Kako razviti kod deteta (a i sebe) emocionalnu inteligenciju

Kao roditelj, svojoj deci sigurno želite da budu srećna, ali većina roditelja donekle ograničava emocionalno izražavanje svoje dece.

Za to postoji nekoliko razloga od kojih su najčešća ova tri:

  • Društveno je neprihvatljivo pokazivati određene emocije ili disruptivno ponašanje u javnosti
  • Na emocionalno izražavanje se gledalo s negodovanjem u vašoj porodici
  • Određena ponašanja i emocije koje pokazuje vaše dete pokreću nerešene događaje iz našeg detinjstva

Što više razumemo sebe, budemo svesni sebe i trudimo se da lečimo traume iz prošlosti, to će naša deca više napredovati. Izazovi koje smo iskusili u prošlosti ne teraju nas automatski da stvaramo istu dinamiku i sa našom decom.

Zašto se ljutim na dete?

Zašto osećam bes kada se moje dete ponaša na određene načine? Zašto neki oblici ponašanja mene izvode iz takta, a mom partneru ne smetaju uopšte? Odgovor leži u našem detinjstvu, odnosno u tome kako je naš mozak bio programiran tokom detinjstva.

Pročitajte i: 8 načina da pomognete ćerki da izgradi samopouzdanje i samopoštovanje

Kada kažemo da nas je dete „dovelo do ludila“ ili smo zbog njega izgubili razum, to je zapravo istina. Neprijatna ili toksična sećanja sahranjujemo u svojoj podsvesti i ona mogu ostati pod zemljom dok ne odgajimo svoju decu. Kada se taj nedovršeni posao iz prošlosti ponovo aktivira, gubimo kontakt sa delom mozga koji je zadužen za egzegutivne funkcije, odnosno za donošenje odluka.

Šta mogu da uradim?

1. Izgradite svest o sebi.

Identifikujte trenutak u prošlosti koji je bio okidač, pronađite osnovni uzrok takvog ponašanja kako biste mogli da se vratite u sadašnjost. To se postiže radom na sebi, a najbrži put do izgradnje svesti o sebi je označavanje emocije koju ste osetili u tom trenutku.

2. Usmerite detetov bes i pridružite mu se u tome.

Svima nam je ponekad potreban bes, a kada emocije deteta eskaliraju to često utiče na celu porodicu. Pustite dete da iskaže svoje emocije, uključujući i bes. To ćete postići obezbeđujući mu sigurno okruženje za pokazivanje besa. Možda će dete imati potrebu da viče, vrišti ili udari kauč. Usmerite njegov bes, a razmislite i o tome da mu se pridružite. Kažite mu da svi imamo emocije koje moramo da izrazimo i pustimo da neka osećanja prosto prođu.

3. Zahvalite se.

Sigurno vam nikada nije palo na pamet da se zahvalite svom detetu što ima ulogu savetnika koji vam pomaže da se oslobodite negativnih emocija koje vučete iz prošlosti. Prednost „kopanja“ po ovom ranjivom delu je u tome što će vam otvoriti prostor za vaše buduće veze i odnose sa ljudima. I kao dodatnu pogodnost, pruža vam mogućnost da zaista stvorite prijatniji i zdraviji odnos sa svojim detetom.

Tajmaut

Da li tajmaut, odnosno vremenska ograničenja, funkcionišu u situacijama izliva besa? Odgovor je i da i ne. Zavisi od toga šta očekujemo da ćemo postići tajmautom. Ako želite da vaše dete promeni ponašanje – tajmaut vam neće pomoći. Ovu metodu je najbolje koristiti za „resetovanje“, odnosno za regulaciju emocija i podsticaj na kritičko mišljenje. Kada istekne tajmaut, razgovarajte sa detetom o tome šta se dogodilo i zašto ste se oboje tako ponašali. Razmišljanje o događaju i „popravljanje grešaka“ će doprineti izgradnji kritičkog mišljenja i emocionalne svesti.

 

Foto: Orkun Azap on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka