Glog – Biljka koja ubada u srž zdravlja

Glog važi za jednu od najvrednijih biljaka u svetu i na našim prostorima po pitanju lekovitosti, a naročito dobro utiče na srce i najrazličitije probleme sa srčanim mišićem i krvnim sudovima, te je po tome najpoznatiji. U lekovite svrhe koriste se cvetovi, listovi i plodovi gloga bez peteljke, a kao takav, ovaj lek ćete često sretati i u homeopatiji. Konzumira se najviše u vidu čaja, ali i u drugim oblicima, u vidu tinkture, kapi i slično. Njegova svojstva primećena su još u 14. veku, a kao lek protiv srčane hipertenzije se spominje već u 17. veku.  Savremena naučna istraživanja dokazala su da je glog provereno lekovitog dejstva, tako da nema razloga da ne isprobate ovu čudotvornu biljku.

 Šta je glog?

Glog raste u obliku grma ili oniskog razgranatog drveća sa bodljama i glatkom sivom korom, a pripada familiji ruža. Cveta krajem proleća, cvetovi su bele ili roze boje i formiraju cvasti, dok je  plod tamnocrvena koštunica. Zbog vremena cvetanja, zovu ga još i majskom ružom. Raste u Srednjoj Evropi, Severnoj Americi  i Aziji, u najrazličitijim staništima, a ukupno broji oko 250 poznatih vrsta. Na našim prostorima je takođe rasprostranjen u različitim staništima, na livadama, kamenitim planinama, pa čak i pored puta.

 Plod gloga

Plod gloga je crvene boje i okruglog oblika, a stručni naziv mu je Crataegi fructus. Bogat je kardiotoničnim aminima, glukozidima, oligomernim procijanidinima, flavonoidima, taninima, fosfornom kiselinom, mineralnim solima kalijuma, kalcijumom, natrijumom i fruktozom, a ovo je samo deo korisnih elemenata koji utiču na prokrvljenost srca, snagu kontrakcije, ujednačavanje srčanog ritma i normalizovanje krvnog pritiska. 

Plod služi za čajeve, koji su prijatnog ukusa koji se primenuje kod pritiska u predelu grudi, povišenog krvnog pritiska i blažih oblika oslabljenog srca, a kako utiče na centralni nervni sistem dobro deluje i kao opuštajući napitak.

Najčešće se sreću crveni, beli i crni glog, a sve tri podvrste su jednako lekovite i koriste se za iste namene. 

 Glog kao lek

Lekovita svojstva gloga poznata su od davnina, a spominju se još u mitologijama drevnih naroda. Kao lek za hipertenziju, prvi put se spominje 1695. godine, a onda su 1896. godine američki lekari Dženings i Klementis zvanično potvrdili njegovu delotvornost. Glog važi za jedan od glavnih saveznika u borbi protiv raznih bolesti i tegoba kao što su problemi sa srcem i krvnim pritiskom, nesanica i anksioznost, bolesti bubrega, mokraćnih puteva i bešike, a olakšava i tegobe u menopauzi. Glog se često koristi za cirkulaciju i potenciju, tako da je primena ovog magičnog bilja izuzetno široka.

 Čaj od gloga za srce

Čaj od gloga se najčešće koristi za srce, odnosno za lečenje i prevenciju tegoba koje su povezane sa krvnim sudovima i srčanim mišićem. Razlog leži u sastojcima koji se nalaze u ovoj biljci. Flavonoidi sprečavaju sužavanje krvnih sudova i čuvaju ih od oštećenja, što znači da direktno utiču i na snižavanje visokog krvnog pritiska, jačaju srčani mišić. Zbog svega toga, čaj od gloga se preporučuje i mlađim osobama, kao preventiva usled napornog i ubrzanog životnog tempa.

Dobra strana ovog napitka jeste i njegov prijatan ukus, tako da vam neće biti teško da se naviknete na njega.

Čaj protiv aritmije pravi se od kašike cveta i lista gloga, tako što mešavinu prelijete sa 2 dl kipuće vode i ostavite da odstoji oko dva sata. Ovako spravljen čaj možete piti dva puta dnevno, a važno je da čaj bude sveže napravljen. 

U slučaju usporenog rada srca, pomešajte 50 g cvetova i lišća gloga sa 50 g matičnjaka, od ove smese uzmite dve kašike i prelijte sa pola litre ključale vode. Čaj treba da odstoji dva sata, a potom ga popijte u toku dana.

Ako imate problem s krvnim sudovima, čaj od gloga može pomoći u nekoliko varijanti. Na primer, dovoljno je da pomešate po 25 grama gloga, belog luka, imele i rastavića, a onda dve kašike mešavine preliti sa 3 dl ključale vode i ostaviti da odstoji oko sat vremena. Čaj možete piti tri puta dnevno, po 1 dl, pola sata pre obroka.

Ukoliko već pijete određenu terapiju za krvni pritisak ili neki drugi dijagnostifikovan problem, nemojte piti čaj od gloga niti korsititi suplemente na njegovoj bazi pre savetovanja sa lekarom. 

Glogove kapi

Glogove kapi koriste se kao dodatak ishrani, a radi se o biljnim kapima sa ekstraktima lista i cveta gloga. Ove kapi koriste se zarad normalne srčane aktivnosti, povoljno utiču na snabdevanje organizma kiseonikom, ali imaju i umirujuće dejstvo, te se koristi za bolje spavanje i smanjenje napetosti. Dovoljno je da 2 do 3 puta dnevno po 20 kapi razmutite u vrlo malo tečnosti ili nakapate u usta i progutate bez ili uz malo tečnosti. Proizvod možete pronaći u biljnim i drugim apotekama, kao i u prodavnicama zdrave hrane.

 

Foto: Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka