulju

Ako ulje u tiganju nije dovoljno zagrejano, velika je verovatnoća da će vam se hrana zalepiti za dno, zbog čega će prženje biti i te kako otežano. Kako biste bili sigurni da je ulje dovoljno vrelo, odmah pojačajte vatru i nakon nekoliko minuta smanjite i dodajte sastojke.

Premalo vode za testeninu

Dodavanje testenine istog trenutka snižava temperaturu uzavrele vode, a so će, između ostalog, i sniziti tačku ključanja. Kako makaroni (ili bilo koji drugi tip testenine) ne bi postali lepljivi, na svakih 250 grama u loncu treba biti barem 2,5 litra vode.

Suvi začini umesto svežih

Ako ste u jelo umesto svežeg začinskog bilja, kako piše u receptu, dodali suvo u propisanoj količini za sveže, jelo može postati vrlo teško. Imajte na umu da su suvi začini jači od svežih te vam je potrebna otprilike trećina od propisane količine.

Ne sušite povrće

Ako stavite vlažno povrće poput spanaća ili blitve na vrelo ulje, postaće gnjecavo, umesto lagano i čvrsto. Kako biste to izbegli, povrće nakon pranja dobro posušite na papirnom ubrusu ili protresite u cediljki pa kratko ostavite.

 

Foto: Carlos Fernández on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka