Glikolna kiselina: koliko zaista pomaže?

Ako do sada niste čuli za glikolnu kiselinu, vreme je da saznate sve o ovom sastojku koji je postao jedan od miljenika antiejdž kozmetike. Naći ćete je svuda – u tonicima, serumima i kremama, ali i u kozmetičkim tretmanima koje nude specijalizovani centri. Radi se o jednoj od biljnih, odnosno voćnih (AHA – alfa hidroksi) kiselina, dakle – reč je o prirodnoj supstanci, koja se dobija preradom šećerne trske ili šećerne repe i rastvorljiva je u vodi. Zuči suviše jednostavno da bi bilo delotvorno?

Prema nekim istraživanjima, glikolna kiselina se koristi za lečenje preko 15 problema sa kožom, a među njima su akne, bore, pigmentacija, ožiljci, mitiseri i brojni drugi. To nam govori da ova magična supstanca može rešiti i nekoliko problema odjednom, a kako je sada zastupljenija nego ikada u kozmetičkoj industriji – savetujemo da probate nešto od dostupnih tretmana i proizvoda.

Kako deluje?

Glikolna kiselina ima veoma jednostavnu hemijsku strukturu i upravo u tome leži tajna njene efikasnosti – ovo svojstvo joj omogućava da dublje prodre u kožu. Samim tim, ima sposobnost da reguliše ćelijske procese koji su krivci za nastanak akni, bora, hiperpigmentacija i drugih problema na koži.

Pre svega, poznata je kao eksfolijant (dakle, ima svojstvo pilinga i otklanja mrtve ćelije kože). Glikolna kiselina je na taj način idealna za blago ljušćenje kože tako što podstiče odbacivanje izumrlih i stvaranje novih ćelija. Zbog toga se koristi kao saveznik u borbi protiv tvrdokornih akni i bubuljica, a ponekad u te svrhe i kombinuje sa salicilnom kiselinom i sličnim sastojcima. Osim toga, kozmetičari veličaju glikolnu kiselinu zbog antioksidantskog dejstva, odnosno zbog mogućnosti da spreči oksidaciju štetnih molekula, koji dovode do remećenja drugih molekula u ćelijama.

Kako dubinski deluje na kožu, glikolna kiselina se pokazala efikasnom u otklanjanju hiperpigmentacija na koži – a znamo koliko novonastale fleke mogu biti uporne. To postiže ubrzavanjem ćelijskog metabolizma, snabdevajući ih vodom i hranljivim materijama, što dovodi do regeneracije ćelija koje su pretrpele oštećenja usled prekomernog sunčanja i drugih faktora koji utiču na promenu pigmentacije kože. Iz istog razloga, proizvodi i tretmani na bazi glikolne kiseline oslobodiće vašu kožu ožiljaka od akni.

Za one koji imaju dermatoloških problema kao što su ekcem, psorijaza, rozacea, glikolna kiselina je jedno od rešenja, ali preporučujemo da, ako je ovo vaš slučaj, odlučite za savetovanje i tretman kod stručnog lica, pre nego da sami eksperimentišete sa glikolnom kiselinom. Stvar je u tome što kod oštećene kože morate biti pažljivi sa koncentracijom ove kiseline u proizvodima, o čemu će biti reči u narednim redovima.

Možda i najpopularnija po svom antiejdž efektu, glikolna kiselina se sada nalazi u skoro svim proizvodima protiv starenja kože. Kako prodire duboko u kožu, podstiče proizvodnju kolagena, što koži daje elastičnost i čvrstinu, a reguliše i dubinu finih linija i bora.

Kako uvesti glikolnu kiselinu u dnevnu rutinu?

Pre svega – pažljivo. Glikolna kiselina može biti prilično invazivna, tako da morate obratiti pažnju na koncentraciju ovog sastojka u proizvodima. Nakon prvog nanošenja, očekujte blago peckanje koje treba da prestane nakon nekoliko sekundi. Ako ste početnik u ovome, nemojte koristiti proizvode sa koncentracijom glikolne kiseline većom od 10 odsto. U nekim serumima namenjenim kućnoj upotrebi možete pronaći i do 30% udela glikolne kiseline, ali savetujemo da takve proizvode ostavite za kasnije, kada budete sigurni da se vaša koža adaptirala najpre na niže koncentracije.

U kozmetičkim tretmanima može se koristiti i do 70% glikolne kiseline, što zavisi od problema koji tretirate. Ovakve tretmane može primenjivati samo stručno lice zbog mogućih problema koje izaziva kao što su crvenilo, iritacije i slično.

Period nakon letnjeg odmora, od jeseni nadalje, idealan je za uvođenje glikolne kiseline u dnevnu rutinu, odnosno za tretmane na ovoj bazi, dok biste ove proizvode trebalo da izbegavate tokom sunčanih dana, zbog fotosenzitivnosti.

Što se tiče samih proizvoda koje možete koristiti, za početak je možda najbolje da krenete sa tonikom na bazi glikolne kiseline, koji će temeljno očistiti pore. Pošto nakon tonika nastavljate sa redovnom rutinom,  ovo će biti dobar test da proverite kako vaša koža reaguje na proizvod. Osim toga, dostupni su serumi, kreme i maske sa glikolnom kiselinom.

Nemojte koristiti glikolnu kiselinu u kombinaciji sa drugim kiselinama – neće dati željeni efekat, a možete izazvati i kontraefekat. Kombinacije kiselina se, uprkos tome, pojavljuju kao osnova raznih kozmetičkih tretmana, koji su efikasni jer se izvode pod kontrolisanim uslovima, a što kod kuće ni u kom slučaju ne treba da pokušavate. Isto tako, zaboravite na retinol ili vitamin C ako koristite glikolnu kiselinu. S druge strane, proizvodi na bazi hijalurona predstavljaju idealnu kombinaciju. Ako koristite glikolnu kiselinu u jutarnjoj rutini, ne zaboravite da stavite i kremu sa zaštitinim faktorom pre izlaska napolje.

U kojim slučajevima treba da izbegavamo glikolnu kiselinu?

Ako ste se podvrgli određenom kozmetičkom tretmanu poput hemijskog pilinga i njemu sličnih, nikako nemojte koristiti proizvode na bazi glikolne kiseline – ovo će za vašu kožu biti previše, kao piling posle pilinga. Isto važi i za nešto invazivnije tretmane, nakon kojih treba da delujete umirujuće na kožu. Takođe, ako je lice ili drugi tretirani deo tela pod upalom, sačekajte neko vreme, a onda se uz savet lekara odlučite za neki od tretmana na bazi glikolne kiseline.

 

 

Foto: Freepik

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka