Da li odgajate srećno dete?

Srećno detinjstvo je osnova za srećan život i svako dete ima pravo na srećno detinjstvo.

Detinjstvo je veoma osetljivo doba kada se sadi seme sreće. Upravo to seme pomaže detetu u stvaranju pozitivne slike o sebi, pogleda na svet i povezanosti sa celim čovečanstvom. Unutrašnje osobine koje treba razvijati i koje doprinose sreći su dobrota, saosećanje, samopouzdanje, smirenost, hrabrost, velikodušnost, zahvalnost i optimizam.

Pomoći detetu da se oseća dobro prema sebi i naučiti ga kako da neguje mentalno stanje koje podržava pozitivne emocije (ljubav, velikodušnost, radost, dobrota), a istovremeno smanji negativna stanja (tuga, ljutnja, strah, ljubomora, mržnja) put je prema negovanju sreće kod dece.

Srećno dete nije savršeno dete, ali često gleda na pozitivnu stranu života i oseća se dobro zbog onoga što se događa u njemu i oko njega.

Zapažanja i istraživanja pokazuju da su srećnu decu obeležila tri različita iskustva u detinjstvu:

Pomaganje drugima

Srećno dete rano uči da pomaganje drugima nije samo ljubazan čin, već mu pomaže i da se i ono, pomažući drugima osseća dobro. Odrasli to mogu nazvati dobrim delima, velikodušnošću, saosećanjem, dobrovoljnošću ili običnom ljubaznošću. To mogu biti jednostavne radnje poput: pridržavanja vrata otvorenih za stariju osobu, doniranje hrane ili pisanje tople i utešne poruke baki.

Negovanje talenata i jedinstvenosti

Svaki čovek  jejedinstven i poseban. Roditelji srećne deece podstiču ih da izraze svoju jedinstvenu kreativnost i talente. Roditelji, odrasli i negovatelji podstiču decu da otkrivaju i istražuju svoje jedinstvene interese; od slikanja do učenja novog jezika.

Sigurnost i podrška

Srećno dete se osećaju sigurno u svojoj kući, fizički i emocionalno. Reči koje roditelji govore deci su ohrabrujuće. Dete u sigurnom okruženju uči da veruje u sebe i shvata da je život lep i vredan življenja.

Pozitivno roditeljstvo

Odgajanje srećne dece zahteva vreme, trud i predanost. Svako dete je jedinstveno i drugačije. Ne postoji delotvoran (i brz) pristup u vaspitanju srećne dece, no postoje učinkoviti alati i dobro utabani put onih koji su došli pre nas. Korisno je zapamtiti da, iako je sreća danas popularna tema na Zapadu, ljudi su je proučavali, istraživali i iskusili i hiljadama godina pre nas, prenosi Miss7.

 

Foto: Amanda Sofia Pellenz on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka