Detox sokovi – Mudar izbor za očuvanje zdravlja

Samo nekoliko dana u mesecu tokom kojih ćete konzumirati detox sokove može mnogo doprineti vašem zdravlju i čišćenju organizma. Bilo da se odlučite za nešto zahtevniju varijantu pri kojoj se vaš dnevni meni sastoji samo iz različitih hranljivih sokova ili za konzumiranje sokova uz redovne obroke, ovo je svakako nešto čime lako i brzo doprinosite opštem stanju organizma. Jedna od velikih prednosti u odnosu na druge oblike detox napitaka, kao što su čajevi i drugi preparati, jeste u tome što su detox sokovi mahom ukusni, tako da detoksikacija organizma nikad nije bila primamljivija. 

Mi vam donosimo neke od razloga i predloga zašto i kako detox sokovi treba da postanu vaša rutina.

 Detoksikacija organizma

Detoksikacija organizma je važan proces u održavanju dobrog opšteg zdravlja jer, u najkraćem, predstavlja odstranjivanje štetnih materija (toksina) iz organizma. Toksini mogu biti različitog porekla, bilo koja štetna supstanca koja loše utiče na organizam i izaziva ratličite negativne nuspojave. Osnovna podela toksina bila bi na hemijske i biološke, odnosno sintetičke i one koje proizvode živi organizmi.

Prva grupa se odnosi na štetne materije koje unosimo mahom zbog različitih atmosferskih zagađenja, toksične sastojke različitih sredstava za čišćenje koje udišemo, kozmetičke preparate koji često sadrže pregršt toksina, ali i na materije u hrani i lekovima koje direktno konzumiramo (konzervansi, aditivi, pesticidi i drugo)

U drugu grupu spadaju toksini životinjskog, biljnog, bakterijskog ili gljivičnog porekla

Zato je detoksikacija organizma jedan od prvih koraka koje možete napraviti zarad brige o zdravlju, pored toga što ćete se brinuti da organizam zaštitite od toksina iz ishrane i drugih proizvoda u meri u kojoj je to danas moguće. 

Detoksikacija organizma doprineće izbacivanju štetnih materija kroz osnovne metaboličke procese, ali i podstaći rad unutrašnjih organa i ćelija u borbi protiv toksina. 

Mehanizam izbacivanja štetnih materija vrši se na različite načine – odlaganjem ćelijskog otpada (npr. mlečne kiseline), uklanjanjem većih toksina kroz limfu, obradom toksina u jetri i na kraju – kroz digestivni trakt.

Detox sokovi su jedan od načina da ove procese potmognete.

Kako detox sokovi pomožu u detoksikaciji?

Bilo da vodite računa o ishrani ili ne, detox sokovi su dobar izbor zbog višestrukih blagodeti koje pružaju. Naravno, detox sokovi ne mogu biti dugoročna zamena za obroke, niti treba očekivati magične rezultate, ali u svakom slučaju doprinose boljim metaboličkim procesima. Evo kako pomažu detoksikaciji. 

Ceđeni sokovi, odnosno detox sokovi, sadrže dragocene enzime koji obezbeđuju energiju, snabdevaju organizam vitaminima i mineralima i pokreću brojne procese u organizmu.

Kombinacijom nekoliko biljaka, voća, povrća i začina, dobija se efikasna mešavina od potpuno prirodnih sastojaka koja će delovati anti-virusno, topiti masti, delovati kao diuretik i slično, a zahteva mnogo manje potrošnje energije pri varenju, što dalje znači da se nećete osećati umorno, nećete imati povećanu želju za hranom nakon konzumiranja soka. 

 Kod kojih problema se preporučuje upotreba detox sokova?

Upotreba detox sokova se preporučuje kod različitih problema – iako je možda prva asocijacija višak kilograma, njihovo dejstvo je šire od toga. 

Problemi sa kožom, nadimanje stomaka, probavne smetnje, glavobolje, bolne menstruacije, neprijatan zadah, loša koncentracija, samo su neki od problema koji se javljaju svakodnevno. Detox sokovi su svakako jedan od načina da im stanete na put, uz pažljiv odabir sastojaka i pametno konzumiranje. Pod tim se nikako ne podrazumeva gladovanje i svakodnevno zamenjivanje obroka tečnom hranom, ali u pojedinim situacijama je čak i ovo rešenje preporučljivo, a naročito nakon perioda praznika i teške hrane koja ga prati, a koja uzrokuje mnoge od pomenutih tegoba.

Koji su popularni detox sokovi?

Popularni detox sokovi najčešće su oni na bazi limuna, pomorandže, jabuke, cvekle, šargarepe, đumbira i sličnih sastojaka za koje se zna da povoljno deluju na organizam, a sigurno ih možete naći u svakom lokalu u kom provodite slobodno vreme. S druge strane, sve popularniji su i proizvođači koji su se specijalizovali upravo za detox sokove, pa ih odnedavno nalazimo u svim boljim marketima ili se mogu poručiti online, u vidu paketa koji su dovoljni za oko nedelju dana ili čitav mesec konzumiranja. Na kraju krajeva, ako imate dobar blender ili sokovnik, detox sok možete lako napraviti i kod kuće. 

Neki od popularnijih proizvođača tedox sokova su:

Cold Pressok: kada su se pre nekoliko godina pojavili na tržištu, izazvali su veliku pažnju zbog posebnog programa u ponudi. Radi se o kombinaciji različitih sokova koji su namenjeni određenom dobu dana i tada ih i treba konzumirati, a predstavljaju zamenu za obrok. U svojoj ponudi sada imaju i druge proizvode, poput biljnih mleka, sokove namenjene sprečavanju virusa, bakterija i upala, kao i detox ceđene sokove.

Housewife detox: nudi širok asortiman ceđenih sokova po relativno povoljnim cenama, a svaki od njih ima različitu namenu. Od klasičnih detox sokova, preko onih koji će vas snabdeti energijom u kratkom roku, do antiage i anticelulit sokova.

Ro!: nudi komplet detox program u vidu sokova koji stižu na vašu kućnu adresu i biće vam glavni saveznik tokom tri dana potpune detoksikacije. U paketu vam stiže 15 detox sokova koje treba piti po propisanom planu.

Hladno ceđeni sok od spelte

Sok od spelte je definitvno poseban –  u jednoj čaši krije se onoliko korisnih materija koliko ih unesete sa otprilike 2 kg povrća. 

Spelta je poslednjih godina postala aktuelna na tržištu zdrave hrane kao žitarica koja je specifična po orašastom ukusu, a nastala je prirodnim ukrštanjem i selekcijom. Preporučuje se u svakodnevnoj ishrani jer gluten sadrži u veoma malim količinama, lako se vari i ne izaziva alergije. Utiče na regeneraciju organizma i na dobro varenje, a bogata je vitaminima, mineralima i esencijalnim kiselinama

Hladno ceđeni sok od spelte donosi ono najbolje što ova žitarica može da ponudi: velike količine vitamina B, aminokiseline kao što su tripoan, valin i drugi koji utiču na rad tiroidne žlezde i stvaranje crvenih krvnih zrnaca, minerale poput natrijuma, gvožđa, selena i cinka, vitamine skoro svih grupa, enzime, ali i hlorofil – koji je po sastavu sličan ljudskoj krvi.

Ovaj sok se dobija kombinovanjem presovanja i hladnog ceđenja vlati spelte, pa se zato njegovi sastojci u potpunosi apsorbuju u ljudskom organizmu. Slatkastog je ukusa, tako da  – uživajte!

 Sok od nara

Sok od nara je jedan od onih koje treba konzumirati bez obzira na to da li patite od određenih tegoba ili ne. Naročito sada, u prelaznom i zimskom periodu kada je koncentracija virusa uvećana. Vaš imunitet će se obradovati ovom napitku jer nar predstavlja pravu vitaminsku bombu

Sok od nara ima antibakterijska svojstva, ali i sadrži vitamine C i K, koji su zaduženi za jačanje imuniteta. Takođe, sok će pomoći pri uništavanju loših mikroba i bakterija koje se nalaze u usnoj duplji, pa vas štiti i od krvarenja desni i zuba, ali i drugih infekcija.

Takođe, ako imate problema sa varenjem, nar je jedan od mogućih rešenja, a isto je i sa problemima sa cirkulacijom i bolestima srca. Naime, sok od nara pomaže pri smanjenju arteroskleroze, koja predstavlja jedan od glavnih uzročnika bolesti srca, kao i pri smanjenju krvnog pritiska.

Sok od nara je i jedan od sokova koji se često preporučuje trudnicama jer direktno utiče na krv i rad srca, što i bebi obezbeđuje dovoljan dotok krvi. 

Napravite svoj detox sok? – Recepti

Postoji nebrojeno mnogo recepata koji mogu doprineti detoksikaciji organizma, a koje za nekoliko munuta možete napraviti kod kuće, naročito ako vam je stalo do proverenih i prirodnih sastojaka.

Evo nekih recepata. 

Detox napitak od limuna: 1 šolja vrele vode, 3-4 kockice đumbirovog korena, šolja limunovog soka, malo ljute papričice. Sve što je potrebno je da pomenute sastojke pomešate u šolji vrele vode, sačekate da se ohladi tek toliko da možete neometano da konzumirate napitak i da ga popijete u što kraćem roku. 

Zeleni sok: 2 šolje spanaća, 1 šolja kelja, 1 krastavac, 2 struka celera. Sastojke je potrebno samo dobro izblendati, bez dodavanja vode.

Detox i energija: 4 šargarepe, 1 zelena jabuka, sok od limuna, 2 narandže i komad đumbirovog korena. Ovaj, nešto klasičniji, recept doprineće kako detoksikaciji organizma, tako i naletu energije koji ćete dobiti.

Naravno, kod kuće možete biti slobodni da eksperimentišete sa pravljenjem detox sokova, tako da budite slobodni da iskombinujete onaj koji vam je najukusniji. 

 O čemu  voditi računa pri konzumiranju detox sokova?

Detox sokovi su godinama jedan od najpopularnijih metoda za brz oporavak organizma, koji je pokazao dobre rezultate, ali morate biti oprezni. 

Ukoliko sokovi zamenjuju vaše obroke, to nikako ne sme da traje duže od 3-4 dana uzastopno da ne bi došlo do iscrpljivanja organizma. Iako konzumiranje detox sokova nije isto što i gladovanje, naprotiv, moguće je da ćete osećati sitost, pa čak i nadutost u prvi mah, s obzirom na to da je proces varenja drugačiji, ne treba biti previše slobodan kada je reč o njihovom konzumiranju. 

Najpre, detox sokovi će izazvati diuretički i laksativni efekat. To ne znači da će se jetra, creva, pluća, bubrezi, koža  i drugi organi zaduženi za čišćenje organizma automatski pročistiti. Tako da, detox sokovi ne mogu biti univerzalna zamena. 

Najbolje je da ih koristite umereno, ujutru ili uveče, odnosno pre ili posle obroka, kako bi se podstakli određeni metabolički procesi, a vaš organizam u tom slučaju neće ostati šokiran uskraćivanjem hrane.

Detox sokovi za mršavljenje

Detox sokovi za mršavljenje su brzo i lako rešenje, ali uz veliki oprez. Iako je skoro izvesno da ćete nakon nekoliko dana konzumiranja isključivo detox sokova osetiti olakšanje u organizmu, pa i videti manji broj na vagi, ovo nikako ne može biti dugoročna dijeta, niti je treba primenjivati često. 

Ne treba zaboraviti da detox sokovi ipak uglavnom sadrže veće količine šećera, koje, da jedete u sirovom stanju, kroz voće, verovatno ne biste mogli da unesete u jednom oborku. Zato  – pažljivo. 

Neki od najdelotvornijih detox sokova za mršavljenje bazirani su na citrusima i zelenom povrću, uz dodatak efikasnih začina kao što su đumbir, kurkuma i slično. Kombinacije sastojaka u detox sokovima za mršavljenje su brojni, tako da je na vama samo da izaberete i da se držite propisanih količina na određeno vreme. 

Jedna od glavnih prednosti detox sokova u dijetama, jeste ta što odgovaraju brzom tempu života, ne zahtevajući mnogo vremena za pripremu i time što su laki za konzumiranje na bilo kom mestu. Ipak, ne zaboravite da kratkoročne dijete doprinose i kasnijem prejedanju i jo-jo efektu, tako da je mnogo bolje da detox sokove posmatrate kao bonus dodatak vašoj zdravoj ishrani.

Detox sokovi sa mnogo proteina

Proteinski detox sokovi podrazumevaju sastojke kao što su prirodni proteini konoplje, graška, pirinča i drugih izvora proteina, a koji doprinose i povećanju energije u organizmu. Ovi sokovi su bazirani na lako svarljivim belančevinama, Omega 3 i 6 mastima, vitaminima i mineralima koji doprinose održavanju mišićne mase, gubitku telesne mase i izbacivanju vode iz organizma. U odnosu na obične detox sokove, proteinski detox sokovi su u prednosti jer sadrže vlakna, masnoće i kalorije koje su potrebne u svakodnevnom funkcionisanju, pa vas neće dovesti do gladi i umora. Neki od proizvođača detox sokova preporučuju i kombinaciju detox sokova sa proteinskim šejkovima, što je naročito pogodno za fizički aktivne osobe

Foto: Pixabay

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka