Lepota je u podsticanju prirodnih kapaciteta kože, dr Svetlana Nikolić

Dr Svetlana Nikolić je kroz dugi niz godina bavljenja dermatologijom i estetskom medicinom pronašla svoju formulu lepote. U razgovoru sa dr Nikolić, želeli smo da otkrijemo koji su to trendovi u savremenoj estetskoj medicini koje neguje u praksi, šta preporučuje devojkama i ženama za kućnu negu, koje tretmane preferira u svojoj ordinaciji, kao i koji to estetski nedostaci najviše okupiraju pažnju njenih pacijentkinja.

  1. Vaša klinika, pored ostalog, nudi i estetske i dermatološke usluge – u kakvoj su vezi estetska medicina i dermatologija danas i da li se ove dve oblasti mogu odvojiti?

Dermatologija i estetska medicina su jako povezane i isprepletene. Dermatologija, kao nauka o stanjima i oboljenjima kože i estetska medicina, koja služi za ulepšavanje lica, imaju mnogo toga zajedničkog što se ne može odvojiti. Pacijentkinje najčešće dolaze zbog estetskih problema, odnosno starenja i opuštanja kože i pojave bora, a onda se požale i na različite kožne promene i probleme, koje ja kao dermatolog mogu da prepoznam. Nakon dermatološkog pregleda utvrđujemo da li se radi o dermatološkom oboljenju, koje potom i lečimo. Često postavimo dijagnozu rozacee, seboroičnog dermatitisa ili raznih vrsta ekcema, što zahteva posebnu negu za taj tip kože, pa čak i lekove, a na meni je da i ovde pomognem estetici lica. Osim toga, dermatologija je povezana sa estetskom medicinom jer se moraju poznavati karakteristike kože – postoje kontraindikacije za neki tretman te se ne smeju primenjivati kod određenih problema s kožom, dok, sa druge strane, svaki dermatološki problem ima svoj tretman koji mu najviše odgovara. Najpre je neophodno sanirati primarni problem i obezbediti zdravu kožu, a onda krenuti dalje sa tretmanima.

  1. Sa kakvim zahtevima Vam se najčešće obraćaju pacijentkinje i šta je ono što ih najviše muči?

Najviše ih muči pojava starenja kože, kada primete opuštanje i takozvani pad lica, kada se gubi tonus i pojave bore, što nam sve donose godine i što je potpuno prirodno. Primećujem da pacijentkinje čak i nisu toliko opterećene borama, koliko celokupnim izgledom lica koje nije kao pre i koje se vremenom menja. Koža više nije čvrsta, niti elastična. U mojoj ordinaciji taj problem uglavnom rešavamo hijaluronskim filerima, biorevitalizacijom, kolagen stimulatorima i sličnim antiejdž tretmanima.

3.Kako se borite protiv nerealnih želja pacijentkinja i koji savet im najčešće dajete u tim situacijama?

Kada sam upisivala medicinu vodila sam se time da pomažem ljudima u očuvanju zdravlja i dajem preventivne savete, što radim i danas. Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, nego celokupno blagostanje – psihičko, fizičko i svako drugo. Kada se bavite estetskom medicinom logično je da ste esteta po prirodi, što podrazumeva i davanje sugestija i saveta. Kada primetim da su želje pacijenata u neskladu sa onim što smatram stručnim, trudim se da ih posavetujem i dam svoje iskreno mišljenje. S tim u vezi, do sada nisam imala negativna iskustva, pacijenti me uglavnom rado poslušaju, a naročito oni koji kod mene dolaze godinama. I moj lični primer im često posluži kao inspiracija. Pacijenti i lekari bi trebalo da se međusobno prepoznaju na tom nivou i volim da kažem da koliko pacijenti biraju lekara, toliko i lekar bira pacijenta.

  1. Koliko je teško pratiti svetske trendove u estetskoj medicini danas, kada svaki dan viđamo nove metode i tretmane?

Danas su veoma važni kontinuirana medicinska edukacija i praćenje najnovijih trendova u estetskoj medicini. Promene u tehnikama i materijalima su uvek dobre ako su nabolje i u tom smislu treba pratiti trendove, što nije težak posao jer nam je danas sve dostupno – edukacije, informacije putem društvenih mreža i drugih izvora, radovi najvećih stručnjaka, susreti na kongresima i slično. U moru tih trendova, ja imam svoje kriterijume i tako filtriram novine koje do mene dolaze – a moja merila tiču se prirodne lepote i, pre svega, sklada, a onda se trudim i da izgledate koju godinu mlađe. Moj cilj je da pružim vrhunsku uslugu pacijentu kao krajnjem korisniku.

  1. Da li Vaš posao zahteva često pohađanje različitih obuka i edukacija i koji su njihovi praktični benefiti?

Sada su aktuelni različiti kongresi, što je veoma korisno u praksi zbog razmene iskustava i novosti koje se tom prilikom saznaju. Naročito su interesantna predavanja i radionice koje organizuju velike svetske kompanije – proizvođači materijala koje koristimo. Sa velikom radošću pohađam velike evropske kongrese estetske medicine, kao što su oni u Monte Karlu i Parizu, kao i evropske kongrese dermatologa koji se održavaju svake jeseni u različitim evropskim maetropolama. Uvek je korisno naučiti nešto novo ili razmeniti iskustva s kolegama.

  1. Da li su današnji trendovi u estetskoj medicini više okrenuti ka prirodnoj lepoti ili ka volumenizaciji pojedinih regija? S tim u vezi da li su zastupljenije operacije ili neinvazivne metode?

Polako se napušta trend volumenizacije lica, a na red dolazi biorevitalizacija, kojom se stimulišu fibroblasti, a koji dalje doprinose celokupnom zdravlju kože. Dakle, u pitanju su biostimulativni procesi koji daju rezultate na duže staze tako što podstiču samoobnavljanje kože, njenu sposobnost da se podmladi pomoću sopstvenih snaga. Tretmani biorevitalizacije bazirani su na određenom procentu hijaluronske kiseline, a tu su i drugi sastojci koji stimulišu sintezu kolagena, tzv. kolagen stim. Hijaluronska kiselina je postala primarna u sklopu brojnih tretmana, a do njene ekspanzije dolazi u poslednjih desetak godina, a naročito u poslednjih pet, koliko primećujem kroz svoju praksu. Koristimo je i za estetske korekcije, ali i za poboljšanje zdravlja kože. Uopšte, neinvazivni tretmani su uzeli primat nad plastičnom hirurgijom i idu u pravcu primene kolagen stimulatora i tretmana microneedling-a, dok plastična hirurgija predstavlja oblast za sebe, neophodnu u određenim situacijama Ne zaboravimo da je estetska medicina sama po sebi mlada grana medicine, koja se razvila tek u poslednjih dvadesetak godina.

7.Koji su najpopularniji tretmani u Vašoj klinici?

Hijaluronski fileri i botoks su najtraženiji, a sve više i pomenuta biorevitalizacije lica, kojom se ubrizgavaju gotovi preparati, odnosno, kokteli sa hijaluronskom kiselinom, aminokiselinama, vitaminima i drugim sastojcima. Regije koje se mogu na ovaj način tretirati su lice, vrat, dekolte i šake, sve problematične zone na kojima je starenje vidno izraženo. Među sve popularnije tretmane spada i PRP tretman, koji se sprovodi putem sopstvene krvi pacijenta. Moja predviđanja za buduću popularizaciju tretmana idu u pravcu microneedling-a, odnosno svih tretmana zasnovanih na tzv. bockanju, kao što su skinpen, dermapen, dermaroleri, koji takođe podstiču aktivnost fibroblasta, odnosno stvaranje kolagena i elastičnih vkalana. Uvek kažem da je mom timu najvažnije zdravlje kože pacijenata, to je primarni cilj, a onda i estetski sklad celine lica. Zato i naši pacijenti više ne insistiraju toliko na detaljima, na ispravljanju pojedinačnih nepravilnosti, koliko na celokupno zdravlje kože.

  1. Koje tretmane preporučujete mladim devojkama, a koje ženama u zrelijem dobu?

Mladim devojkama preporučujem tretmane poput mezoterapije, koji održavaju kvalitet i zdravlje kože, zatim PRP tretman koji je takođe pogodan za njih, a onda i minimalne korekcije hijaluronskim filerima, dok za zrelije žene preporučujemo hijaluronske filere, za vraćanje volumena, a onda i biorevitalizaciju i duboku hidrataciju lica skin busterom, kao i primenu kolagen stimulatora.

  1. U poslednje vreme je aktuelizovan i problem hiperpigmentacija. Kako se boriti protiv fleka na licu i koje korake možemo da preduzmemo i sami, kod kuće, kada je ovakva nega u pitanju?

Kao dermatolog po struci, uvek govorim da je primena krema za zaštitu od sunca neophodna preko cele godine, pa i tokom zime. Možete koristiti SPF zasebno ili u sklopu dnevnih krema, leti faktor 50, zimi 30 i to je prvi korak u nezi kože. Kremu sa faktorom možete naneti pre šminkanja i pre izlaska napolje. I zimi UVA i UVB zraci dolaze do kože i oštećuju je. Redovna primena SPF krema poboljšava kvalitet kože i primećujem kod svojih pacijenata, koji su počeli da koriste zaštitu od sunca ,da je koža postala kvalitetnija. Volela bih da opet zavlada trend neosunčane kože, kao nekada. Iako mi se čini da taman ten kao trend polako jenjava, i dalje viđam devojke i žene koje se prekomerno izlažu suncu i solarijumu. U tim situacijama kažem da ne vredi raditi nikakav tretman, ako će se one iznova sunčati. Štaviše, mnogo je slučajeva fotoejdžinga, gde za starenje kože nisu zaslužne godine, nego sunce. Za hiperpigmentacije preporučujem laserske tretmane, hemijske pilinge koji ljušte površinski sloj kože, zatim mezoterapije sa jačim koktelima koji izbeljuju kožu i druge. Sa dermatološkog stanovišta, ovaj problem rešavam i kao medicinski, različitim lekovima koji leče pigmentne lezije. S tim u vezi, ovde se može primeniti i PRP tretman koji je koristan protiv fleka, a koji podrazumeva ubrizgavanje krvne plazme obogaćene faktorima rasta. Drago mi je što velike svetske farmaceutske kompanije ulažu mnogo sredstava u ovu vrstu istraživanja.

  1. Dnevna i noćna rutina – još jedna aktuelna tema, koja često ume da frustrira jer ne možemo da shvatimo šta je to što nam je stvarno neophodno za svakodnevnu kućnu negu. Šta Vi preporučujete?

Ne treba mnogo komplikovati, nego pojednostaviti rutinu nege. Ne treba vam mnogo proizvoda. Važna je hidratacija lica, a kreme birajte prema sopstvenom tipu kože. Ujutru nanesite kremu sa zaštitnim faktorom, potom hidratantnu kremu. Takođe, za dnevnu negu rado preporučujem serum sa vitaminom C, koji je odličan antioksidant. Uveče je potrebno dobro očistiti kožu, micelarnom vodom i gelom za umivanje, potom naneti odgovarajući serum i nakon toga noćnu kremu prilagođenu vašim godinama i stanju kože. Naglasila bih i to da su veoma korisni serumi i kreme za dodatnu negu obogaćene retinolom, peptidima i drugim sličnim revitalizujućim sastojcima.

 

 

Tekst: Leona Pap

 

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka