Zdrave ideje za Uskrs: Farbanje jaja prirodnim bojama

Ukoliko ste se ove godine odlučili za farbanje jaja prirodnim bojama, osim tradicionalnog bojenja u lukovini, postoje namirnice i začini koji vam mogu pomoći da dobijete autentičnu boju bez upotrebe ikakvih hemijskih sredstava.

Da jaja tokom pripreme ne bi pucala, savetujemo da ih izvadite iz frižidera ranije, najbolje da ih ostavite na sobnoj kako temperaturi da „prenoće“.

Crvena

Za intenzivnu crvenu boju jaja možete da skuvate u soku od višanja, šipka ili ih kuvajte sa ljuskama ljubičastog luka. Za tamnocrvenu boku umesto vode sipajte sok od brusnica i stavite cveklu.

Braon

U vodu u kojoj ćete kuvati jaja dodajte jaku domaću ili instant kafu, a možete i jaja kuvati zajedno sa ljuskama oraha. Ako se odlučite za varijantu sa kafom – dve kašičice mlevene kafe pomešajte s 300 mililitara vrlo jake hladne ili vruće kafe pa dodajte dve kašičice belog sirćeta.

Zelena

Ako želite zelena jaja, jednostavno u vodu u kojoj kuvate jaja dodajte listove svežeg spanaća.

Plava

Plavu boju dobićete pomoću listova ljubičastog kupusa ili sokom crnog grožđa. U vruću vodu dodajte 600 grama naseckanog ljubičastog kupusa. Za svetliju boju držite jaja oko pola sata, a ako želite intenzivniju boju, ostavite ih u frižideru preko noći.

Narandžasta

Za narandžasto obojena jaja ljuske crnog luka ili šargarepu skuvajte zajedno sa jajima, u vodu za kuvanje jaja dodajte čili-prah ili mlevenu crvenu papriku. Ne zaboravite da dodate dve kašičice belog sirćeta.

Žuta

Ako želite da jaja obojite u žuto možete da sa jajima skuvate koru limuna, pomorandže ili vrhove šargarepe. Za dobijanje intenzivne žute boje u vodu možete dodati začine poput kurkume ili mlevenog kumina.

Ružičasta

U vrelu vodu stavite oko 800 grama iseckane cvekle i tako skuvajte jaja. Na početku će možda izgledati tamnosmeđe, ali kada se osuše, jaja će dobiti nežnu ružičastu boju.

Srebrna

U 800 mililitara obične vode dodajte 800 grama smrznutih borovnica. Pustite da se borovnice u vodi u potpunosti odmrznu i dođu na sobnu temperaturu, pa ih procedite. U to stavite skuvana jaja i ostavite u frižideru preko noći.

Ljubičasta

Da biste dobili ljubičastu boju, sa jajima kuvajte i sušene borovnice. Što više borovnica – to će boja biti intenzivnija.

Savet +

Sirće se dodaje kao učvršćivač boje – ako bojite crvenim lukom ili začinima, obavezno ga dodajte, ali ne i ako za farbanje jaja koristite voće i povrće jer će boju pretvoriti u sivu ili smeđu. Na litar vode idu dve kašičice sirćeta. Takođe, ukoliko želite jaču boju, jaja moraju da odstoje nekoliko sati u obojenoj vodi.

 

Foto: Monika Grabkowska on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka