„Dijetalne“ namirnice od kojih nećete smršati

Ako pokušavate da se rešite suvišnih kilograma, verovatno se pitate koje vrste hrane će vam u tome pomoći. To što na nekim namirnicama piše da su dijetalne ili „light“, ne znači da ne goje.

Dijetalni jogurt

Dijetalni jogurt popularan je među svima koji žele da smanje unos kalorija. Dobro zvuči u teoriji, jer dijetalni jogurt zaista sadrži manje kalorija, masti i šećera od običnog. Ipak, dijetalni jogurti često su više prerađeni i imaju više veštačkih sastojaka.

Uz to, masnoće kojih u dijetalnoj opciji ima malo, koristan su nutrijent kada se umereno konzumiraju i pomažu nam da se duže osećamo sitima. Ako volite jogurt, radije se odlučite za običnu nego dijetalnu verziju.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se često karakteriše kao magični napitak za gubljenje kilograma. Iako ima mnoge benefite za zdravlje, istraživanja pokazuju da minimalno utiče na gubitak kilograma. Nije štetno popiti šoljicu zelenog čaja svaki dan, ali vrlo je verovatno da nećete smršati od njega.

Pirinčani keks

Pirinčani keks ima jako malo kalorija, ali i jako malo nutrijenata. Prilično je sigurno da će vam trebati puno ove grickalice da biste se osećali sito, a samim tim se pobija njegova namena za gubljenje kilograma.

Dijetalna gazirana pića

Ako ste ljubitelj gaziranih pića, mogla bi vam se činiti kao dobra ideja da umesto regularnih pijete dijetalne verzije istih. Ipak, neka istraživanja pokazuju da pića s veštačkim zaslađivačima mogu da povećaju žudnju za šećerom i da podstaknu gojenje.

Niskokalorični sladoled

Iako se reklamiraju kao zdravija opcija, niskokalorični sladoledi baš i nisu toliko zdravi. Ako imaju manje šećera, vrlo verovatno sadrže više zasićenih masnoća. Ako pak sadrže manje masnoća, verovatno imaju više šećera.

Uz to, kada jedete niskokalorični sladoled lakše ćete sami sebe opravdati ako ga pojedete previše. Kada se to dogodi moguće je da unesete mnogo više kalorija nego što bi jedna kuglica inače sadržala.

Obrano mleko

Obrano mleko s malo ili nimalo masnoće važi za zdraviju opciju, ali istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju punomasno mleko obično imaju manje kilograma. Moguć razlog je taj što su zbog tih masoća duže siti.

Proteinske pločice

Proteinske pličice takođe se čine zdravima i praktičnima, ali nažalost uglavnom imaju mnogo kalorija, masnoća, dodatog šećera, što sve podstiče gojenje. Ako već kupujete proteinske pločice, neka imaju što više prirodnih sastojaka, ali ni te nemojte jesti svaki dan.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće takođe je jedan od izvikanih trikova za mršavljenje. Oni koji ga promovišu kažu da umanjuje glad i pomaže u gubljenju kilograma, ali ne postoji mnogo dokaza koji bi potvrdili te tvrdnje.

Kokosovo ulje

Ovo ulje se takođe promoviše kao saveznik u sagorevanju masti, no bogato je zasićenim mastima i može da podigne nivo holesterola, piše Eat This Not That.

 

Foto: Annelies Brouw from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka