Šta sve treba da znate pre nego što krenete u Grčku

Grčka je otvorila svoje granice za određene zemlje, među kojima je i Srbija. Ako planirate da posetite ovu zemlju tokom pandemije, evo nekih informacija koje bi mogle da vam budu od koristi.

Dakle, iako možemo u Grčku bez karantina, neka ograničenja ostaju na snazi. Pored državljama Srbije, u Grčku trenutno mogu da uđu i državljani Evropske unije, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Izraela i UAE bez potrebe za karantinom, a pod uslovom da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili dokaz da su revakcinisani. Ove mere se odnose i na posetioce iz Švajcarske, Norveške, Lihtenštajna i Islanda.

Zvaničnici kažu da će se vršiti ciljane brze provere i da su karantinski hoteli spemni za one koji budu imali pozitivan PCR test. Do Atine, Soluna, kao i najpopularnijih letnjih destinacija za odmor – Krita, Rodosa, Kosa, Mikonosa, Santorinija i Krfa, sada možete stići direktnim međunarodnim letovima.

PCR test, vakcine i PLF obrazac

Ukoliko nemate potvrdu o negativnom PCR testu ili vakcinaciji, sledi vam karantin od sedam dana. Negativni testovi moraju da budu urađeni u roku od 72 sata od dolaska, ispisani na engleskom jeziku i moraju da sadrže ime i broj pasoša osobe koja putuje. Ovo se ne odnosi na decu mlađu od 10 godina.

Pročitajte i: Maldivi u turističku ponudu uključili i vakcine

Svi putnici moraju da popune PLF obrazac (Passenger Locator Form), koji uključuje podatke o tome gde ste boravili pre odlaska u Grčku i tačnu adresu na kojoj ćete boraviti u Grčkoj. Svaki PLF obrazac sadrži jedinstveni QR kod koji će biti skeniran po dolasku na grčku granicu.

QR kod će pokazati da li je neophodno da obavite dodatni test na aerodromu. Ako to bude potrebno, moraćete da se izolujete na 24 sata dok ne stignu rezultati, navodi CNN.

Šta možete da očekujete tokom boravka u Grčkoj

Iako kafići i restorani ostaju zatvoreni širom zemlje, većina nudi obroke i pića za poneti što znači da još uvek postoji šansa da ispijate Mythos pivo dok gledate fenomenalan zalazak sunca nad Egejskim morem. Maske su obavezne na javnim mestima, kako u zatvorenom prostoru tako i na otvorenom.

Grčka svake godine privuče milione posetilaca koji su u pootrazi za odmorom ili istorijskim putovanjem. U Grčkoj, pored prelepih plaža, možee da vidite drevne spomenike, bezbrojna ostrva i prostrane planine.

 

Foto: Ryan Spencer on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka