Fleke od bubuljica – Koliko je teško ukloniti ih?

Fleke od bubuljica često prave veći problem nego same bubuljice, a kako se često nalaze na licu, loše utiču na samopouzdanje i definitivno ne izgledaju lepo. U zavisnosti od samih bubuljica, fleke koje ostaju nakon što ste ih uklonili mogu biti manje ili više uporne pri uklanjanju. Mi vam donosimo neke od razloga zašto uopšte dolazi do ove pojave i kako da ih se najefikasnije rešite.

 Zašto nastaju fleke od bubuljica?

Fleke od bubuljica nastaju tako što se stvara novi sloj kože nakon što smo ih iscedili ili na neki drugi način uklonili. Te nove ćelije u sebi sadrže više melanina, tako da je i ovo područje tamnije od ostatka kože. Stvar se pogoršava i time što najčešće uporno dodirujemo to mesto na kom je bila bubuljica, izlažemo se suncu bez SPF krema i ne negujemo lice na adekvatan način. 

Fleke od bubuljica su u ravni sa kožom, tako da liče na hiperpigmentaciju, ali ono što ih razlikuje jeste uzrok nastanka (hiperpigmentacija je uzrokovana najčešće prekomernim izlaganjem suncu).

 

Koje su vrste fleka od bubuljica?

Postoji nekoliko vrsta fleka od bubuljica i zbog toga često možemo doći u zabludu o čemu se zapravo radi – da li je reč o običnim flekama, mitiserima ili nečemu trećem. U zavisnosti od tena i fleke će drugačije izgledati.

 Crvene fleke od bubuljica

Crvene fleke od bubuljica pogađaju osobe sa svetlijim tenom i boja im varira od svetlije roze do crvene. S obzirom na boju tena, ove fleke mogu biti prilično vidljive. Stručan naziv za ovaj vid fleka jeste postinflamatorni eritem. Ipak, ovaj problem je često lako rešiv jer nema oštećenja u dubljim slojevima kože.

Tamne i modre fleke od bubuljica

Tamne i modre fleke od bubuljica verovatno znače da ste bili „sam svoj majstor”, te cedili bubuljicu do iznemoglosti. Naročito ako se radi o potkožnim bubuljicama, ovaj proces može da bude bolan i dugotrajan, a posledice koje ostavlja možda su trajne. Ovakve fleke znače da se oštećenje nalazi u dermisu, odnosno da je dublje ispod kože.

 Gde se fleke od bubuljica najčešće javljaju?

Fleke od bubuljica najčešće se javljaju na licu, pa zato i predstavljaju toliki problem jer su upadljive. Druga područja koja pogađaju su leđa, noge i ređe, ruke

 Fleke od bubuljica na licu

Koža lica je masnija u odnosu na ostale delove tela jer je svakodnevno izložena spoljnim uticajima, pa kao odbrambeni mehanizam, proizvodi više sebuma, kojim se bori protiv nečistoća i spoljnih štetnih faktora. Zato su i bubuljice na licu najučestalije u poređenju s ostalim regijama, ali i najupornije i često utiču na samopouzdanje i psihičko stanje. Pokrivamo ih najčešće puderom i šminkom, što može biti velika greška i pogoršati stanje lica. Fleke koje nastaju posle ovih bubuljica mogu da budu jako uporne, a rešenje je u pravilnom tretiranju, pilinzima koji će sastrugati mrtve ćelije kože i na taj način vas rešiti fleka. U ozbiljnijim slučajevima, moraćete da se obratite kozmetičaru i uradite agresivnije tretmane.

 Fleke od bubuljica na leđima

Bubuljice na leđima su nezgodne zbog nepristupačnosti područja, a često se dešava da se ovde razvijaju i bolne potkožne bubuljice. Fleke od bubuljica na leđima rešićete uz pomoć pilinga tela. 

Fleke od bubuljica na rukama i nogama

Fleke od bubuljica na rukama i nogama su problematične jer takođe mogu biti jako vildjive, a javljaju se nakon bubuljica koje su uzrokovane neadekvatnom higijenom, depilacijom ili brijanjem, alergijama, osipima, oboljenjima kože, ljuštenjem kože i slično. U zavisnosti od toga šta je uzrok pojave, fleka ćete se rešiti pravilnom higijenom i negom kože, pilinzima ili kozmetičkim tretmanima.

 Da li fleke od bubuljica mogu napraviti ozbiljan problem?

Fleke od bubuljica mogu napraviti ozbiljan problem jer narušavaju izgled i psihičko stanje, naročito kada se radi o izrazito upaljenim i tamnim područjima koji se nalaze na vidljivim mestima, pre svega na licu. Iako je ovo više estetski nego zdravstveni problem, fleke od bubuljica nisu zanemarljive zato što utiču na svakodnevicu, izazivaju brigu i pomeraju sav fokus na ovaj problem. Zato, treba da reagujete preventivno, ali i da se negujete na pravilan način i uz savete stručnog lica.

 Kako ukloniti fleke od bubuljica?

Fleke od bubuljica uklonićete tretmanima kod kuće, ili, još bolje, tretmanima kod kozmetičara koji osim što poseduje adekvatnu profesionalnu kozmetiku, poseduje i aparaturu koju sasvim sigurno ne možete koristiti u kućnim uslovima. 

Kao efikasni kućni tretmani protiv fleka od bubuljica najčešće se preporučuju pilinzi i proizvodi na bazi vitamina C koji ima moć da ukloni fleke na koži, zatim proizvodi na bazi retinola, azelainske kiseline, beta karotena i sličnih sastojaka, a koje možete naći u svakoj većoj drogeriji. Isto tako, i za ovaj problem postoje prirodni lekovi poput meda, sode bikarbone, limuna, kurkume, aloe vere…

Ukoliko želite da se prepustite rukama stručnjaka, što je sasvim sigurno najsigurniji izbor, postoji zaista mnogo tretmana koji vam mogu pomoći da se rešite i fleka od bubuljica, ali i drugih sličnih nepravilnosti na koži. 

 Kozmetološke metode uklanjanja fleka i ožiljaka od bubuljica

Kozmetološke metode uklanjanja fleka i ožiljaka od bubuljica bazirane su na različitim kiselinama, vitaminima i drugim sastojcima koji prodiru dublje u kožu i u zavisnosti od tretmana, adekvatnom aparaturom skidaju mrtve slojeve kože. Tajna efikasnosti ovih tretmana je u tome što ovi kokteli sadrže optimalnu kombinaciju različitih aktivnih sastojaka, koji u kombinaciji sa određenim „alatima” na adekvatan način rešavaju problem, ali i u tome što će stručno lice znati da odredi tip vaše kože i da u skladu s tim nađe pravo rešenje.

 Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je trenutno jedan od najpopularnijih tretmana koji pomažu koži da se regeneriše, ublažava bore, sužava pore, ublažava hiperpigmentacije i pozitivno utiče na opšte stanje kože. Radi se o pilingu kože dijamantskim kristalima, a istovremeno se uz pomoć vakuum sonde vrši masaža lica, tako da podstiče cirkulaciju i drenažu. 

Tretman je potpuno bezbedan za sve tipove kože, ali i potpuno bezbolan. U odnosu na tip kože se određuje i stepen agresivnosti tretmana koji se može primeniti. Ovaj tretman će omogućiti regeneraciju ćelija kože, zbog čega se često primenjuje kod fleka i ožiljaka od bubuljica.

Efikasnost mikrodermoabrazije je u tome što sloj po sloj skida mrtve ćelije kože, a istovremeno podstiče stvaranje novih, zdravih slojeva, zbog čega i jeste glavni izbor za oporavak lica od fleka i ožiljaka.  

 Lasersko uklanjanje fleka od bubuljica

Lasersko uklanjanje fleka od bubuljica je dobro poznata metoda koja uklanja i ove i druge nepravilnosti na koži veoma efikasno, a rezultati su vidljivi odmah. Za potpuni efekat, u zavisnosti od intenziteta fleka od bubuljica, možda će biti potrebno ponoviti tretman nekoliko puta u određenim vremenskim razmacima. 

Laser funkcioniše tako što prodire samo u pigmentovani deo kože, dakle nema straha od oštećenja zdravih delova kože. Takođe, laser dopire do određene površine ispod kože i ne postoji mogućnost da prodre dublje, tako da se radi o potpuno bezbednoj metodi. 

 Hemijski pilinzi

Hemijski pilinzi baziraju se na koktelu različitih hemijskih supstanci koje su dovoljno efikasne da pokrenu procese u koži, te oljušte mrtve ćelije kože. I kod ovog tretmana je najpre potrebno dobro odrediti tip kože, kako hemijski koktel ne bi bio previše agresivan za vašu kožu. Hemijski pilinzi ne zahtevaju primenu bilo kakvih aparata, sve „rade” hemijski sastojci u koktelu koji se stavlja na kožu, tako da za ovaj tretman kažu da je „piling bez pilinga”.

 Uklanjanje fleka od bubiljica kod kuće

Naravno, pravilno tretiranje bubuljica i fleka od bubuljica možete uraditi i kod kuće, naročito ako želite da reagujete kao ,,prva pomoć” do odlaska kod kozmetičara. U tome će vam pomoći pilinzi koje možete čak i sami napraviti, ali i brojne maske, kreme i serumi koji sadrže korisne sastojke za ublažavanje ovakvih fleka. 

Savetujemo da dobro pročitate deklaraciju, odnosno sastav proizvoda, kao i da prema tipu kože odredite šta ćete od ponuđenog (a izbor je zaista veliki) kupiti. 

Maske za fleke od bubuljica

Maske na licu sa aktivnim sastojcima mogu da utiču na posvetljivanje fleka od bubuljica, kao i na hiperpigmentaciju, jer blokiraju pigment melanin, razgrađuju ga, sprečavaju ponovno stvaranje melanina i vraćaju prirodnu boju kože.

Maske na bazi askorbinske kiseline, vitamina C, sode, antioksidanasa, niacinamida, vitamina B3, meda, peršuna, kurkume, aloa vere, AHA kiseline, BHA kiseline i enzima. 

AHA kiseline su glikolna, mlečna i limunska, a u BHA kiseline spada salicilna kiselina. Enzimi dobijeni iz voća su takođe vrlo korisni jer razlažu površinske ćelije i regenerišu kožu. 

Masku možete napraviti i sami kod kuće, na bazi sastojaka koje sigurno imate u kuhinji. Jedna od takvih je japanska maska od krompira, pirinča i soka od limuna. Krompir operite i isecite na kriške, a potom meljite dok ne dobijete kašastu smesu. Pirinač treba da skuvate dok ne postane skroz mekan, a zatim i njega izgnječite dok ne dobijete glatku pastu. Pomešajte ove dve smese, dodajte limunov sok, a onda masku nanesite na lice i ostavite da odstoji 15-ak minuta i isperite mlakom vodom. Dovoljno je da masku nanosite tri puta nedeljno.

 Kreme za fleke od bubuljica

Kreme za izbeljivanje fleka od bubuljica bazirane su uglavnom na azelaičnoj i kojičnoj kiselini, koje osim što deluju na potamnele delove kože, sprečavaju i nastanak novih. Mnogi preporučuju n kremu za uklanjanje fleka od bubuljica na bazi hidrohinona.

Takođe, mnoge kozmetičke kuće koje proizvode medicinsku kozmetiku, kao što je na primer Eucerin, poseduju i linije proizvoda koje su namenjenje upravo ovom problemu – uklanjanju fleka od bubuljica, hiperpigmentacija i drugo. 

 Piling za fleke od bubuljica

Poznato je da piling uklanja mrtve slojeve kože, tako da je ovo jedan od najsigurnijih načina da kod kuće počnete sa negom i uklanjanjem fleka od bubuljica. Piling, pa i onaj najobičniji, koji možete napraviti na bazi esencijalnih ulja i sode ili kukuruznog brašna, ljušti mrtve slojeve kože, što ćete osetiti kao blago grebanje na licu, a uz pomoć specijalnih četki ili sunđera koje možete naći u svim drogerijama, podstaći ćete ovaj proces i dodatno pomoći guljenju mrtvih slojeva kože. 

U slučaju fleka od bubuljica, piling je preporučljiv jer podstiče i stvaranje novih slojeva kože, te u tom smislu predstavlja adekvatno rešenje. 

Kako sprečiti pojavu fleka od bubuljica – Preventiva

Da biste sprečili da fleke od bubuljica uopšte i nastanu, potrebno je da delujete preventivno i da, ako se bubuljica već pojavila, pokušate da obuzdate ruke da krenu u tom pravcu. „Kopanje” bubuljice, raščešavanje i slično, iako vas privremeno oslobađaju ružne bubuljice ili čak bola koji proizvodi, zapravo su najgore što možete da uradite za svoje lice. Prljavština ovde lako dospeva, tako da može doći i do infekcije, a s obzirom na jačinu pritiska, koža oko bubuljice postaje modra i crvena, te sve deluje i upadljivije nego što je bilo, a nakon svega ostaju – fleke. 

Zato, preporučljivo je da se negujete pilinzima i sredstvima za umivanje koji čiste kožu, a tek onda da stavljate serume, kreme, maske i druge proizvode za svakodnevnu rutinu. Na ovaj način ćete sprečiti nakupljanje sebuma u porama zbog čega i dolazi do pojave bubuljica. 

Naravno, izbalansirana ishrana i dovoljan unos tečnosti su uvek preporučljivi, pa i kada su u pitanju problemi s kožom.

 

 

Foto: Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka