Koliko ste upoznati sa estetskom ginekologijom?

 

Da – i ginekologija ima svoju granu koja se naziva estetskom i relativno je nov pojam u ovoj oblasti medicine. Iako možemo naslutiti koji je zadatak estetske ginekologije, zapravo vrlo slabo poznajemo njenu praksu koja polako postaje svetski trend. Suština estetske ginekologije je u estetskom, ali i funkcionalnom poboljšanju stanja najosetljivije ženske regije, koji znatno utiču na kvalitet života svih žena, a pogotovo ako govorimo o promenama tokom menopauze i njenih faza. Prema nekim istraživanjima čak 85 % žena se susreće sa nekim od problema intimnog područja.

Metode estetske ginekologije (hirurške i nehirurške) mogu promeniti izgled vagine, umanjiti suvoću, ublažiti tegobe prilikom uriniranja, vratiti vlažnost vagine, povećati elastičnost i mnogo toga drugog. Iako je ovo grana koja će se u budućnosti zasigurno još razvijati, vreme je da se uputimo u njena trenutna dostignuća koja nam donose lepši i lakši život.

Tabu tema?

Savremeno doba donelo je i sveprisutan imperativ mladolikosti, ali se u ovom kontekstu retko spominje intimna regija žena. Ova tema uglavnom izaziva neprijatnost kod pripadnica lepšeg pola, čak i onih mladih te su mnoge devojke nesigurne kada je reč o izgledu intimne regije, dok se često javljaju i tegobe tokom seksualnih odnosa koje dovode i do izbegavanja intimnosti.  Iako neki poduhvati poput laserskih (tzv. orošavanje vagine) već nisu nepoznanica, postoji i niz drugih tretmana koji se koriste u svrhe poboljšavanja funkciija vagine, kao i njenog lepšeg izgleda. Znamo da za mišiće ove regije postoje i brojne vežbe koje ojačavaju zidove bešike i drugih organa, pa se naročito preporučuju ženama u zrelijem dobu, ali čini se da smo nedovoljno obavešteni o drugim mogućnostima kada je u pitanju podmlađivanje reproduktivnog sistema.

UGA – da li znate o čemu je reč?

Urogenitalna atrofija (UGA) je zajednički naziv za brojne tegobe koje pogađaju žene zrelijeg doba, a koje su uzrokovane sve manjom produkcijom estrogena. Iako se radi o prirodnom procesu starenja, žene se susreću sa neprijatnostima i promenama kao što su svrab, peckanje, suvoća, bolni odnosi, učestalo mokrenje (i noćno mokrenje), učestale infekcije, gubitak volumena stidnih usana i mnogim drugim. Ovi problemi utiču na psihičko stanje pripadnica lepšeg pola, na gubitak samopouzdanja i izbegavanje intimnih odnosa. Kako biste delovali preventivno ili ublažili simptome, biće potrebno da se posavetujete sa ginekologom u vezi sa načinom kako da poboljšate kvalitet, odnosno strukturu vagine, prokrvljenost zidova, vlažnost, dok će ovakva regeneracija umanjiti i podložnost infekcijama.

O ovim tegobama žene nerado govore i lekaru se obraćaju onda kada simptomi ozbiljnije uzimaju maha. Ipak, dobro je znati da se ove poteškoće mogu rešiti uz pomoć različitih lubrikanata, vaginaleta, pa čak i hormonske terapije, dok je estetska ginekologija koncentrisana upravo na ovakve nuspojave starenja kod žena.

 

Metode estetske ginekologije

Lasersko podmlađivanje

Ovaj vid antiejdž tretmana u ginekologiji poznat je još i pod kolokvijalnim nazivom orošavanje vagine, a suština je u primeni lasera u intimnoj regiji kako bi se ublažile tegobe poput suvoće, peckanja, čestih iritacija, bolnih odnosa, otežanog i/ili nekontrolisanog mokrenja i drugih. Laser deluje na zidove vagine, putem sonde koja je prilagođena intimnoj regiji, a rezultat je površinsko pravljenje mikropovreda koje poboljšavaju prokrvljenost, proizvodnju kolagena i elastina unutar zidova vagine, reorganizaciju tkiva mukoze vagine i donjeg urinarnog trakta, što dovodi do boljih seksualnih funkcija, smanjenja tegoba menopauze i regulisanja urinarnog trakta. Drugim rečima, poboljšavaju se tonus i elastičnost intimne regije. Laserski tretman ne zahteva mnogo vremena pri oporavku, a već nakon tri dana se sve nuspojave (najčešće samo crvenilo) povlače. Za postizanje maksimalnog efekta biće potrebno ponoviti tretman tri puta u razmaku od četiri do šest nedelja.

PRP ginekološki tretman

PRP ili vampirski tretman postao je hit zahvaljujući primeni sopstvene krvi pacijenta (trombocita i faktora rasta) zarad poboljšanja kvaliteta kože. Kada govorimo o PRP-u u ginekologiji, primena krvne plazme u terapijske svrhe odnosi se pre svega na regeneraciju vagine i njenog spoljašnjeg dela. Ova metoda bazirana je na uzimanju uzorka krvi pacijenta, a potom na centrifugalnoj obradi kako bi bila dobijena visokokoncentrovana plazma. Na ovaj način obrađena krvna plazma pomaže vaskularizaciji i aktiviranju fibroplasta koji dalje proizvode kolagen. PRP se ubrizgava u precizno određena mesta, u posebne tačke intimne regije, odnosno u predeo vulve ili vagine, a rezultati idu u pravcu pojačavanja vlažnosti i sprečavanju nekontrolisanog oticanja urina, dok plazma stimuliše rast krvnih sudova i utiče na proliferaciju žlezdanog tkiva te poboljšava njihove funkcije, dok se zidovima vagine vraća elastičnost, što sve zajedno dovodi do podmlađivanja vagine, smanjenja tegoba i boljeg seksualnog života. Tretman se sprovodi u nekoliko serija, najčešće tri, u periodu od dva do tri meseca. Rezultati mogu trajati i do dve godine. PRP važi za tretman budućnosti koji na najprirodniji mogući način obnavlja tkiva.

 

Hemijski piling intimne regije

Jedan od omiljenih kozmetičkih tretmana, koji je tradicionalno najefikasnija metoda uklanjanja mrtvih ćelija sa kože, smanjivanja hiperpigmentacija i drugih nepravilnosti, primenjuje se i na najintimnije delove ženskog tela. Svrha pilinga je uklanjanje fleka (hiperpigmentacija), izbeljivanje kože u predelu usana, prepona i anusa i poboljšanje tonusa kože (zatezanje). Kao i kod primene na drugim regijama, odabir kiselina mora biti naročito pažljiv.

Uvećanje Grafenbergove tačke

Čuvena G tačka o kojoj postoje različiti mitovi kada je reč o seksualnim zadovoljstvima kod žena, nalazi se na 5 do 8 cm od vaginalnog otvora. Poznato je da G tačka ima značajnu ulogu kao erogena ženska zona, koja je zadužena za seksualno uzbuđenje te predstavlja čestu preokupaciju i žena i muškaraca. Uvećanje ove regije podrazumeva ubrizgavanje hijaluronske kiseline koja povećava njenu površinu, čime se dobija bolji kvalitet intimnih odnosa.

Korekcija stidnih usana – labioplastika i hijaluronski fileri

Jedan od najtraženijih zahvata estetske ginekologije svakako je korekcija stidnih usana, naročito ukoliko su velike ili u velikom simetričnom neskladu, što je veoma čest problem. Osim toga, izgled stidnih usana se pogoršava nakon porođaja i pri ulasku u menopauzu. Tegobe koje muče žene sa ovim problemom su neprijatni i bolni odnosi, smetnje tokom obavljanja fizičkih aktivnosti, osećaj nelagode prilikom nošenja uske odeće ili kupaćeg kostima, poteškoće sa održavanjem higijene i, svakako, nedostatak samopouzdanja. I ovde u pomoć priskače hijaluronska kiselina, za koju već znamo da ispravlja brojne simetričke nepravilnosti na licu, kao i da daje volumen određenim regijama te se i u slučaju intimne regije koristi na sličan način, dok se kod nešto izraženijih problema primenjuje labioplastika, odnosno hirurška procedura. Labioplastički zahvat se može vršiti i u lokalnoj anesteziji, a oporavak zahteva oko pet dana mirovanja. Seksualni odnosi se mogu nastaviti nakon pet do šest nedelja od operacije.

Zatezanje vaginalnog mišića – vaginoplastika i mezoniti

Ova procedura primenjuje se kod opuštenog vaginalnog mišića, što najčešće dolazi kao posledica porođaja, povrede ili starenja. Opušten mišić uzrokuje pogoršan seksualni život kod žena, nemogućnost kontrole mokrenja i učestale urinarne infekcije. Vaginoplastika je hirurška metoda tokom koje se vrši privlačenje razvučenih opuštenih mišića, a krajnji rezultat je sužavanje vaginalnog otvora. Operacija se vrši u totalnoj anesteziji. Drugi način za zatezanje vaginalnog mišića su sve popularnije mezoniti, tretman koji je u antiejdž medicini poznat kao jedna od najefikasnijih lifting procedura. Reč je o ubrizgavanju specijalnih niti koje ispod površine kože stvaraju mrežu oko koje se nakuplja kolagen te dolazi do zatezanja i učvršćivanja kože, odnosno mišićne strukture.

 

 

Foto: Freepik

 

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka