Grčevi kod beba: Kako pomoći i bebi i sebi

Došli ste sa bebom iz porodilišta i divite se tom malom čudu koje bezbrižno spava i ponekad se „javi“ plačem. Međutim, porodičnu idilu već posle nekoliko dana ili nedelja prekida bebino sve glasnije i sve duže plakanje praćeno crvenilom na licu, stisnutim pesnicama i nogicama savijenim do stomaka. Šta god da ste pokušali niste uspeli da smirite svoju bebu, a da stvar bude još gora ove stresne epizode postaju sve učestalije i traju po nekoliko sati. Dobro došli u svet „kolika“.

Kolike, poznatije kao grčevi kod beba, nisu bolest već stanje koje se vrlo često manifestuje kod potpuno zdravih beba. Otprilike svaka peta beba pati od kolika, što roditelje dovodi do frustracije i iscrpljenosti.

Ukoliko se ove neprijatne epizode javljaju najmanje tri dana u nedelji, traju najmanje tri sata dnevno i ponavljaju se najmanje tri nedelje zaredom, najverovatnije su u pitanju grčevi. Međutim, ako vam se čini da vaša beba preterano plače, možda je najbolje da posetite pedijatra.

Kako prepoznati grčeve kod beba – najčešći simptomi

Ne postoji tačna definicija ili uputstvo kako razlikovati kolike od običnog plača. Lekari tvrde da je obično plač izazvan grčevima intenzivniji, glasniji i jači od uobičajenog plakanja. Bebe prosto izgledaju neutešno.

Kako možete sa sigurnošću da znate da vaša beba ima grčeve? Evo nekih najčešćih simptoma na koje treba obratiti pažnju:

 • U pitanju je pojava koja se ponavlja. Grčevi kod beba uglavnom slede „pravilo broja tri“, to jest: plač traje ukupno najmanje tri sata dnevno, najmanje tri dana u nedelji i najmanje tri uzastopne nedelje.
 • Plač se obično ponavlja u isto vreme svaki dan (najčešće u kasnim popodnevnim i ranim večernjim satima).
 • Čini vam se da vaša beba plače bez razloga (presvučena je, nahranjena, naspavana).
 • Beba skuplja noge i stiska šake, generalno više pomera i noge i ruke.
 • Dok plače zatvara oči ili ih širom otvara, nabora obrve i na kratko zadržava dah.
 • Aktivnost creva se povećava, pa su učestaliji gasovi ili bljuckanje.
 • Beba mahnito traži bradavicu kako bi jela, a zatim je odbacuje uz plač. Ili se budi uz vrištanje samo nekoliko trenutaka nakon što zaspi.

Simptomi uz grčeve koji ukazuju na ozbiljniji problem

Povraćanje, dijareja, temperatura ili pojava sluzi ili krvi u stolici nisu simptom kolika. Ako vaša beba ima neke od ovih simptoma, posetite lekara.

Takođe, ako vaša beba neutešno plače, a uz to ne dobija ili gubi na težini, možda postoji još neki zdravstveni problem i potrebno je obratiti se lekaru.

Pozovite lekara ako:

 • Uopšte ne možete da smirite bebu, čak ni na par minuta.
 • Beba ne sisa kao inače (slabo vuče dojku ili flašicu).
 • Ne voli da je drže i dodiruju.
 • Ima „čudan“ plač koji zvuči kao da je nešto boli.
 • Ima dijareju ili krv u stolici.
 • Ima problema sa disanjem.
 • Manje je pospana nego inače.
 • Jede manje nego obično.
 • Ima povišenu temperaturu.
 • Povraća.
 • Ima manje mokrih pelena nego inače.

Ne libite se da pitate lekara za savet i ako ste „van sebe“. On vam može pomoći da se smirite i reći vam kako da se nosite sa kolikama i tako smanjite stres.

Kad se javljaju grčevi kod beba?

Tačan uzrok pojave kolika i dalje predstavlja misteriju, ali stručnjaci su usaglašeni da genetika nema veze sa tim, niti trudnoća ili porođaj. Ako beba neutešno plače za to niste vi krivi, niti znači da ste loš roditelj ako ne možete da smirite bebu.

Pošto ne postoji tačan uzrok, postoje neke teorije o mogućim uzrocima kolika:

Nezreo sistem za varenje. Varenje je ogorman zadatak za bebin gastrointestinalni sistem. Hrana, odnosno mleko, ne stiže da se potpuno razgradi što uzrokuje bol zbog gasova u crevima.

Gastroezofagealni refluks (GERD). Ovo je stanje kada se sadržaj iz želuca ili želudačna kiselina vraćaju u jednjak što dovodi do bljuckanja. Istraživanja su pokazala da GERD može da bude okidač za kolike. Dobra vest je da većina beba preraste GERD u prvoj godini.

Osetljivost na mleko. Neki stručnjaci veruju da su grčevi kod beba posledica alergije na proteine iz kraljvljeg mleka koji se nalaze u mlečnim formulama ili intolerancija na laktozu. U retkim slučajevima se dešava da su grčevi kod dojenih beba izazvani ishranom majke. U svakom slučaju osetljivost na mleko može da izazove bol u stomaku.

Preterana stimulacija. Bebe sa mesec dana postaju osetljivije na nadražaje u njihovoj okolini. Prestimulisana čula rezultiraju plačem na kraju dana kako bi se bebe oslobodile stresa. Prema ovoj teoriji, grčevi kod beba prestaju kada beba nauči da filtrira stimulanse iz okoline.

Hrana koja izaziva grčeve kod beba

Iako nema naučne potvrde da li i koje namirnice mogu da izazovu kolike, veruje se da određena hrana koju majka jede može izazvati nadimanje i bol u stomaku bebe. Naravno ovo se odnosi samo na dojene bebe, a među nepoželjnim namirnicama su kupus, karfiol, brokoli, čokolada, luk, kravlje mleko. Kofein i nikotin u majčinom mleku mogu da izazovu razdražljivost kod beba.

Do kada traju grčevi kod beba?

Odmah da vas utešimo, grčevi kod beba ne traju večno iako vam se sada tako čini. Uglavnom počinju kada beba ima dve ili tri nedelje, vrhunac dostižu oko šest nedelja, a potpuno prolaze sa 10 – 12 nedelja

Do trećeg meseca većina dojenčadi koja su imala kolike su „izlečena“. Grčevi kod beba mogu iznenada prestati, ili se postepeno završavati. Malo znanja i mnogo strpljenja pomoći će vam da preživite ovaj period, koji je težak kako za bebu, tako i za majku.

Kako pomoći bebi koja ima grčeve?

Ako uvek odgovorite na bebin plač (bez obzira na to šta je uzrok tog plača), tako što ćete uzeti svoju bebu i priviti je na grudi, time joj dajete do znanja da ste uvek tu za njih, iako ih to ne može uvek smiriti. 

Kada nastupi epizoda sa kolikama i plakanjem, možete da pokušate nešto od sledećih predloga kako bi se beba smirila.

Položite bebu na stomak, preko svog stomaka ili krila. Promena položaja može da bude od pomoći, a možete i kružnim pokretima trljati bebina leđa što na njih deluje umirujući i pomaže im da podrignu i tako se oslobode viška vazduha iz creva.

Masirajte bebin stomačić ili stavite ugrejanu pamučnu pelenu preko njega. Pelenu možete zagrejati peglom ili držeći je na radijatoru ukoliko je zimski period. Samo pazite da ne bude prevruća. Takođe postoje termofori protiv grčeva kod beba.

Neke bebe umiruje sisanje, ali ako ste je nedavno nahranili ponudite joj dudu.

Takozvana bela buka takođe deluje umirujuće na bebe. Na YouTube-u možete pronaći mnoštvo različitih zvukova.

Ponekad je bebi potrebno da promeni prostoriju da bi se smirila, ili ukoliko previše ljudi ima u prostoriji pokušajte da je udaljite od gužve.

Ako ste vi previše nervozni beba to može da oseti. U takvim situacijama neka bebu pričuva neko drugi na kratko.

Grčevi kod beba često deluju frustrirajuće na roditelje zato je potrebno da znate da to ne traje zauvek. Da bi beba bila srećna, i mama mora da bude srećna i zadovoljna. Kada ste pod stresom, učinite nešto za sebe. Zamolite partnera, majku, sestru ili ko vam je već na raspolaganju da pričuva bebu sat vremena, a vi uradite nešto za sebe. Odspavajte, prošetajte, vidite se sa drugaricom, uradite bilo šta zbog čega ćete se osećati prijatnije.

Čaj protiv grčeva kod beba

U ublažavanju kolika mogu vam pomoći čajevi napravljeni od biljaka koje dokazano deluju umirujuće na stomak, a to su kamilica, sladić, komorač, nana, matičnjak. U apotekama postoje razni čajevi namenjeni dojiljama i bebama koje imaju grčeve, a koji sadrže navedene biljke.

Među najpopularnijim proizvođačima su Bibilibi, Plantax, Hipp, Humana.

Kapi za grčeve kod beba

Majke često najpre probaju prirodne načine za ublažavanje grčeva kod beba, ali kada epizode plakanja postaju sve učestalije, u pomoć pristižu i kapi za grčeve kod beba.

Na tržištu ima nekoliko proizvođača i sve kapi su efikasne, ali morate pronaći one koje odgovaraju vašoj bebi.

Espumisan kapi sadrže simetikon koji razgrađuje mehuriće vazduha koji se nalaze u crevima i želucu. Colief i ColiPrev kapi sadrže laktazu, enzim koji pomaže razgradnju laktoze u mleku. Colikind su homeopatske kapi protiv infantilnih kolika i nadimanja kod beba. 

Nekim bebama pomažu i probiotske kapi poput BioGaia, Waya ili Bebicol.

Kim za grčeve kod beba

Seme kima koristi se vekovima unazad za lečenje zdravstvenih problema, naročito respiratornih poremećaja, upala i grčeva kod beba, dece i odraslih.

Dokazano je da kim poboljšava varenje jer stimuliše lučenje digestivnih enzima zbog čega se koristi protiv kolika.

U apoteci možete da kupite čaj od kima za bebe, ili sami da napravite kod kuće. Da biste skuvali čaj od semena kima za vašu bebu, u 100 ml ključale vode sipajte pola kašičice zdrobljenog semena kima. Poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta a zatim procedite. Bebi dajte topao čaj, u malim gutljajima.

 

Foto: Katie Smith; Kelly Sikkema on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka