Pogled vredan svakog koraka na vrhu „zašivene“ stene

Pogled od kojeg zastaje dah i čudo prirode udruženo sa čovekovim naporima da se sa njima izbori možda najbolje opisuju nagradu koja usledi nakon savladavanja najnezgodnijih stepenica na svetu. 

El Penjon de Gatape, to jest Stena Gatape ili samo Stena kako lokalno stanovništvo zove ovaj turistički biser Kolumbije, nekada davno bio je sveto mesto.

Monolitna stena na izuzetno strmoj strani ima 650 stepenika koji vode do njenog vrha. Pogled je spektakularan, ali se „plaća“ ne baš laganim usponom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Travel Inspiration (@my_travelinspos)

Ova džinovska stena usred ravnih krajeva izlgleda kao da je „zašivena“, a u stvari su to cik-cak stepenice koje vode do samog vrha. Ako ih savladate pružiće vam se neverovatan pogled na jezera i ostrvca Gatape.

Kamen je danas okružen prirodom, a nekada je to bilo nepregledno zelenilo. Onda je područje potopljeno, pa je sada svuda unaokolo vodena poljana.

Pogledajte i: Misterija: Ovo je “novi Bermudski trougao”

Stepenice su izgrađene pedesetih godina prošlog veka – nakon što je grupa prijatelja izmerila ovu stenu, neko je došao na ideju da izgradi stepenice do njenog vrha. I hvala mu na tome.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ♥ ʟɪʟʏ (@missyyu)

El Penjon de Gatape se nalazi na dva sata vožnje od Medeljina, drugog po veličini grada u Kolumbiji, i danas je jedna od najatraktivnijih turističkih atrakcija.

Kolumbijci, a i turisti je obožavaju iako je, zbog nagiba, zaita teško popeti se do vrha. Neki čak vole da dremnu na vrhu stene, kako bi se pripremili za silazak.

 

Foto: Charl Folscher on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka