Šta je fleksibilna dijeta i može li da vam pomogne

Svi smo barem jednom u životu pokušali da držimo dijetu. Ali, u moru dijeta koje danas postoje, kako da znamo koja je najbolja za nas? Fleksibilna dijeta je način kontrole telesne težine onako kako vama odgovara.

Fleksibilna dijeta zasniva se na makronutrijentima (proteini, ugljeni hidrati i masti), a ne na određenoj hrani koju smete ili ne smete da jedete. Ova dijeta sledi princip „kalorijskog deficita“, što znači da energetska vrednost hrane koja se konzumira mora da bude manja od energije koju potrošite.

U fleksibilnoj dijeti nema dobre ili loše hrane . Možete jesti sve što odgovara vrednostima makronutrijenata za jedan dan, umesto da ograničavate sebe u konzumiranju određenih namirnica.

Najpre morate izračunati BMR, odnosno stopu bazalnog metabolizma. To će vam reći koliko kalorija je potrebno vašem telu da bi pravilno funkcionisalo. BMR možete izračunati pomoću onlajn kalkulatora koji su dostupni na internetu.

Sledeći korak je izračunavanje TDEE, odnosno ukupne dnevne potrošnje kalorija. I za izračunavanje TDEE postoje takođe onlajn kalkulatori koji vam mogu biti od pomoći.

Kada izračunate svoj BMR i TDEE, utvrdite šta je vaš cilj. Da li želite da smršate? Nabacite mišićnu masu? Ili samo da održavate telesnu težinu? Ovo je veoma važno kako biste mogli da izračunate unos makronutrijenata. Procenat tih makronutrijenata zavisiće od tipa dijete koje želite da se pridržavate.

Makronutrijenti imaju različitu kalorijsku vrednost. Na primer, ugljeni hidrati i proteini imaju 4 kalorije po gramu, a masti 9 kalorija po gramu.

Izračunavanje kalorija je dobar početak, ali imajte na umu da vaše telo nije mašina. Ishrana bogata hranljivim sastojcima svakako je važna za zdravlje, ali kada držite dijetu to obično znači da morate da se odreknete skoro svih stvari koje volite, poput slatkiša.

Fleksibilna dijeta dozvoljava guilty pleasures. Jer ovde je važno koliko jedete, a ne šta jedete. Jedna krofna sadrži isti broj kalorija kao prepuna činija voća i povrća. Pa ako biste radije pojeli tu krofnu – samo izvolite.

Fleksibilna dijeta znači da nema zabranjenih namirnica, ali ona ne bi trebalo da bude izgovor za preterano konzumiranje slatkiša ili gaziranih napitaka. Vaša fleksibilna dijeta bi, kao i svaka druga dijeta, trebalo da se bazira na zdravim i neprerađenim namirnicama.

Prednosti i nedostaci u poređenju sa drugim dijetama

Fleksibilna dijeta vam pruža slobodu izbora u brojnim situacijama. Ako ste na nekom rođendanu, ne morate da gledate druge dok jedu tortu samo zato što ste na dijeti. Možete i vi da se zasladite, naravno nekim manjim parčetom.

Takođe, ova dijeta omogućava da se hrana koju jedete prilagođava vašem načinu života, a ne suprotno.

Iako vam dopušta neograničen izbor namirnica, fleksibilna dijeta nije za svakoga. Neki ljudi jednostavno nemaju samokontrolu.

Osim toga, dijeta se zasniva na makronutrijentima i zanemaruje važnost mikronutrijenata poput vitamina i minerala.

I na kraju, morate da računate svaki svoj zalogaj, što može da bude zaista opterećujuće.

 

Foto: Brooke Lark on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka